Φοιτητές ΔΙΠΑΕ Καβάλας: Συλλαλητήριο και παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας. Τα αιτήματά τους

Τι ζήτησαν οι εκπρόσωποι των Φοιτητικών Συλλόγων για τη σίτιση, τη στέγαση και τις μεταφορές-Έκτακτο κονδύλι ζητάει το Δημοτικό Συμβούλιο για την κάλυψη των αιτημάτων τους-Προηγήθηκε πορεία στο κέντρο της πόλης

Συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 24 Οκτωβρίου 2022 στο κέντρο της Καβάλας από τους Φοιτητικούς Συλλόγους του ΔΙΠΑΕ Καβάλας για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν για τη σίτιση, τη στέγαση και τις μεταφορές. Η συγκεκριμένη δράση έρχεται ως κλιμάκωση των προηγούμενων κινητοποιήσεων που πραγματοποίησαν οι φοιτητές για την επίλυση των εν λόγω ζητημάτων.

Η πορεία των φοιτητών και των φοιτητριών στο κέντρο της πόλης κατέληξε στο Δημαρχείο. Στη συνέχεια αντιπροσωπεία των Φοιτητικών Συλλόγων έκανε παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο καταθέτοντας πρόταση για να λυθούν τα προβλήματα που βιώνουν καθημερινά οι φοιτητές, η οποία και υπερψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας-Η ανακοίνωση των φοιτητών

Από την αρχή της εξεταστικής του Σεπτεμβρίου οι φοιτητές της Καβάλας ήρθαν αντιμέτωποι με τεράστια προβλήματα σε ό,τι αφορά τις φοιτητικές παροχές, δίχως να γνωρίζουν αν θα μπορούν να σπουδάσουν όλοι με αξιοπρέπεια.

Συγκεκριμένα από την αρχή της χρόνια οι φοιτητές βρεθήκαμε να πληρώνουμε για άλλη μια φορά για τις μεταφορές και να νοικιάζουμε σπίτια και το πρόβλημα να είναι οξυμένο ειδικά για τους πρωτοετής φοιτητής που αναγκάζονταν να πληρώνουν ολόκληρο το εισιτήριο και 2,5 ευρώ για το γεύμα της σίτισης.

Παράλληλα με το αντίτιμο στα λεωφορεία οι φοιτητές έχουν έρθει εδώ και μήνες αντιμέτωποι με το γεγονός ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα δωμάτια εστιών για όλους. Σε μια πόλη 3.000 φοιτητών με μόνο 160 φοιτητές να καλύπτονται από τα δωμάτια των εστιών, είναι λάθος να κρίνεται το αν θα σπουδάσει ένας φοιτητής ή όχι από το γεγονός ότι δεν υπάρχει δωμάτιο να μείνει.

Ταυτόχρονα, το πρόβλημα δεν αφορά μόνον στο πανεπιστήμιο, αλλά και στην τοπική κοινωνία και στην περιφέρεια. Αφορά στο σύνολο της πόλης της Καβάλας, καθώς πέρα από τα δρομολόγια του, δεν υπάρχει άλλως τρόπος μεταφοράς των φοιτητών/τριών προς/από τις σχολές τους. Το κόστος σπουδών αποτελεί εδώ και χρόνια κριτήριο για την επιλογή τμήματος από τους υποψήφιους φοιτητές/τριες.

Οι τοπικές κοινωνίες στηρίζονται στους φοιτητές και στις φοιτήτριες και κάθε πολιτική που μειώνει τους εισακτέους και υποβαθμίζει την επαγγελματική τους προοπτική και τους όρους σπουδών των φοιτητών πρέπει να είναι καταδικαστέα.

Για τα παραπάνω προβλήματα της φοιτητικής μέριμνας το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας ζητά από το Υπουργείο Παιδείας, την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια ΑΜ-Θ έκτακτο κονδύλι ώστε:

Για τη σίτιση

  • Να υπάρξει δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές και μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για σίτιση

Για τη στέγαση

  • Να επινοικιαστούν δωμάτια στην πόλη για όσους φοιτητές δεν πάρουν δωμάτιο εστιών
  • Να γίνει ανακαίνιση του παλιού Νοσοκομείου ή του Σανατόριου, ώστε να μπορούν να φιλοξενήσουν φοιτητές

Για τις μεταφορές

  • Δωρεάν μεταφορές για όλους τους φοιτητές