Μνημείο Ποντιακού Ελληνισμού στην πλατεία της Νέας Περάμου!

Η πρόταση του αντιδημάρχου Ελευθερών Χρήστου Πριονίδη θα υλοποιηθεί με χορηγία επιχειρηματιών της περιοχής, ποντιακής καταγωγής και τα αποκαλυπτήρια του θα συνδυαστούν με την έναρξη της 16ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ποντιακής Νεολαίας

Με ομόφωνη απόφαση του από τις 27-11-2019, μετά από πρόταση του χωρικού Αντιδημάρχου της ΔΕ Ελεύθερών Χρήστου Πριονίδη, το συμβούλιο της Δ.Κ. Νέας Περάμου, πρότεινε την κατασκευή ενός μνημείου αφιερωμένου στον Ποντιακό Ελληνισμό.

Η ώρα της υλοποίησης εκείνης της πρότασης έφτασε και συνδυάζεται με την 16η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας, που φιλοξενηθεί από το Δήμο Παγγαίου στις Παιδικές Εξοχές Νέας Περάμου το τριήμερο 23-24-25/9/2022.

Το κόστος κατασκευής του μνημείου επωμίσθηκαν επιχειρηματίες ποντιακής καταγωγής, τον δε συντονισμό της όλης προσπάθειας είχε ο Αντιδήμαρχος της ΔΕ Ελεύθερών Χρήστος Πριονίδης.

Η ύπαρξη αυτού του μνημείου στην Πλατεία της Νέας Περάμου θα συμβάλλει στην διατήρηση της ιστορικής μνήμης της γενοκτονίας 353.000 και στον ξεριζωμό των υπολοίπων ποντίων από τις πατρογονικές εστίες.

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου θα λάβουν χώρα το Σάββατο 24 Σεπτέμβριου και ώρα 18:30μμ στην κεντρική πλατεία της Νέας Περάμου, παρόντων των 150 μελών της Πανελλήνιας Ποντιακής Νεολαίας, που μετέχουν στην 16η Συνάντηση.

Την επιμνημόσυνη δέηση θα τελέσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως κ.κ. Χρυσόστομος.

Την εκδήλωση θα χαιρετήσει ο Δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης και ο Προέδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας Γιώργος Βαρυθυμιάδης.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Θεοφάνης Μαλκίδης διδάκτωρ Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών που ασχολείται ερευνητικά με την Πολιτική, την Οικονομία και Κοινωνία στα Βαλκάνια και στον Εύξεινο Πόντο. Είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για την μελέτη των γενοκτονιών.

Λύρα θα παίξει ο Ανδρέας Σιδηρόπουλος και θα τραγουδήσει ο Γιάννης Παρηγορίδης.

Τα χορευτικά τμήματα, αποτελούμενα από μέλη ποντιακών συλλόγων της περιοχής θα συντονίσει ο χοροδιδάσκαλος Χρήστος Πακαταρίδης.

Την εκδήλωση θα παρουσιάσει ο δημοσιογράφος Χαράλαμπος Παναγιωτίδης.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από το κανάλι του Δήμου Παγγαίου στο Youtube:

https://www.youtube.com/channel/UChc0oLYgs1xKE4ccjwAO1Cw

και από την σελίδα του Δήμου στο fb: https://www.facebook.com/profile.php?id=100064795295713.