Αλλαγή ώρας: Πότε θα πάνε «πίσω» τα ρολόγια. Τελευταία χρονιά που ισχύει το μέτρο;

Η διατήρηση της θερινής ώρας θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας; Τι απαντάει ο υπουργός Ενέργειας

Το ζήτημα της αλλαγής ώρας και το ενδεχόμενο να παγιωθεί η θερινή ώρα στη χώρα μας είναι επίκαιρο όσο ποτέ είναι λόγω της ενεργειακής κρίσης και της προσπάθειας που γίνεται για εξοικονόμηση ενέργειας.

Για το συγκεκριμένο θέμα ερωτήθηκε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας το πρωί του Σαββάτου 15 Οκτωβρίου 2022.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετά από σχετική ερώτηση τοποθετήθηκε στον «αέρα» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, με τον Κώστα Σκρέκα να αναφέρει χαρακτηριστικά: «Προσπαθήσαμε και σε επίπεδο Ευρώπης να εκπονήσουμε μελέτες που να αποδεικνύουν ή να διαπιστώνουν αν τελικά η διατήρηση της θερινής ώρας θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση κατανάλωσης. Αυτό, μέχρι τώρα τουλάχιστον, δεν αποδεικνύεται. Άρα συνεχίζουμε να αλλάζουμε ώρα».

Τι θα ισχύσει φέτος

Όσον αφορά στη φετινή περίοδο πάντως, για ακόμη μια χρονιά θα κληθούμε να αλλάξουμε τους δείκτες των ρολογιών μας. Για την ακρίβεια, την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου η ώρα θα αλλάξει, με το μέτρο της θερινής ώρας να λήγει στις 30 Οκτωβρίου.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της EE 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω τα ξημερώματα της Κυριακής 30 Οκτωβρίου 2022, δηλαδή από τις 4:00 π.μ. στις 3:00 π.μ.