Δήμος Καβάλας: Δωρεάν ρεύμα στους κατοίκους των τριών χωριών της Κοινότητας Λιμνιάς

Η παροχή θα γίνεται από το φωτοβολταϊκό πάρκο που θα κατασκευάσει η Ενεργειακή Κοινότητα Καβάλας στο Βουνοχώρι – Τι συζητήθηκε στη λαϊκή συνέλευση των κατοίκων Λιμνιάς, Βουνοχωρίου και Λυκόστομου με τον Δήμαρχο Καβάλας και του συνεργάτες του

Ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, συνοδευόμενος από τον Αντιδημάρχο Πρωτογενούς Τομέα και Κοινοτήτων, Θόδωρο Παπαδόπουλο, παρέστη στη λαϊκή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 16 Νοεμβρίου, στο πρώην Δημοτικό Σχολείο Βουνοχωρίου, με τη συμμετοχή των δημοτικών συμβούλων, Μάκη Παπαδόπουλου, Σπύρου Προυσαεύ  και Νίκου Ξανθόπουλου και αρκετών κατοίκων των τριών χωριών της κοινότητας Λιμνιάς.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Λιμνιάς, Βασίλης Ελευθεριάδης, αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις της προηγούμενης τριετίας στην περιοχή του, σημειώνοντας ότι χάρη στο ασίγαστο ενδιαφέρον του Προέδρου της ΔΕΥΑΚ, Απόστολου Χρόνη, και τα τρία χωριά, Λιμνιά, Βουνοχώρι και Λυκόστομο, δεν έμειναν χωρίς νερό ούτε για μία ημέρα, όπως συνέβη και την περίοδο που ήταν επικεφαλής της επιχείρησης ο Νίκος Ξανθόπουλος, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στις εργασίες που εκτελέστηκαν στον χώρο των κοιμητηρίων, στο πρώην Δημοτικό Σχολείο Βουνοχωρίου (σκαλοπάτια, περιβάλλων χώρος), στο ιατρείο (WC) και στο πάρκινγκ της εκκλησίας. Υπογράμμισε, επίσης, ότι μέσα στα τελευταία δύο χρόνια ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ασφαλτόστρωσης σε διάφορα σημεία της κοινότητας, εγκαταστάθηκε δίκτυο Internet, και καταβλήθηκαν προσπάθειες απρόσκοπτης τροφοδοσίας της ποτίστρας στα όρια των οικισμών, για την εξυπηρέτηση των αναγκών των κτηνοτρόφων. Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ζήτησε από τον κ. Μουριάδη να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις για την ουσιαστική εκμετάλλευση των εκτάσεων που διαθέτει η κοινότητα, να δοθεί ένα προκατασκευασμένο οίκημα στον υπό ίδρυση Πολιτιστικό Σύλλογο Βουνοχωρίου και να ξεκινήσει άμεσα η αντικατάσταση του παλιού δικτύου ύδρευσης από τα συνεργεία της ΔΕΥΑΚ.

Ο κ. Μουριάδης παρουσίασε τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί η διοίκηση του Δήμου Καβάλας τόσο για να επιλυθούν οριστικά τα προβλήματα ύδρευσης και να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων της εν λόγω κοινότητας, όσο και για τη στήριξη όσων διανέμουν ή θέλουν να εγκατασταθούν στον ορεινό όγκο του Δήμου Καβάλας. Πιο συγκεκριμένα, σημείωσε πως, μέσα από το νέο Τοπικό Χωρικό Σχέδιο και κατόπιν διαβούλευσης, θα καθοριστούν σύντομα οι νέες λατινικές ζώνες, θα συνεχιστούν οι γεωτρήσεις και σε άλλα σημεία για τον εντοπισμό νερού και θα εξασφαλιστεί δωρεάν παροχή ρεύματος σε όλα τα νοικοκυριά της περιοχής, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών λειτουργίας της ενεργειακής κοινότητας στο Βουνοχώρι (φωτοβολταϊκό πάρκο). Τέλος, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι το 100% των εσόδων από τις λατομικές δραστηριότητες, θα εισρεύσει στο ταμείο της κοινότητας Λιμνιάς, για να γίνουν διάφορα έργα τα επόμενα χρόνια.

Ο Αντιδημάρχος Πρωτογενούς Τομέα, Θόδωρος Παπαδόπουλος, τόνισε ότι έχει εξαιρετική συνεργασία με τον Πρόεδρο της Κοινότητας Λιμνιάς και πως σε συνεννόηση μαζί του έχουν προγραμματιστεί τα έργα που θα πραγματοποιηθούν το 2023 (κτηνοτροφικές υποδομές, νέες ασφαλτοστρώσεις, επικαιροποίηση της διαχειριστικής μελέτης για την αξιοποίηση του δάσους της Λιμνιάς).

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι είναι πλέον απαραίτητη η σύνδεση της πόλης με τις τοπικές κοινότητες, για να κερδηθεί το στοίχημα της συνολικής ανάπτυξης του Δήμου Καβάλας, ενώ οι κύριοι Ξανθόπουλος και Προυσαεύ, έθεσαν τα θέματα της δημιουργίας κτηνοτροφικού πάρκου, προκειμένου να παραμείνουν οι κάτοικοι στα χωριά τους, αλλά και για προσελκύσουν το ενδιαφέρον κι άλλων πολιτών, και της διέλευσης παράνομων μεταναστών, οι οποίοι διέρχονται σε σταθερή βάση από τον ορεινό όγκο.

Οι κάτοικοι της περιοχής ζήτησαν από τον Δήμαρχο Καβάλας και τους παρευρισκόμενους δημοτικούς συμβούλους να εκπονηθεί ένα σχέδιο για την ανάπτυξη της κοινότητας, το οποίο θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες επιλογές για την επόμενη εικοσαετία και θα είναι απολύτως σεβαστό από όλους εκλεγμένους τοπικούς άρχοντες.

(Δελτίο Τύπου)