5o ΓΕΛ Καβάλας: Στην Κροατία, για την ανακύκλωση, με το πρόγραμμα Erasmus+

Τρεις καθηγήτριες και πέντε μαθητές του σχολείου ταξίδεψαν στο Σλαβόνσκι Μπροντ στo πλαίσιo του Ευρωπαϊκού Προγράμματος με τίτλο “Art of recycling Future for Environment”

Στo πλαίσιo του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+, με τίτλο “Art of recycling Future for Environment”, τρεις καθηγήτριες και πέντε μαθητές του 5ου Γενικού Λυκείου Καβάλας  ταξίδεψαν στο Σλαβόνσκι Μπροντ της Κροατίας από 9 έως 14 Οκτωβρίου 2022.

Ήταν η τέταρτη συνάντηση από την έναρξη του προγράμματος στο οποίο συνεργάζονται ως εταίροι πέντε σχολεία από τέσσερις χώρες: της Ελλάδας (1), της Κροατίας (1), της Εσθονίας (1) και της Τουρκίας (2). Στη συνάντηση συμμετείχαν μαθητές και  εκπαιδευτικοί από όλες τις χώρες.

Οι Κροάτες εταίροι επιφύλαξαν μια ιδιαίτερα ζεστή υποδοχή στους μαθητές και στους καθηγητές κατά την άφιξή τους στην πόλη. Στη συνέχεια οι μαθητές φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες μαθητών και ένιωσαν από την πρώτη στιγμή οικειότητα και αποδοχή, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους εκεί οι Κροάτες φρόντιζαν να αναθερμαίνουν αυτά τα αισθήματα και να περιβάλλουν με αγάπη τους φιλοξενούμενους.

Την επόμενη μέρα κατά την άφιξη όλων των αποστολών στο σχολείο υποδοχής πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης με τραγούδια και χορούς της περιοχής και ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους του σχολείου από τη διευθύντρια και το εκπαιδευτικό προσωπικό.

Τις επόμενες ημέρες μαθητές και καθηγητές από όλες τις χώρες συμμετείχαν σε συνάντηση εργασίας όπου συγκρότησαν μικτές ομάδες και δημιούργησαν πρωτότυπα έργα από ανακυκλώσιμα υλικά για να στολίσουν το εσωτερικό και τον κήπο του σχολείου. Στη συνέχεια είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια επίδειξη μόδας από την τοπική εταιρεία “Dada & Dunda” με ρούχα φτιαγμένα από παραδοσιακά υφάσματα τα οποία αποκτούν μέσω της μόδας έναν νέο κύκλο ζωής. Επιπλέον, επισκέφτηκαν την εταιρεία “Arteco”, η οποία φτιάχνει και εκθέτει στο φυσικό περιβάλλον έργα τέχνης με φυσικά υλικά και συμμετείχαν στη διαδικασία κατασκευής ανάλογων έργων.

Στο πλαίσιο του προγράμματος διοργανώθηκε ημερήσια εκδρομή στην πρωτεύουσα της χώρας, το Ζάγκρεμπ, όπου μαθητές και εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ενώ συμμετείχαν σε εργαστήριο δημιουργίας ενός έργου τέχνης με υλικά ανακύκλωσης. Συγκεκριμένα η ελληνική αποστολή, θέλοντας να εκφράσει τον αποτροπιασμό της για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, δημιούργησε ένα έργο – κραυγή διαμαρτυρίας για τα παιδιά που τόσο άδικα θυσιάζονται στο βωμό της μισαλλοδοξίας και του οικονομικού κέρδους. Στη συνέχεια η εκδρομή περιλάμβανε ξενάγηση και ελεύθερο χρόνο στο ιστορικό κέντρο του Ζάγκρεμπ, μια πόλη που μαρτυρά το αυτοκρατορικό της παρελθόν.

Την τελευταία ημέρα του προγράμματος και μέσα σε ατμόσφαιρα βαθιάς συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης που περιελάμβανε ανταλλαγή δώρων και απονομή πιστοποιητικών συμμετοχής στην 4η συνάντηση του προγράμματος.

Οι μαθητές όλες αυτές τις μέρες είχαν επιπλέον την ευκαιρία να συμμετέχουν στα μαθήματα του κροατικού σχολείου, να γνωρίσουν και να συνομιλήσουν με μαθητές από όλες τις χώρες και να έρθουν σε επαφή με ένα διαφορετικό τρόπο ζωής και σκέψης. Και το σημαντικότερο από όλα, δημιούργησαν δυνατές φιλίες που θα τους συντροφεύουν στη ζωή τους και θα καταδεικνύουν με τον πιο απερίφραστο τρόπο πως οι λαοί μπορούν να ζήσουν ειρηνικά μέσα σε ένα κλίμα σεβασμού και αλληλοεκτίμησης.

Από την άλλη μεριά οι εκπαιδευτικοί του προγράμματος είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας υποδοχής, να ανταλλάξουν απόψεις με τους συναδέλφους τους και να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματα για την επιτυχή διεκπεραίωση του προγράμματος.

Στις 15-10-2022 η αποστολή του 5ου ΓΕΛ Καβάλας επέστρεψε στην Καβάλα, γεμάτη γόνιμες και δημιουργικές ιδέες αλλά και με μια γλυκιά επίγευση νοσταλγίας για όσα άφησε πίσω της. Κατά γενική ομολογία το ταξίδι αυτό αποτέλεσε μια πολύτιμη εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες, καθώς τους έδωσε την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα και να αναπτύξουν στενές σχέσεις με ανθρώπους διαφορετικής κοσμοαντίληψης και νοοτροπίας.

Η επόμενη, τελευταία συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία τον ερχόμενο Μάρτιο όπου οι εταίροι θα έχουν την ευκαιρία να επανασυνδεθούν και να αποτιμήσουν συνολικά ένα πρόγραμμα, που μέχρι στιγμής φαίνεται να πραγματώνει με απόλυτη επιτυχία  την ευρωπαϊκή ιδέα και τις αρχές της γόνιμης συνεργασίας των λαών.