Europe Direct AΜ-Θ: Μάθαμε, συζητήσαμε και προβληματιστήκαμε για την Καβάλα του Καπνού! [φωτογραφίες]

Εκδήλωση του Γραφείου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στο πλαίσιο των  Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Η τέταρτη κατά σειρά εκδήλωση του Γραφείου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στο πλαίσιο των  Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς έφτασε στο τέλος της. Μετά τους περιπάτους στη Βιομηχανική Ξάνθη (18/9), στην εντός και εκτός των τειχών Κομοτηνή (25/9), καθώς και τις Ανοιχτές Πύλες Δράμας (2/10), ολοκληρώθηκε και ο ιστορικός περίπατος της Κυριακής (9/10) με τίτλο: «Ανακαλύπτοντας την Καβάλα του Καπνού», ο οποίος συνδιοργανώθηκε από το Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τη Θρακική Εστία Καβάλας και το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Νομού Καβάλας, ενώ ακόμη πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

Το πρωί της Κυριακής 9 Σεπτεμβρίου ο περίπατος ξεκίνησε από τον Δημοτικό Κήπο και κατέληξε στην Πλατεία Μακέδου (ή αλλιώς Πλατεία Μιλλέτ). Όσοι συμμετείχαν στη δράση ήρθαν σ’ επαφή με την τοπική ιστορία, γνώρισαν καλύτερα το παρελθόν κτιρίων, τα οποία ναι μεν τα συναντάμε καθημερινά, όμως δεν γνωρίζουμε το παρελθόν τους. Έκδηλος ήταν και ο προβληματισμός των συμμετεχόντων για την ‘τύχη’ των Καπναποθηκών.

Το Europe Direct Aνατολικής Μακεδονίας και Θράκης ευχαριστεί όλους τους συντελεστές της δράσης. Πιο συγκεκριμένα, την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, η οποία ‘αγκάλιασε’ τη δράση, καθώς και την Θρακική Εστία Καβάλας και τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Νομού Καβάλας για την άψογη συνεργασία. Ακόμη ευχαριστούμε τους δύο «ξεναγούς» του περιπάτου, Γιάννη Νεστορίδη και Νίκο Καραγιαννακίδη, οι οποίοι έδωσαν δύο διαφορετικές οπτικές για την ιστορία των Καπνών της πόλης. Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους παρευρέθηκαν στη δράση μας. Στον περίπατο συμμετείχαν κατά κύριο λόγο πολίτες της Καβάλας, όμως ακόμη παρευρέθηκαν  πολίτες από διάφορες πόλεις της Περιφέρειας (Ξάνθη, Κομοτηνή, Δράμα), κάτι που υπογραμμίζει την περιφερειακή διάσταση του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης με την ύπαρξη γραφείων – κόμβων σε κάθε πόλη της Περιφέρειας.

Ο επόμενος ιστορικός περίπατος θα πραγματοποιηθεί στην πόλη της Αλεξανδρούπολης.