Το 4ο Γυμνάσιο Καβάλας στην Πορτογαλία με… προορισμό την κλιματική αλλαγή [φωτογραφίες]

Τέσσερις μαθήτριες, δύο μαθητές της Γ' τάξης και δύο εκπαιδευτικοί του σχολείου βρέθηκαν στη Lixaστο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ ΚΑ2

Στη Lixa της Πορτογαλίας ταξίδεψαν τέσσερις μαθήτριες, δύο μαθητές της Γ’ τάξης και δύο εκπαιδευτικοί του 4ου Γυμνασίου Καβάλας από τις 7 έως τις 11 Οκτωβρίου στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ ΚΑ2 με θέμα “ΤHERE IS NO PLANET BCAN RENEWABLE ENERGIES FIGHT CLIMATE CHANGE?“.

Στο πρόγραμμα συμπράττουν μαθητές και εκπαιδευτικοί από πέντε χώρες, την Πορτογαλία, Μαδέρα, Κροατία και Γερμανία. Το θέμα του προγράμματος αφορά στην κλιματική αλλαγή, συνέπειες της οποίας βιώνουμε καθημερινά (ακραία καιρικά φαινόμενα, υψηλές θερμοκρασίες, πλημμύρες, πυρκαγιές, αύξηση της στάθμης του νερού των θαλασσών) και στόχος του προγράμματος είναι να προωθήσει τις αρχές και τις αξίες της εκπαίδευσης για την Αειφορία, να συμβάλλει στην προσπάθεια της καλλιέργειας κουλτούρας πρόληψης, αλλά και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και μετριασμού των συνεπειών της με όραμα ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της ομάδας είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τη σχολική μονάδα Escola Secundária da Lixa όπου, την πρώτη μέρα είχαν  ένα εγκάρδιο καλωσόρισμα από το προσωπικό και τον διευθυντή της σχολικής μονάδας, συμμετείχαν σε δραστηριότητες γνωριμίας με τους μαθητές  των άλλων χωρών, παρακολούθησαν και χόρεψαν πορτογαλικούς χορούς, ξεναγήθηκαν στους χώρους του σχολείου. Επίσης παρακολούθησαν διάλεξη ειδικού Βιολόγου-Περιβαλλοντολόγου σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές, τις δυνατότητες και τους περιορισμούς που αντιμετωπίζουν στην περιοχή και  στη συνέχεια συμμετείχαν σε εργαστήριo κατασκευής αιολικού πάρκου.

Τις επόμενες μέρες οι μαθητές επισκέφθηκαν ένα αιολικό πάρκο στην περιοχή-κοιλάδα Douro, καθώς και το φράγμα Bagaúste του ποταμού Douro για το οποίο ενημερώθηκαν από ειδικούς, ταξίδεψαν με τρένο από την περιοχή Régua ως το Pinhão κατά μήκος του ποταμού. Ακόμη, πραγματοποίησαν ημερήσια  επίσκεψη  στο Porto, κοντινή πόλη που χρησιμοποιεί σε ποσοστό 70℅ ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, περιηγήθηκαν στην πόλη, συμμετείχαν σε κρουαζιέρα και σε μάθημα surfing και επέστρεψαν στη Lixa γεμάτοι θετικές εντυπώσεις. Την τελευταία μέρα στο σχολείο οι μαθητές παρουσίασαν τις  εργασίες τους, τα video που είχαν ετοιμάσει, πήραν μέρος σε πειραματικό εργαστήριο παραγωγής ενέργειας και σε διάφορα εκπαιδευτικά παιχνίδια.

Πολύτιμη και ευχάριστη εμπειρία για τους μαθητές και τις μαθήτριες στάθηκε η φιλοξενία των οικογενειών που τους δέχθηκαν, ανταποδίδοντας έτσι τη φιλοξενία που είχαν γνωρίσει στην Καβάλα τον προηγούμενο Νοέμβριο. Στο αποχαιρετιστήριο πάρτι, μαθητές και εκπαιδευτικοί διασκέδασαν σε ένα  ιδιαίτερα φιλικό και ευχάριστο περιβάλλον.

Το σχολείο ευχαριστεί τη βιοτεχνία-ζαχαροπλαστείο του κ. Ιωσηφίδη για την ευγενική χορηγία του.