Καβάλα: Περπατώντας πάνω σε ένα «ζωντανό» πεντάγραμμο με νότες ευαισθησίας και καλαισθησίας [βίντεο, φωτογραφίες]

«Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία» με χρωματιστές νότες στην καρδιά της πόλης: Μια ιδέα του Καβαλιώτη δημιουργού, Θανάση Πετρά στο πλαίσιο της Εβδομάδας Κινητικότητας η οποία τελικά ήρθε για να μείνει

Μια όμορφη εικαστική παρέμβαση σχεδίασε ο ταλαντούχος Καβαλιώτης δημιουργός, Θανάσης Πετράς στην μικρή οδό Νίκης, κάτω από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Κινητικότητας του Δήμου Καβάλας.

Ένα πεντάγραμμο με χρωματιστές νότες «ασορτί» χρωματικά με τις σκάλες. Οι νότες αυτές αντιστοιχούν στο μοναδικό τραγούδι που συνέθεσε ο Μάνος Λοΐζος και έγραψε η Κωστούλα Μητροπούλου «Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία».

Και όντως ο δρόμος αυτός όπως και όλοι οι κάθετοι δρόμοι ανάμεσα στα ερειπωμένα καπνομάγαζα κρύβουν όλη τη νεότερη και σύγχρονη ιστορία της Καβάλας, μια ιστορία που δυστυχώς τείνει να ξεχαστεί.

Έξυπνες εικαστικές παρεμβάσεις όπως αυτή του Θανάση Πετρά ή αλλιώς ΖΕΝΟ, κρατούν τις μνήμες ζωντανές και διδάσκουν τα παιδιά, αφού η η δράση σε αυτά απευθύνονταν. Ωστόσο, ο χώρος που επιλέχθηκε να υλοποιηθεί η δράση και να φιλοξενηθεί η εικαστική παρέμβαση δε βοηθάει καθόλου και αυτό είναι κρίμα για τον καλλιτέχνη, αλλά και την πόλη που χρόνο με τον χρόνο βεβηλώνει όλο και περισσότερο την αισθητική της.

Μια βόλτα στο πρωτότυπο πεντάγραμμα στην καρδιά της πόλης