Το 24ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας στην Πολωνία

Μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί ταξίδεψαν στην πόλη Βρότσλαβ στο πλαίσιο προγράμματος «Συμπράξεις Ανταλλαγών μεταξύ Σχολείων-Erasmus+»

Στην πόλη Βρότσλαβ της Πολωνίας, ταξίδεψε από τις 23/10 έως τις 29/10, στο πλαίσιο προγράμματος «Συμπράξεις Ανταλλαγών μεταξύ Σχολείων-Erasmus+», εξαμελής αποστολή του 24ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας, αποτελούμενη από τέσσερις μαθητές και μαθήτριες και δύο συνοδούς εκπαιδευτικούς, τη Διευθύντρια του σχολείου, Παπαδοπούλου Ελένη και τη δασκάλα της Αγγλικής Γλώσσας και υπεύθυνη του ευρωπαϊκού προγράμματος, Μιχαήλ Αικατερίνη.

Στην πολωνική πόλη συναντήθηκαν οι ομάδες από τις έξι συμμετέχουσες στο πρόγραμμα χώρες (Πολωνία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιταλία, Κροατία και Τουρκία), προκειμένου να παρακολουθήσουν εκπαίδευση με γενικό θέμα την ασφάλεια στο διαδίκτυο και τίτλο: “A new fashion: To Be Offline. Social-emotional literacy”, στα ελληνικά «Μια νέα μόδα: Να μένεις εκτός σύνδεσης (αποσυνδεδεμένος από το ιντερνέτ και τα κοινωνικά δίκτυα. Κοινωνικο-συναισθηματική ικανότητα».

Στις έξι ημέρες της παραμονής τους στο Βρότσλαβ της Πολωνίας, οι μαθητές, οι μαθήτριες και οι εκπαιδευτικοί των αποστολών των συμμετεχουσών χωρών, πέραν της προγραμματισμένης εκπαίδευσης τους στο πολωνικό σχολείο, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Δημαρχείο και να γίνουν αποδέκτες μιας θερμής υποδοχής από τον αντιδήμαρχο της πόλης, όπως επίσης μέσα από οργανωμένες δράσεις, να συναναστραφούν με μαθητές και μαθήτριες και να γνωρίσουν τις γλώσσες και την κουλτούρα άλλων λαών, κυρίως της χώρας υποδοχής, όπως επίσης και να επισκεφθούν τουριστικά αξιοθέατα και ιστορικά μνημεία της πόλης αλλά και της περιοχής.

Ιδιαίτερη αίσθηση και συγκίνηση προκάλεσε στην τελετή υποδοχής, η παρουσία εκατό μαθητών προσφυγόπουλων από την Ουκρανία που φοιτούν στο πολωνικό σχολείο, οι οποίοι συμμετείχαν στο καλωσόρισμα των αποστολών με ένα τραγούδι που υμνούσε τις ομορφιές της πατρίδας τους.

Ανήμερα της Εθνικής Εορτής της 28ης Οκτωβρίου, η αποστολή του σχολείου της Ελλάδας, σε μια συνεργασία συμβολικής σημασίας, με την αποστολή του σχολείου της Ιταλίας, πραγματοποίησαν τρίωρη επίσκεψη, συνοδεία αγγλόφωνου ξεναγού, στο μαρτυρικό Άουσβιτς. Σε επιγραφή στο χώρο του μαρτυρίου αναγράφονταν: “Those who do not remember the past, are condemned to repeat it”, μετάφραση στα ελληνικά «Εκείνοι που δεν θυμούνται το παρελθόν, είναι καταδικασμένοι να το επαναλάβουν». Η ιστορία των λαών μας δείχνει τον δρόμο να γίνουμε καλύτεροι.

Με την πραγματοποίηση αυτής της μετακίνησης στην Πολωνία, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του ευρωπαϊκού προγράμματος με γενικό τίτλο: “CLICK SAFE. SURF SMART. BE AWARE OF WHAT YOU SHARE”, στα ελληνικά : «Κάντε κλικ με ασφάλεια, σερφάρετε έξυπνα και προσέχετε τι μοιράζεστε στο διαδίκτυο», που υλοποίησε με επιτυχία το σχολείο τα τελευταία τρία χρόνια, κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, λόγω της πανδημίας.

Στη διάρκεια και στο πλαίσιο του προγράμματος, όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες και οι εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί στο σχολείο, συμμετείχαν σε δημιουργικές δραστηριότητες, εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλες δράσεις, όπως μετακινήσεις σε ευρωπαϊκές χώρες, επιμορφώσεις, οργάνωση εκδηλώσεων κτλ. Πολύτιμοι συνεργάτες στο έργο του σχολείου όλο αυτό το διάστημα, στάθηκαν ο Σύλλογος Γονέων και όλοι οι γονείς των μαθητών και μαθητριών της μονάδας.