Καβάλα: Γιατί είναι ιδανικός προορισμός (και) για το Φθινόπωρο [αφιέρωμα]

Μαζί με άλλες 5 πόλεις, ο ιδανικός προορισμός για το τριήμερο 28ης Οκτωβρίου-Το αφιέρωμα και τα tips για όσους την επιλέξουν για ένα φθινοπωρινό τριήμερο

Ανάμεσα σε 6 ελληνικές πόλεις «Δίπλα σε λίμνες και ποτάμια, με φρούρια», ιδανικές για να περάσει κανείς το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου συγκαταλέγει την Καβάλα το αφιέρωμα της Χριστίνα Ζάχου στο iefimerida.gr.

Το αφιέρωμα εστιάζει την ιστορία της πόλης, στα μνημεία της και στην Παλιά Πόλη, καθώς και στα γαστρονομικά της μυστικά, στοιχεία τα οποία την κάνουν ιδανικό προορισμό για κάθε εποχή.

Την εξάδα των προτεινόμενων πόλεων για το τριήμερο συμπληρώνουν η γειτονική Ξάνθη, η Έδεσσα, η Καστοριά, τα Γιάννενα και τα Τρίκαλα.

Αναλυτικά το αφιέρωμα

Από τις ωραιότερες πόλεις της Μακεδονίας, με το επιβλητικό Φρούριο και μια Παλιά Πόλη σαν να ξετρύπωσε από παραμύθι, η Καβάλα είναι ένας προορισμός που εκπλήσσει ευχάριστα τους επισκέπτες της.

Η Καβάλα είναι κτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες του όρους Σύμβολο και η πρόσβαση γίνεται οδικώς και αεροπορικώς. Στα πλεονεκτήματά της είναι πως έχει τέσσερις παραλίες μέσα στην πόλη και ενδιαφέρουσες πεζοπορικές διαδρομές.

Από τα αξιοθέατα που αξίζει να δείτε στην Καβάλα είναι το Φρούριο, γνωστό ως Κάστρο. Πρόκειται για ένα οθωμανικό οχυρό και στη θέση του βρισκόταν παλαιότερα ένα βυζαντινό κάστρο, το οποίο καταστράφηκε από την κατάκτηση της πόλης το 1391. Το Φρούριο είναι κτισμένο στην τοποθεσία «Ακρόπολις», χωρίζεται σε δύο μέρη και, φυσικά, από εκεί θα δείτε από το ψηλότερο σημείο ολόκληρη την πόλη της Καβάλας.

Το Σπίτι του Μεχμέντ Αλή, το Ιμαρέτ, οι Καμάρες, το παλιό υδραγωγείο της πόλης, που χρονολογείται από το 1520, και το Μουσείο Καπνού με πολλά εκθέματα από φωτογραφικό υλικό και μηχανήματα είναι από τα κορυφαία αξιοθέατα που μπορεί να δει ο επισκέπτης στην Καβάλα.

Από τις εμπειρίες που θα βιώσετε είναι αναμφισβήτητα η βόλτα στην Παλιά Πόλη, όπου περπατώντας στα πλακόστρωτα σοκάκια θα κάνετε μια βόλτα στην ένδοξη ιστορία της πόλης. Φυσικά, τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης θα τα βρείτε περπατώντας μέσα στη Παλιά Πόλη. Όσο περισσότερο περιπλανηθείτε μέσα στα σοκάκια τόσο περισσότερα θα γνωρίσετε για τον τόπο μέσα από κτίρια, μοναστήρια και εκκλησίες που έχουν ξεχωριστή ιστορία.

Η Καβάλα έχει ξεχωριστή γαστρονομική ταυτότητα με πολλές επιρροές από τους λαούς που πέρασαν από τον τόπο. Η κουζίνα της πόλης επηρεάστηκε τόσο από τους πρόσφυγες όσο και από τους πλούσιους καπνέμπορους που έφεραν νέες γεύσεις και μοντέρνες τεχνικές. Τα θαλασσινά παντρεύονται με το πιλάφι και τα μπαχαρικά, οι ελιές Θάσου, τα κρεατικά και τα σπαράγγια είναι στις top επιλογές για να συνοδέψετε το τσιπουράκι σας.

*Πηγή: iefimerida.gr