Το 4ο Γυμνάσιο Καβάλας στο Αhaus της Γερμανίας στο πλαίσιο του Erasmus [φωτογραφίες]

Πέντε μαθήτριες και δύο εκπαιδευτικοί του «Ζουμπουλάκειου» αντάλλαξαν απόψεις με μαθητές και εκπαιδευτικούς από άλλες τέσσερις χώρες με επίκεντρο την κλιματική αλλαγή

Στο Αhaus της Γερμανίας βρέθηκαν πέντε μαθήτριες και δύο εκπαιδευτικοί του 4ου Γυμνασίου Καβάλας από τις 16 έως τις 21 Οκτωβρίου 2022, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ ΚΑ2 με θέμα “ΤHERE IS NO PLANET BCAN RENEWABLE ENERGIES FIGHT CLIMATE CHANGE?”.

Στο πρόγραμμα συνεργάζονται μαθητές και εκπαιδευτικοί από την Πορτογαλία, τη Μαδέρα, την Κροατία και τη Γερμανία. Το θέμα του προγράμματος αφορά ένα σημαντικό θέμα της εποχής μας, την κλιματική αλλαγή, συνέπειες της οποίας βιώνουμε καθημερινά (ακραία καιρικά φαινόμενα, υψηλές θερμοκρασίες, πλημμύρες, πυρκαγιές, αύξηση της στάθμης του νερού των θαλασσών) και στόχος του προγράμματος είναι να προωθήσει τις αρχές και τις αξίες της εκπαίδευσης για την Αειφορία, να συμβάλλει στην προσπάθεια της καλλιέργειας κουλτούρας πρόληψης, αλλά και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και μετριασμού των συνεπειών της με όραμα ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Οι μαθήτριες της ομάδας και όλα τα συνεργαζόμενα σχολεία είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τη σχολική μονάδα Realschule Anne Frank όπου έτυχαν ζεστής υποδοχής, περιηγήθηκαν στους χώρους του σχολείου, μίλησαν με μαθητές και καθηγητές, παρακολούθησαν μαθήματα και παρουσίασαν τις εργασίες τους και το video το οποίο είχαν ετοιμάσει για τα ορυκτά καύσιμα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τις  επόμενες  μέρες  οι μαθήτριες του «Ζουμπουλάκειου» έγιναν  δεκτές στο Δημαρχείο του Αhaus από τη  Δήμαρχο της πόλης, επισκέφθηκαν την  ολλανδική πόλη Enschede, καθώς και την κοντινή γερμανική πόλη Münster όπου ξεναγήθηκαν στο μουσείο LWL με έμφαση στην έκθεση για την κλιματική αλλαγή. Επίσης ξεναγήθηκαν στο μουσείο Μuhlenhof και έκαναν ένα ταξίδι στον χρόνο γνωρίζοντας τη ζωή των προηγούμενων ετών στο Münster.

Πολύτιμη και ευχάριστη εμπειρία για τις μαθήτριες του Σχολείου στάθηκε η ζεστή φιλοξενία των οικογενειών που άνοιξαν τα σπίτια τους και έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν για να ευχαριστήσουν τις μαθήτριες, ανταποδίδοντας έτσι τη φιλοξενία που είχαν γνωρίσει στην Καβάλα τον προηγούμενο Νοέμβριο. Στο αποχαιρετιστήριο πάρτι, μαθητές και εκπαιδευτικοί ετοίμασαν τοπικά πιάτα της χώρας τους σε ένα ιδιαίτερα ζεστό και ευχάριστο κλίμα.

Το Σχολείο ευχαριστεί τη διευθύνουσα σύμβουλο της Energean Αικατερίνη  Σάρδη και τον Σωτήρη  Χιωτάκη για τη συνδρομή τους στο πρόγραμμα, καθώς και για τη συνέντευξη που παραχώρησαν στις μαθήτριες της αποστολής, βοηθώντας έτσι ουσιαστικά στη δημιουργία του video το οποίο παρουσιάστηκε στη Γερμανία. Οι μαθήτριες ενημερώθηκαν για τα ορυκτά καύσιμα, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των διαφόρων πηγών ενέργειας και τους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας.