Φοιτητικοί Σύλλογοι ΔΙΠΑΕ Καβάλας: Πετύχαμε την πρώτη νίκη για τη δωρεάν σίτιση των φοιτητών

Μέχρι να βγουν τα αποτέλεσμα όσων έχουν υποβάλει αίτηση για σίτιση όλοι οι φοιτητές θα σιτίζονται δωρεάν-Παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο της Καβάλας για την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων των φοιτητών

Μέχρι να βγουν τα αποτέλεσμα όσων έχουν υποβάλει αίτηση για σίτιση στο ΔΙΠΑΕ Καβάλας, όλοι οι φοιτητές θα σιτίζονται δωρεάν. Αυτό ανακοίνωσαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του Ιδρύματος, τονίζοντας ότι αυτή η νίκη «αναδεικνύει τη σημασία του οργανωμένου αγώνα και την ανάγκη ισχυροποίησης των Συλλόγων μας».

Παράλληλα, προχωράνε σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο της Καβάλας για την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων τους, με κυριότερα αυτά της δωρεάν σίτισης, μετακίνησης και στέγασης για όλους τους φοιτητές.

Η ανακοίνωση των Φοιτητικών Συλλόγων

Τα καταφέραμε! Με τον αγώνα μας, μέσα από τους Φοιτητικούς Συλλόγους, πετύχαμε για πρώτη φορά να σιτίζονται όλοι οι φοιτητές δωρεάν, μέχρι να βγούνε τα αποτέλεσμα όσων έχουν υποβάλει αίτηση για σίτιση.

Από τη Δευτέρα που άνοιξε το πανεπιστήμιο οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Καβάλας είμασταν εκεί, ώστε στην πράξη να εξασφαλίσουμε ότι θα τρώνε όλοι δωρεάν, χωρίς να χρειαστεί να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Μετά από την κινητοποίησή μας στην Αντιπρυτανεία του ΔΙΠΑΕ Καβάλας εχθές και παρέμβαση στην λέσχη σήμερα μαζί με την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Καβάλας πετύχαμε προφορική δέσμευση ότι όλοι θα μπορούν να φάνε δωρεάν. Στην παρέμβασή μας σήμερα αναδείξαμε τη δυνατότητα να υπάρχει δωρεάν σίτιση για όλους, ενώ απευθύναμε κάλεσμα στήριξης στους εργαζόμενους της λέσχης, με τους οποίους μας ενώνουν κοινά συμφέροντα και προβληματισμοί.

Η σημαντική αυτή κατάκτηση έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από δεκάδες φοιτητές που συμμετείχαν στον σημερινό συντονισμό των Φοιτητικών Συλλόγων στα τμήματα του Φυσικού, Χημικού, Λογιστικής και Πληροφορικής

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι με τις πολύμορφες δράσεις μας πετύχαμε μια σημαντική νίκη για τους φοιτητές της Καβάλας, νίκη που αναδεικνύει τη σημασία του οργανωμένου αγώνα και την ανάγκη ισχυροποίησης των Συλλόγων μας, ώστε από καλύτερες θέσεις να δώσουμε τις μάχες που έχουμε μπροστά μας για δωρεάν μετακινήσεις και εξασφάλιση στέγασης για όσους φοιτητές δεν μπουν στις εστίες.

Δεν εφησυχάζουμε! Συνεχίζουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα, για την εφαρμογή των δεσμεύσεων που μας δόθηκαν, για όλα τα οξυμένα προβλήματα που μας απασχολούν.

Προχωράμε μετά τον συντονισμό των Συλλόγων μας σε:

  • Κινητοποίηση στο Δημαρχείο για τα προβλήματα της στέγασης, της σίτισης και των μεταφορών την Παρασκευή στις 14:00
  • Σε τμηματικές γενικές συνελεύσεις την επόμενη βδομάδα για την συνέχιση του αγώνα

Απόφαση συντονισμού Φοιτητικών Συλλόγων ΔΙΠΑΕ Καβάλας

Δεν πρόλαβε καν να αρχίσει η ακαδημαϊκή χρονιά και ήδη αναγκαζόμαστε να βάλουμε το χέρι στην τσέπη για σίτιση, στέγαση και μεταφορές. Σε μια περίοδο που εμείς και οι οικογένειες μας ματώνουν για να μπορούμε να σπουδάσουμε και ενώ η ακρίβεια άρα και το κόστος σπουδών καλπάζουν, αντί να μπορούμε να μεταφερόμαστε δωρεάν, να έχουμε την δυνατότητα να φάμε ένα πιάτο φαγητό στη λέσχη μας καλούν να πληρώσουμε για τα πιο στοιχειώδη.

