Την απερίφραστη αντίθεση τους στις βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή και αφορά μεταβολές στη Δευτεροβάθμια περίθαλψη, εκφράζουν με κοινό δελτίο τύπου που εξέδωσαν οι Ιατρικοί Σύλλογοι της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Στην ανακοίνωση τους τονίζουν ότι οι διατάξει που αλλάζουν τις εργασιακές σχέσεις των ιατρών του ΕΣΥ με την άρση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης δημιουργούν σοβαρά προβλήματα και ανισότητες στο σύνολο του ιατρικού σώματος και επισημαίνουν ότι η αύξηση των δαπανών για την υγεία στο 7% του ΑΕΠ είναι μονόδρομος για την αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας.
Η ανακοίνωση αναφέρει σχετικά:
«Οι Ιατρικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εκφράζουν απερίφραστα την αντίθεσή τους προς βασικές ρυθμίσεις του Νομοσχεδίου που κατατέθηκαν στη Βουλή για μεταβολές στη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη.
Οι διατάξεις που αλλάζουν τις εργασιακές σχέσεις των ιατρών του ΕΣΥ με την άρση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης δημιουργούν σοβαρά προβλήματα και ανισότητες στο σύνολο του ιατρικού σώματος τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Οι Ιατρικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θεωρούν πως τα διαχρονικά προβλήματα στο χώρο της υγείας δε μπορούν να λυθούν χωρίς ουσιαστική εξασφάλιση των απαραίτητων οικονομικών πόρων.
Τα βασικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν, είναι η υποστελέχωση των δομών του ΕΣΥ και η αναβάθμιση των μισθολογίων των γιατρών του ΕΣΥ σε επίπεδα αντίστοιχα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η απαίτηση των ιατρών είναι να λειτουργούν σε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας με αξιοπρεπείς αμοιβές.
Οι Ιατρικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι κάθετα αντίθετοι στα άρθρα 7 και 10 του Νομοσχεδίου, γιατί αυτές οι ρυθμίσεις που αφορούν την αμφίδρομη κινητικότητα των γιατρών του δημοσίου συστήματος και των ιδιωτών θα δημιουργήσουν σοβαρές επαγγελματικές ανισότητες και ανταγωνισμούς και θα είναι σε βάρος των ασθενών ενώ θα ενισχύσουν τη μετανάστευση των νέων ιατρών.
Η διαχρονικά χαμηλή χρηματοδότηση του ΕΣΥ που αγγίζει το 4,5% του ΑΕΠ, θα πρέπει να αυξηθεί σε τουλάχιστον 7%.
Η αύξηση των δαπανών για την υγεία είναι μονόδρομος για την αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας».