Μαθητές και εκπαιδευτικοί του 1ου Γυμνασίου Καβάλας στη Νυρεμβέργη [φωτογραφίες]

Οι μαθητές από την Καβάλα συναντήθηκαν με μαθητές του Johannes Scharrer Gymnasium και υλοποίησαν από κοινού πρόγραμμα με τίτλο: «Μαθαίνοντας από το παρελθόν»

Στη Νυρεμβέργη βρέθηκαν μαθητές και μαθήτριες του 1ου Γυμνασίου Καβάλας το χρονικό διάστημα 27/09/2022-02/10/2022. Το σχολείο μας συμμετείχε για δεύτερη φορά σε πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών, το οποίο επιδοτήθηκε από το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας (ΕΓΙΝ).

Οι μαθητές συναντήθηκαν με μαθητές του Johannes Scharrer Gymnasium και υλοποίησαν από κοινού πρόγραμμα με τίτλο: «Μαθαίνοντας από το παρελθόν». Τον Μάιο του 2023 θα επισκεφτούν την Καβάλα οι Γερμανοί μαθητές.

Στα εργαστήρια που σχεδιάστηκαν και επιτελέστηκαν, αναδείχτηκαν και αναπτύχθηκαν δεσμοί μεταξύ των μαθητών του σχολείου και των μαθητών του σχολείου της Νυρεμβέργης. Αντάλλαξαν απόψεις και συζήτησαν και διερεύνησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η μετανάστευση/ενσωμάτωση και η εκπαίδευση στις δυο χώρες. Βίωσαν τη γερμανική κουλτούρα σε διάφορους τομείς και γνώρισαν τον πολιτισμό και την ιστορία της Νυρεμβέργης, αφού επισκέφθηκαν ιστορικούς χώρους.

Η επίσκεψη στο Κέντρο Τεκμηρίωσης των εγκλημάτων του ναζισμού έδωσε την ευκαιρία στους νέους να διερευνήσουν το θέμα «Η νεολαία την εποχή του εθνικοσοσιαλισμού», με στόχο πάντα την καλλιέργεια του σεβασμού, τη συμφιλίωση με το διαφορετικό και την ανεκτικότητα. Με την επίσκεψη στον χώρο όπου έγινε η Δίκη της Νυρεμβέργης ολοκληρώθηκε το παραπάνω εργαστήριο.

Όλα τα εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν με στόχο την καλύτερη κατανόηση των προβλημάτων που συνεπάγεται η αναβίωση του ρατσισμού στην Ευρώπη και την αποφυγή της βαρβαρότητας και του πολιτικού ολοκληρωτισμού. Επιθυμητό αποτέλεσμα αυτών η καλλιέργεια της πολιτικής, ιστορικής και κοινωνικής παιδείας των μαθητών. Σημειώνεται ότι η ομάδα αποτελούνταν από 12 μαθητές και δύο καθηγήτριες, την Συρματένια Καμίδου και την Αφένδρεια Τσίμπλιου.