Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καβάλας: Να «βουλιάξει» η πλατεία Καπνεργάτη

Κάλεσμα του σωματείου σε όλους τους εργαζόμενους για μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στην 9 Νοεμβρίου

Κάλεσμα σε όλους τους συναδέλφους αλλά και σε όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου στην πλατεία Καπνεργάτη στην Καβάλας, στο πλαίσιο της Πανελλαδικής απεργίας που έχει προκηρυχθεί, απευθύνει το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καβάλας.

Στην ανακοίνωση του επισημαίνει ότι θα πρέπει να «βουλιάξει» από κόσμο η πλατεία και να δοθεί έτσι το μήνυμα της αντίστασης και της πάλης ενάντια στις αντεργατικές πολιτικές που ακολουθούνται από την Κυβέρνηση. Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Καλούμε κάθε εργαζόμενο να δώσει αγωνιστικό απεργιακό «παρών» στη συγκέντρωση την Τετάρτη 9 Νοέμβρη στις 11:00 στην πλατεία Καπνεργάτη. Εκεί που θα βρίσκονται τα Σωματεία, οι φορείς, οι εργαζόμενοι, οι φοιτητές της Καβάλας, που όλο το προηγούμενο διάστημα έδωσαν μάχη ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία, ενάντια στον πόλεμο που έχουν κηρύξει οι κυβερνήσεις κατά των εργαζομένων με τους νόμους τύπου Χατζηδάκη, ενάντια στην ενεργειακή φτώχεια και την ακρίβεια στην οποία βυθίζεται ο λαός, ενάντια στη ψαλίδα που όλο και μεγαλώνει ανάμεσα στις ανάγκες μας και στην ικανοποίησή τους σε υγεία – πρόνοια – παιδεία – ζωή και δουλειά με δικαιώματα. Που οργάνωσαν και συντόνισαν τη δράση και τις διεκδικήσεις τους.

Κάνουμε πέρα τα «αφηγήματα» του μεγάλου κεφαλαίου, ότι «οι ανάγκες των εργαζομένων και της μεγάλης εργοδοσίας μπορεί να είναι κοινές». Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους: τα τελευταία 3 χρόνια η Ελλάδα ανέβηκε κατά 16 θέσεις στον «δείκτη για το επιχειρηματικό περιβάλλον». Ξέρουμε πολύ καλά πώς πληρώθηκε το «ασανσέρ» αυτό στους κλάδους μας:
→   με το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων και των μισθών,
→   με τις μαζικές απολύσεις,
→   με την εντατικοποίηση,
→   με την αύξηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας,
→   με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας,
→   με μεθόδους τύπου «ψηφιακής κάρτας» στα σούπερ μάρκετ και στις τράπεζες, που σμπαραλιάζει το ωράριό μας, αντί της «επανάστασης» που μας τάζανε.

Η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καβάλας, αφού έχει εδώ και χρόνια κηρύξει την «αναποτελεσματικότητα των αγώνων και των απεργιών», ενώ κοντεύουν να τους εγκαταλείψουν ακόμα και τα ηχεία που βάζουν στα σκαλιά τις μέρες κινητοποιήσεων -αφού δεν υπάρχει ψυχή να τ’ ακούει-, ενώ η πόλη συγκλονίστηκε από αγώνες και το ΕΥΚ «αναζητείται», καλεί τους εργαζόμενους και το λαό της πόλης μας να στοιχηθούν τη μέρα της απεργίας πίσω από ένα «ευχολόγιο»: για «περισσότερα εθνικά και ευρωπαϊκά μέτρα στήριξης για την προστασία των εισοδημάτων και των θέσεων εργασίας», για «μέτρα τύπου SURE», για «επίτευξη βιώσιμης οικονομίας». Κανένας εργαζόμενος να μην πέσει στην παγίδα των μειωμένων απαιτήσεων, πίσω από «προτάσεις» που αφορούν την ανακύκλωση της ανεργίας, τα μοντέλα επιδότησης της μερικής απασχόλησης και της εκ περιτροπής εργασίας, επιδότησης που προέρχεται πάλι από τις δικές μας τσέπες, για να βγαίνει ακόμα πιο κερδισμένο το κεφάλαιο, να βρίσκει τζάμπα εργάτες και να κάνει τη ζωή μας λάστιχο.

Με τι άλλο ασχολείται η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΥΚ πριν τη μεγάλη απεργιακή μάχη; Με τη δίωξη που έκανε ενάντια σε συνδικαλιστές και αγωνιστές, ένας εκ των οποίων είναι και ο πρόεδρος του Σωματείου μας, για τη δράση τους ακριβώς απέναντι σε όλα τα παραπάνω. Για να μην περάσει η «λύσσα» τους να σωπάσει κάθε φωνή που αντιστέκεται στις αντεργατικές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων, στην υποταγή και το συμβιβασμό που κηρύσσουν, στις καλπονοθευτικές τακτικές, με το «έτσι θέλω!».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η «συνδικαλιστική μαφία» της Καβάλας προσπαθεί να πολεμήσει τα συνδικάτα που παλεύουν. Διανοήθηκαν μάλιστα να απειλήσουν το Σωματείο μας -στη σύσκεψη που τάχα κάλεσαν για την απεργία- με εκδίωξη απ’ τις γραμμές τους, επικαλούμενοι τον κατάπτυστο «Πειθαρχικό Κανονισμό Λειτουργίας», που θέλουν να επιβάλλουν, που μόνο νοσηρός εγκέφαλος μπορεί να τον θεωρήσει κείμενο που βγήκε από εργατική οργάνωση για τα μέλη της και τη λειτουργία τους. Σε τι πρέπει να «πειθαρχήσει» το σωματείο μας; Στο να πάει σε μια συγκέντρωση που δεν θα παραβρίσκονται ούτε οι ίδιοι!

Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τις ανάγκες της τάξης μας, από τις ανάγκες των οικογενειών μας. Το εργατικό κίνημα δεν τρομοκρατείται. Οι μεθοδεύσεις αυτές και οι διώξεις των αγωνιστών καλούμε να καταδικαστούν από κάθε συνδικάτο, κάθε έντιμο συνδικαλιστή, κάθε τίμιο εργατοϋπάλληλο. Με κανέναν από αυτούς δεν μας χωρίζει τίποτα. Μαζί στα πετρέλαια, μαζί στα λιπάσματα, μαζί στα σούπερ μάρκετ, μαζί στα γραφεία, μαζί στα εμπορικά, μαζί στα σχολεία, μαζί στις υπηρεσίες, μαζί στις σχολές, μαζί στη διαδήλωση, μαζί στην απεργία. Μαζί στα βάσανα, μαζί στον αγώνα και την αλληλεγγύη!

Η επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης την Τετάρτη 9 Νοέμβρη θα είναι η πιο ηχηρή απάντηση».