Από την αρχή της χρονιάς οι φοιτητές μέσα από τους φοιτητικούς μας συλλόγους διεκδικήσαμε να λυθούν τα παραπάνω προβλήματα. Μετά την τελευταία κινητοποίηση που πραγματοποιήσαμε στον Αντιπρύτανη του ΔΙΠΑΕ, οι μόνες απαντήσεις που πήραμε ήταν ότι είναι αναρμόδιος, ότι δεν έχει χρήματα από την Κυβέρνηση και κατέληξε να πετάξει το μπαλάκι σε εμάς τους φοιτητές, λες και φταίμε εμείς για την κατάσταση που οι κυβερνήσεις έχουν διαμορφώσει στα πανεπιστήμια μας. Λες και φταίμε εμείς για την πολιτική που ασκούν όλες οι κυβερνήσεις να βάζουν εργολάβους σε κάθε πτυχή της φοιτητικής μέριμνας, οι οποίοι κοιτάνε πως θα εξασφαλίσουν το κέρδος τους. Για αυτό το κέρδος μας βάζουν να πληρώνουμε για το φαγητό στην λέσχη, για αυτό το κέρδος δεν βγάζουν τσιμουδιά η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι του ΔΙΠΑΕ, αντιθέτως το υπερασπίζονται.

Η κατάσταση αυτή που έχει διαμορφωθεί είναι αποτέλεσμα της τραγικής έλλειψης χρηματοδότησης των ιδρυμάτων για τις ανάγκες μας. Είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων για την παιδεία που δίνουν την φοιτητική μέριμνα σε εργολάβους για να κερδοφορούν στην πλάτη μας όπως γίνεται με την σίτιση και τις μεταφορές. Για το Υπουργείο και την Κυβέρνηση οι φοιτητικές παροχές είναι βάρος το οποίο μεταφέρουν στις πλάτες μας , την ίδια στιγμή που για την πανεπιστημιακή αστυνομία δίνουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για να χτυπάει τους φοιτητές όταν σηκώνουν κεφάλι και διεκδικούν.

Η νίκη που πετύχαμε σαν φοιτητικοί σύλλογοι την πρώτη μέρα, να δοθεί δωρεάν φαγητό σε όλους τους φοιτητές, μας δίνει επιπλέον δύναμη να συνεχίσουμε μέχρι να καταφέρουμε δωρεάν σίτιση, στέγαση και μεταφορές για όλους. Ο μόνος τρόπος που έχουμε να βελτιώσουμε τους όρους σπουδών μας είναι όλοι μαζί σαν μια γροθιά μέσα από τους φοιτητικούς μας συλλόγους να συνεχίσουμε να παλεύουμε κόντρα σε αυτούς που μας στερούν σπουδές με αξιοπρέπεια. Παίρνουμε δύναμη από τις νίκες του προηγούμενοι διαστήματος, από την μάχη των φοιτητών του Φυσικού να κρατήσουν ανοιχτό το τμήμα τους που και το πέτυχαν, από τους αγώνες των φοιτητών στις γειτονικές πόλεις της Ξάνθης που κατάφεραν να κρατήσουν το δικαίωμα στις δωρεάν μεταφορές, της Κομοτηνής που πέτυχαν να συνεχιστεί να υπάρχει δωρεάν σίτιση για όλους. Τα παραδείγματα αυτά δείχνουν πως μόνο μέσα από τους Φοιτητικούς μας συλλόγους μπορούμε να πετύχουμε νίκες!

Δυναμώνουμε τους Φοιτητικούς μας Συλλόγους!

Ενώνουμε τη φωνή μας όλοι οι φοιτητές του ΔΙΠΑΕ Καβάλας!

Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τη διεκδίκηση δωρεάν σίτισης-στέγασης-μεταφοράς για όλους!

Διεκδικούμε:

  • Όλοι οι φοιτητές να έχουν πλήρη πρόσβαση στη δωρεάν σίτιση
  • Δωρεάν μεταφορές για όλους τους φοιτητές
  • Άμεση δωρεάν διάθεση δωματίων ξενοδοχείων στους αιτούντες φοιτητές για στέγαση
  • Άμεση ανακαίνιση του παλιού Νοσοκομείου, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως φοιτητική εστία
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις παραπάνω ανάγκες μας

Προχωράμε σε:

  • Κινητοποίηση στο Δημαρχείο την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022 στις 14:00 για να ικανοποιηθούν τα παραπάνω αιτήματά μας και στη συνέχει συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ
  • Γενικές συνελεύσεις των Φοιτητικών Συλλόγων την επόμενη εβδομάδα