Ιατρικοί Σύλλογοι ΑΜ-Θ: Χωρίς Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό το ΕΣΥ «ψυχορραγεί»

Κοινή επιστολή των προέδρων των Συλλόγων της Περιφέρειας με 4 αιτήματα, τα οποία καλούν το Περιφερειακό Συμβούλιο να τα στηρίξει

Να στηρίξει τα 4 βασικά αιτήματα του κλάδου, που είναι κοινά σε όλη την Ελλάδα, καλούν με επιστολή τους προς τη διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ και το Περιφερειακό Συμβούλιο, οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Όπως τονίζουν, χωρίς Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό το Εθνικό Σύστημα Υγείας «ψυχορραγεί» και γι’ αυτό χρειάζονται προσλήψεις προσωπικού, αυξήσεις στις απολαβές και βελτιώσεις στις υποδομές.

Επιστολή-ανακοίνωση προς τη διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ απέστειλαν οι Ιατρικοί Σύλλογοι της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, με αφορμή τη διαβούλευση του νέου ΕΣΠΑ για την Υγεία. Στην επιστολή αυτή καλείται το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ να στηρίξει τα 4 αιτήματα των γιατρών της περιοχής, μιας και όπως τονίζουν χωρίς Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό το Εθνικό Σύστημα Υγείας «ψυχορραγεί»

Η ανακοίνωση αναφέρει σχετικά:

«Με αφορμή τη διαβούλευση του ΕΣΠΑ για την Υγεία, τονίζουμε απερίφραστα ότι χωρίς Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό το Εθνικό Σύστημα Υγείας «ψυχορραγεί».

Οι χαμηλές αποδοχές των Ιατρών, οι άσχημες συνθήκες εργασίας, η απουσία κινήτρων, η συνεχής απαξίωση με εντεταλμένες μετακινήσεις σε Νοσοκομεία που λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, οδηγούν σε μαζικές παραιτήσεις Ιατρών και λειτουργική κατάρρευση Κλινικών και Νοσοκομείων. Η πολιτεία οφείλει επιτέλους να σταματήσει να εθελοτυφλεί.

Η πολιτεία οφείλει να αναγνωρίσει το πολυτιμότερο λειτούργημα, που διαφυλάσσει το ύψιστο κοινωνικό αγαθό, την Υγεία των πολιτών της. Η πολιτεία οφείλει να ΠΡΑΞΕΙ ΤΑ ΔΕΟΝΤΑ για την ισότιμη πρόσβαση σε δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη.

Ζητάμε από το Περιφερειακό Συμβούλιο της Α.Μ.Θράκης να στηρίξει τα αιτήματα των Ιατρικών Συλλόγων της Περιφέρειας:

1.Άμεση προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων στα Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας Περιφερειακά Ιατρεία.
2.Μισθολογική αναβάθμιση στο Ιατρικό προσωπικό ανάλογη με το μέσο όρο του μισθού των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
3.Βελτίωση συνθηκών εργασίας στις Δομές Υγείας.
4.Υιοθέτηση του πλαισίου κινήτρων του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για Ιατρούς που υπηρετούν σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας κατηγορίας  άγονο Α΄ (στέγαση, φορολογία, εξομοίωση των Ιατρών ΕΣΥ με τους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, κίνητρα για εξέλιξη και μετεκπαίδευση)».