ΠΝΟΗ: Ημερίδα-οδηγός για την πρόληψη της έμφυλης βίας στη ζωή των νέων [φωτογραφίες]

Αναλυτικές και εμπεριστατωμένες εισηγήσεις για ένα θέμα που ταλανίζει την κοινωνία-Η μόνη... παραφωνία το γεγονός ότι «δεν υπήρξε ενδιαφέρον από τους τοπικούς άρχοντες και τις εκπαιδευτικές διευθύνσεις»

Το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022 στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Καβάλας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εναρκτήρια ημερίδα του έργου «Ενεργοί Αποτροπείς, Ενεργοί Παρατηρητές: Προλαμβάνοντας την Έμφυλη Βία στη Ζωή των Νέων», τη διοργάνωση της οποίας είχε ο Σύλλογος ΠΝΟΗ για το Παιδί και την Οικογένεια.

Το έργο αυτό είναι χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα Active Citizens Fund, με φορέα Υλοποίησης τον Όμιλο για την Επιχειρηματικότητα και την Κοινωνική Οικονομία (ΕΚΟ Greece) και εταίρους τον Σύλλογο ΠΝΟΗ, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και την ΜΚΟ Terram Pacis από την Νορβηγία.

Η προσέλευση του κόσμου ήταν πολύ καλή τόσο δια ζώσης όσο και μέσω σύνδεσης διαδικτυακά. Η ημερίδα ξεκίνησε με χαιρετισμούς από την πρόεδρο της ΠΝΟΗΣ, Ιωάννα Χατζηβαρύτη η οποία ευχαρίστησε το Επιμελητήριο Καβάλας για την παραχώρηση της αίθουσας και της υλικοτεχνικής υποδομής. Διαδικτυακά ακολούθησε ο χαιρετισμός της κ. Μανιαδάκη, Καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Ακολούθησαν οι πολύ εμπεριστατωμένες εισηγήσεις από τις κυρίες:

  • Ελιάνα Βασιλείου: Παραδοσιακές και σύγχρονες μορφές Έμφυλης Βίας μεταξύ εφήβων και νέων στην Ελλάδα
  • Ναταλία Κακούρου: Η «προσχολική» ηλικία της Έμφυλης Βίας
  • Σ. Παπαμιχαήλ: Απαθείς θεατές της Έμφυλης Βίας: Εκδηλώσεις, αίτια και μέθοδοι καταπολέμησης
  • Προδρομία Κοθάλη: Προσέγγιση «Ενεργού Παρατηρητή» και Προσέγγιση «Ενεργού Αποτροπέα»: Τι είναι και πως μπορούν να αναδειχθούν σε νέες κοινωνικές αξίες
  • Ελένη Κοντογιάννη και Σεβαστή Χατζηφωτίου: Η σημασία κατάρτισης και ευαισθητοποίησης ομάδων σε θέσεις-κλειδιά (εκπαιδευτικοί, κοινωνικοί λειτουργοί, γονείς, συνομήλικοι)

Την ημερίδα έκλεισε η κ. Βασιλείου παρουσιάζοντας τους στόχους και τις δράσεις του Έργου «Ενεργοί Αποτροπείς, Ενεργοί Παρατηρητές: Προλαμβάνοντας την Έμφυλη Βία στη Ζωή των Νέων», το οποίο θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2024.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:

  • ο Μάκης Κρεμμύδας (πρόεδρος Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμεΑ Π.Ε. Καβάλας)
  • η Δώρα Καγιάννη (αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Νομού Καβάλας)
  • η Δέσποινα Καλαμούκη (αντιπρόεδρος του Θασιακής Ένωσης Καβάλας
  • μέλη και εθελοντές του Συλλόγου ΠΝΟΗ

Πάντως, «παρόλο το επίκαιρο του θέματος δεν υπήρξε ενδιαφέρον από τους τοπικούς άρχοντες και τις εκπαιδευτικές διευθύνσεις, που μόνο είχαν να κερδίσουν αν την παρακολουθούσαν. Ωστόσο γέμισε αισιοδοξία τους διοργανωτές η συμμετοχή νέων που θα στελεχώσουν και τις ομάδες για την επόμενη διετία που θα τρέχει το συγκεκριμένο έργο», όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση οι διοργανωτές της ημερίδας.