Καβάλα: Κάλεσμα Σωματείων και Συλλόγων για συμμετοχή στον εορτασμό της 49ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

«Ο εορτασμός της 17ης του Νοέμβρη δεν είναι απλά ημέρα μνήμης»: Αναλυτικά το κάλεσμα για τη συγκέντρωση η οποία φέτος δε θα γίνει στην πλατεία Καπνεργάτη

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις για τον 49ο εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022 απευθύνουν εργατικά Σωματεία, φορείς και Φοιτητικοί Σύλλογοι της Καβάλας, με τη συγκέντρωση να γίνεται φέτος στον Δημοτικό Κήπο της Καβάλας στις 18:00, λόγω των έργων τα οποία εκτελούνται στην πλατεία Καπνεργάτη για την ανάπλασή της.

Το κάλεσμα των Σωματείων και των Συλλόγων

49 χρόνια μετά τον ηρωικό ξεσηκωμό του λαού και της νεολαίας, τα ανεκπλήρωτα οράματα του Πολυτεχνείου φωτίζουν σήμερα τον αγώνα για ζωή, μόρφωση, δουλειά με δικαιώματα!

Τον Νοέμβρη του 1973 ο λαός βγήκε στο προσκήνιο και σήκωσε το αγωνιστικό του ανάστημα ενάντια στη Χούντα των συνταγματαρχών, στα εγχώρια και ξένα στηρίγματά της, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Οι φοιτητές του ’73 είχαν τη στήριξη του εργαζόμενου λαού που είχε κατακλύσει τους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο, των χιλιάδων κρατούμενων αγωνιστών στις φυλακές, την αλληλεγγύη των αγροτών της υπαίθρου. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, η καταστολή της µε δεκάδες νεκρούς ήταν η αρχή του τέλους της Χούντας. Κάτω από το βάρος της λαϊκής πάλης και μετά το έγκλημα της Κύπρου, το 1974, η Χούντα κατέρρευσε.

Ο εορτασμός της 17ης του Νοέμβρη δεν είναι απλά ημέρα μνήμης. Είναι μέρα δράσης και οργανωμένου αγώνα, ιδιαίτερα σήμερα που ερχόμαστε αντιμέτωποι με το τεράστιο κύμα ακρίβειας, που μπαίνουν ολοένα και νέα εμπόδια στην ανάγκη για σύγχρονη, δημόσια και δωρεάν μόρφωση, που ο αυταρχισμός εντείνεται όσο βαθαίνει η αντιλαϊκή πολιτική.

Στις σημερινές πολύ δύσκολες συνθήκες, που καλούμαστε πάλι να ματώσουμε για τα κέρδη, την ώρα που οι όμιλοι ξεπερνούν κάθε ρεκόρ εισπράξεων, έχουμε ευθύνη και χρέος να συμβάλλουμε να μείνουν ζωντανά τα μηνύματα του Πολυτεχνείου, με τους αγώνες μας για μισθούς, συντάξεις, συλλογικές συμβάσεις, ενάντια στις απολύσεις, ενάντια στην αντεργατική πολιτική, για την υπεράσπιση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Το σύνθημα «Έξω οι ΗΠΑ! Έξω το ΝΑΤΟ», που ήταν γραμμένο στις πύλες του Πολυτεχνείου, γίνεται σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ, τη στιγμή που ένας νέος πόλεμος έχει ξεσπάσει, στη γειτονιά μας αυτή τη φορά, με τη χώρα μας να εμπλέκεται όλο και πιο βαθιά τόσο οικονομικά, όσο και στρατιωτικά. Σε αυτές τις συνθήκες γίνεται επιτακτικό το αίτημα για απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο, για να σταματήσει η ελληνική επικράτεια και οι υποδομές της χώρας να μετατρέπονται σε «ορμητήρια πολέμου» και πιθανούς «στόχους» σε περίπτωση γενίκευσης του πολέμου. Για να μην πληρώνει ο ελληνικός λαός τις συνέπειες ενός πολέμου, που γίνεται για τα συμφέροντα γύρω από την ενέργεια, τους αγωγούς, τα εδάφη, τα ληστρικά στρατόπεδα.

Οι παρακαταθήκες της εξέγερσης του Νοέμβρη βρίσκουν τη δικαίωσή τους σήμερα στους αγώνες μαθητών, φοιτητών, νεολαίας, εκπαιδευτικών, εργαζομένων, όλου του λαού ενάντια στην υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης, για μόνιμες προσλήψεις, σύγχρονες υποδομές, σίτιση, στέγαση, μεταφορές, ενάντια στους αντιεκπαιδευτικούς νόμους όλων των κυβερνήσεων.

Ο Νοέμβρης δείχνει πως σε κάθε «δύσκολο χειμώνα» ο λαός μπορεί να επιβάλει το δίκιο του, µε την οργανωμένη δύναμή του! Οι μαζικές κινητοποιήσεις εργαζομένων σε όλο τον κόσμο αποτελούν ανάσα ελπίδας και αισιοδοξίας. Η πρωτοφανής συμμετοχή στις μεγαλειώδεις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 9 Νοεμβρίου σε όλη την Ελλάδα δείχνει την τεράστια δύναμη που έχει ο λαός.

Για αυτό η καταστολή και η τρομοκρατία είναι η απάντηση απέναντι σε όποιον σηκώνει κεφάλι. Φτάνουν στο σημείο να σέρνουν στα δικαστήρια αγωνιστές συνδικαλιστές που παλεύουν για τη δουλειά και τη ζωή τους, αγωνιστές ενάντια στους πλειστηριασμούς, να καταστέλλουν διαδηλώσεις και απεργίες. Θέλουν να φιμώσουν τις διεκδικήσεις των φοιτητών, να «θωρακίσουν» το πανεπιστήμιο-επιχείρηση από τους αγώνες. Αυτός είναι ο ρόλος που έρχεται να παίξει η πανεπιστημιακή αστυνομία.

Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας!

Συνεχίζουμε στο δρόμο του Νοέμβρη, που μας θέλει ανυπότακτους!

Μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε από τους φοιτητικούς συλλόγους, τα εργατικά σωματεία και τους φορείς της πόλης, καλούμε στον αγωνιστικό εορτασμό του Πολυτεχνείου την Πέμπτη 17/11 στις 17:30 στην κατάθεση στεφάνων και στις 18:00 στη συγκέντρωση στον Δημοτικό Κήπο.

Σε συμμετοχή καλούν τα παρακάτω Σωματεία και Σύλλογοι:

  • ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΔΙΠΑΕ ΚΑΒΑΛΑΣ
  • ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΗΜΙΚΟΥ ΔΙΠΑΕ ΚΑΒΑΛΑΣ
  • ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΠΑΕ ΚΑΒΑΛΑΣ
  • ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΔΙΠΑΕ ΚΑΒΑΛΑΣ
  • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ «ΤΟ ΒΑΡΕΛΙ»
  • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ
  • ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ ΘΑΣΟΥ
  • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ
  • ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ
  • Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ ΚΑΒΑΛΑΣ
  • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΙΠΑΕ ΚΑΒΑΛΑΣ
  • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Γ.ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ
  • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΚΑΒΑΛΑΣ
  • ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ
  • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΟΑΕΕ ΚΑΒΑΛΑΣ
  • ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ (μέλος ΟΓΕ)
  • ΕΛΜΕ ΚΑΒΑΛΑΣ
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
  • ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