Το Exploring Greece στην Καβάλα: 8+1 στάσεις στην πιο όμορφη παραθαλάσσια πόλη της βόρειας Ελλάδας [φωτογραφίες]

Ο δημοφιλής ταξιδιωτικός ιστότοπος προτείνει: Πού θα πάτε, τι θα δείτε και τι πρέπει να δοκιμάσετε

Ταξίδι στην Καβάλα σημαίνει ιστορία, πολιτισμός, πολλά αξιοθέατα και όμορφες θάλασσες. Η Καβάλα, η πιο όμορφη ίσως παραλιακή πόλη της Βορειανατολικής Ελλάδας πατάει με το ένα πόδι στην Ανατολή και το άλλο στη Δύση και αποκαλύπτει τα δώρα της στους επισκέπτες όλες τις εποχές του χρόνου. Τα 650 χιλιόμετρα απόστασης από την πρωτεύουσα, αποζημιώνουν τον επισκέπτη αν ο τελευταίος έχει αρκετές μέρες στη διάθεση του.

Ταξίδι στην Καβάλα: Τι μπορείτε να κάνετε

1Η παλιά πόλη της Καβάλας όπως «ξεδιπλώνεται» στην περιοχή της Παναγιάς, αποκαλύπτει βήμα-βήμα τα 2.500 χρόνια ιστορίας αυτού του τόπου, δημιουργώντας την αίσθηση πως κάποιος κινείται σε ταινία εποχής. Πλακόστρωτα δρομάκια, πολύχρωμα αρχοντικά σπίτια με ξύλινα μπαλκόνια συνθέτουν το ατμοσφαιρικό σκηνικό που γρήγορα οδηγεί στο κάστρο στην κορυφή του λόφου Το οποίο κάστρο, πέρασε στην κατοχή Λομβαρδών, Φράγκων, Βυζαντινών και Οθωμανών. Η ανάβαση ως εδώ χαρίζει υπέροχη θέα προς το Βόρειο Αιγαίο.

2Το Ιμαρέτ είναι το στολίδι της πόλης, ένα υπέροχο αρχιτεκτονικό μνημείο, καταπληκτικά ανακαινισμένο. Χτίστηκε το 1817 και ήταν δώρο του Μεχμέτ Αλή Πασά, (ιδρυτή της τελευταίας Αιγυπτιακής Δυναστείας και αντιβασιλιά της Αιγύπτου), στην πόλη στην οποία γεννήθηκε.

Μέχρι και τις αρχές του 20ού αιώνα λειτούργησε ως κορανικό ιεροδιδασκαλείο, ενώ από τη δεκαετία του 1920 και έπειτα φιλοξένησε πολλούς πρόσφυγες. Από το 1970 και μέχρι το 2000 ήταν εγκαταλειμμένο, μέχρι ώσπου ανακαινίστηκε από ιδιώτες μετά από άδεια της Αιγυπτιακής κυβέρνησης. Στον χώρο σήμερα λειτουργεί καφέ, εστιατόριο και ξενοδοχείο και είναι επισκέψιμος.

3Οι καπναποθήκες είναι αναμφίβολα το επιβλητικό σήμα κατατεθέν της πόλης. Άδειες, αλλά ανακαινισμένες, καταμαρτυρούν την εποχή της μεγάλης αίγλης, όταν η Καβάλα ήταν διεθνές κέντρο εξαγωγής καπνού στις αρχές του 20ού αιώνα.

4Το Παλαιό Υδραγωγείο, γνωστό και ως Καμάρες, είναι ένα καλά και ορίζει την τοπιογραφία όλης της πόλης. Το μεγάλο τοξωτό Υδραγωγείο, μήκους 270μ. και μέγιστου ύψους 25μ. Οι Καμάρες στη σημερινή τους μορφή είναι έργο των αρχών του 16ου αιώνα που αποδίδεται στον Ιμπραήμ πασά, βεζίρη του σουλτάνου Σουλεϊμάν του Νομοθέτη. Χτίστηκαν μεταξύ 1520-1530, περίοδο κατά την οποία έγιναν στην Καβάλα μεγάλα έργα υποδομής που αποσκοπούσαν στην ανασυγκρότηση της πόλης μετά την καταστροφή του 1391.

5Μια περατζάδα από το λιμάνι μέχρι τον Ναυτικό Όμιλο και την ιχθυόσκαλα, είναι ιδανική για να νιώσετε την αύρα της πόλης και να θαυμάζετε από τη θάλασσα τη χτισμένη σε υψώματα Καβάλα. Η παραλία συμπυκνώνει όλη την κίνηση της πόλης- καφετέριες, ψαροταβέρνες, και πάγκοι μικροπωλητών.

6Η βόλτα από την πλατεία Ελευθερίας μέχρι και το δημαρχείο και από την παραλία μέχρι και την οδό Ομονοίας, θα σας «συστήσει» όλο τον εμπορικό και σύγχρονο παλμό της πόλης. Πρόκειται για τόσο μεγάλη, ζωντανή και πολύβουη αγορά που δέχεται επισκέπτες και από άλλους νομούς, αλλά και Βαλκάνιους και Τούρκους. Αναζητήστε τα μικρά και vintage μαγαζάκια δίπλα στην πλατεία Καπνεργάτη αλλά και στους πεζόδρομους γύρω από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

7Βόλτα (και) στις παραλίες. Η Καβάλα έχει φυσικά τις δικές της παραλίες μες στα πόδια της, όμως όποιος θέλει να δει τις ακόμα πιο χαρισματικές, με μια 30λεπτη διαδρομή, βρίσκεται στη Νέα Πέραμο. Η αμμώδης παραλία είναι πολυσύχναστη και με καλές τουριστικές υποδομές. Δίπλα της και η παραλία Αμμόλοφοι εξίσου πολύ όμορφη, οργανωμένη και με φανατικούς επισκέπτες.

8Η γευσιγνωσία στην Καβάλα είναι μια από τις ωραίες εμπειρίες για τους ταξιδιώτες μιας και τόσο τα φαγητά, όσο και τα γλυκά, είναι μια θεσπέσια συνάντηση Ανατολής και Δύσης. Ιδού μερικά που μπορείτε να δοκιμάσετε: πικάντικα πιλάφια, φεγγαρόσχημους κουραμπιέδες, μέλι σαν νέκταρ, πλήθος διαφορετικών τυριών, ζουμερά ακτινίδια και εκλεκτά σπαράγγια.

9Ταξίδι στην Καβάλα δίχως επίσκεψη στους αρχαίους Φιλίππους, δε λογίζεται. Στα 25 λεπτά από την πόλη θα βρεθείτε στους αρχαίους Φιλίππους. Οικισμός του 360 π.Χ. από τους αποίκους της Θάσου και έπειτα η οχυρωμένη πόλη ενός από τους πιο ισχυρούς βασιλιάδες της Μακεδονίας – αυτή η περιοχή είναι η πιο αντιπροσωπευτική της μακραίωνης ιστορίας της Καβάλας. Μάλιστα, εδώ ο Απόστολος Παύλος ίδρυσε την πρώτη χριστιανική Εκκλησία επί ευρωπαϊκού εδάφους. Σήμερα αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco και διαθέτει Αρχαιολογικό Χώρο, Μουσείο και Θέατρο, που όλα φέρουν το όνομα του ιδρυτή της, Φιλίππου του Μακεδόνα.


Πηγή: exploringgreece.tv


Κεντρική φωτό: Stratos Agiani