«Ευλογημένος ο ερχόμενος»: Ενθρονίστηκε ο νέος Μητροπολίτης Δράμας Δωρόθεος [φωτογραφίες]

Ενθρονίστηκε ο νέος Ποιμενάρχης της Δράμας, παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος και πλειάδας Μητροπολιτών και πιστών-Το «παρών» έδωσαν ο Μητροπολίτης ΦΝΘ, ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, καθώς και ο Δήμαρχος Καβάλας

Χαίρει και αγάλλεται η πόλη της Δράμας, αλλά και ολόκληρη η ιστορική Ιερά Μητρόπολη της Μακεδονίας, καθώς ενθρονίστηκε το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022 ο νέος Ποιμενάρχης της, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος, παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και πλειάδας Μητροπολιτών σε μία συμβολική ημερομηνία για την τοπική Εκκλησία, αφού πριν 17 περίπου χρόνια είχε ενθρονιστεί ο μακαριστός Μητροπολίτης κυρός Παύλος.

Η υποδοχή πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης με τιμές και κάθε μεγαλοπρέπεια, με τις ιαχές του κόσμου «Άξιος» να κυριαρχούν, όπου ο Τοποτηρητής της Ι. Μητροπόλεως Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμονας του παρέδωσε την ποιμαντορική ράβδο και ο Δήμαρχος Δράμας, Χριστόδουλος Μαμσάκος τον καλωσόρισε εκ μέρους των δημοτών, προσφέροντάς του σε ένδειξη αγάπης ένα αρχιερατικό εγκόλπιο.

Ακολούθησε η αντιφώνηση του νέου Μητροπολίτη Δράμας, οποίος εμφανώς συγκινημένος τόνισε μεταξύ των άλλων: «Με πολύ χαρά έρχομαι στη πανέμορφη Δράμα, που είναι πόλη μου και τόπος μου. Ταπεινά επιθυμώ, εκτός από δημότης σας, να με έχετε στην καρδιά σας σαν πατέρα και αδελφό όλων ανεξαιρέτως. Φέρω στον νου και στην καρδιά μου τις μορφές των αγωνιστών ιεραρχών, όπως και τις θυσίες του ηρωικού λαού μας. Ατενίζω ταπεινά και στο μέλλον να συμφωνήσουμε για κοινή πορεία. Για καλύτερο παρόν και μέλλον. Ελπίζω ταπεινά να με αναδείξει ο Θεός άγγελο επιστηριγμού, διακονίας, προσεχής και διαρκούς εξαγγελλίας των δωρεών και θαυμασιών Του. Αναγνωρίζω την ανδρεία και ιστορικότητα κάθε σπιθαμής της Μητρόπολης. Ατενίζω στο μέλλον να συμφωνήσουμε για μία κοινή πορεία, για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον με ετοιμότητα, ζωντάνια, ανανέωση, εντός της μεγαλοσύνης, της ρωμιοσύνης μας. Σας καλώ να ενώσουμε τα χέρια για να γίνουν βάσεις ανάπτυξης και αναστοχασμού».

Παρέστησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Γουμενίσσης κ. Δημήτριος, Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός, Βεροίας κ. Παντελεήμων, Σάμου κ. Ευσέβιος, Σερρών κ. Θεολόγος, Σύρου κ. Δωρόθεος, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Ζιχνών κ. Ιερόθεος, Εδέσσης κ. Ιωήλ, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, Νεαπόλεως κ. Βαρνάβας, Ιερισσού κ. Θεόκλητος, Μαρωνείας κ. Παντελεήμων, Κρήνης κ. Ιουστίνος, , Γρεβενών κ. Δαβίδ, Καρπενησίου Γεώργιος, Φιλίππων κ. Στέφανος, Λαρίσης κ. Ιερώνυμος, Καστορίας κ. Καλλίνικος και Λαγκαδά κ. Πλάτων.

Ιδιαίτερη συγκίνηση επικράτησε όταν κατά την υποδοχή παιδιά των κατασκηνώσεων και των κατηχητών της Ιεράς Μητροπόλεως Γουμενίσσης, την οποία υπηρέτησε ο κ. Δωρόθεος έως και την ημέρα της εκλογής του πλησίον του Γέροντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γουμενίσσης κ. Δημητρίου τραγούδησαν για τον νέο Επίσκοπο, εκφράζοντας τα όμορφα συναισθήματα αγάπης και ευγνωμοσύνης για εκείνον.

Ακολούθησε πομπή με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου, αγήματος του Στρατού, εκπροσώπων Συλλόγων με ελληνικές σημαίες και τα λάβαρά τους ως τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Δράμας για την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου της Δράμας.

Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών και Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Φιλόθεος, ανέγνωσε την Εγκύκλιο της Συνόδου και το Προεδρικό Διάταγμα περί εκλογής, αναγνωρίσεως και καταστάσεως του νέου Μητροπολίτη.

Στον λόγο του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημήτριος είπε μεταξύ των άλλων: «Η σημερινή Ενθρόνιση είναι η συνέχεια της Εκλογής και της Χειροτονίας Σας, άγιε Δράμας κύριε Δωρόθεε. Με αυτές τις τρεις τελετουργίες, εν Πνεύματι Αγίω, εν Χριστώ Ιησού, κατά την ευδοκίαν του Πατρός, η Εκκλησία Σας παραδίδει στην Ιερά Μητρόπολη Δράμας νέο Ποιμενάρχη. Ο Θεός να Σας χαριτώνει. Η Παναγία μας να Σας περισκέπει. Οι Άγιοι να Σας εμπνέουν. Οι άνθρωποι να Σας αγαπούν. Να είσθε και να γίνεσθε διαρκώς ο Δράμας Δωρόθεος (υμείς δώρον του Θεού στη Δράμα, και η Δράμα δώρον στο Θεό δι᾽ υμών)».

Τον νέο Ποιμενάρχη της Δράμας χαιρέτησαν επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Ανθηδώνος κ. Νεκτάριος και ο μέχρι πρότινος Τοποτηρητής, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων.

Τον καλωσόρισαν επίσης με τους λόγους ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας, Γρηγόριος Παπαεμμανουήλ και μέρους του ιερού κλήρου και των μοναστικών αδελφοτήτων ο Ιεροκήρυκας της Ι.Μ. Δράμας Αρχιμανδρίτης Σεβαστιανός Τσιαντής.

Τον Νομό Κιλκίς εκπροσώπησαν οι Δήμαρχοι Παιονίας κ. Κωνσταντίνος Σιωνίδης και Κιλκίς κ. Δημήτριος Κυριακίδης, ενώ πολλά λεωφορεία με πιστούς συμμετείχαν στην ενθρόνιση από το Πολύκαστρο, την Αξιούπολη και τη γενέτειρά του, την Καβάλα.

«Με αισθήματα χαράς και ελπίδας σάς υποδεχόμαστε στην τελετή ενθρόνισής σας ως νέο Ποιμενάρχη. Προσδοκούμε να βρούμε στο πρόσωπό σας, έναν πνευματικό πατέρα, δίκαιο, φιλάνθρωπο, εγκρατή. Αναγνωρίζουμε τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος Μητροπολίτης. Είμαι βέβαιος ότι οι γνώσεις σας, η εμπειρία σας είναι τα καλύτερα εχέγγυα για να υπηρετείται στα νέα σας καθήκοντα. Σας βεβαιώνω ότι θα έχετε τη στήριξή μας. Σας εύχομαι υγεία», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος, ενώ το «παρών» έδωσε και ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης.

*Πηγή: romfea.gr Φωτογραφίες: Γιώργος Παπακοσμάς