Δημήτρης Εμμανουηλίδης: Στα σχολεία μας υπάρχει και μια άλλη πραγματικότητα…

Ο φιλόλογος και πρώην βουλευτής Καβάλας με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σχολιάζει και εξαίρει την έκθεση ζωγραφική των μαθητών και μαθητριών του 4ου ΕΠΑΛ Καβάλας με τίτλο «Η τέχνη στο σχολείο»

Εξαιρετικά σχόλια από τον Δημήτρη Εμμανουηλίδη απέσπασε η έκθεση ζωγραφική των μαθητών και μαθητριών του 4ου ΕΠΑΛ Καβάλας με τίτλο «Η τέχνη στο σχολείο» [διαβάστε εδώ], με τον φιλόλογο και πρώην βουλευτή Καβάλας με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να σχολιάζει, μεταξύ άλλων, ότι «το αντίδοτο κατά της βίας είναι η ουσιαστική παιδεία που αποκτάται με την εξοικείωσή μας με την Τέχνη».

Η ανακοίνωση του Δημήτρη Εμμανουηλίδη

Δεν είναι μόνον οι σκηνές βίας στους αύλειους χώρους των ΕΠΑΛ, που αναπαράγονται με απαξιωτικό τρόπο από τα ΜΜΕ. Υπάρχει και μια άλλη πραγματικότητα που την αναδεικνύουν εν προκειμένω οι μαθητές και οι μαθήτριες του 4ου ΕΠΑΛ της πόλης μας. Και είναι αυτή μιας δημιουργικής έκφρασης, αποτυπωμένης στην έκθεση ζωγραφικής με θέμα «Η Τέχνη στο σχολείο» που παρουσιάζεται τούτες τις μέρες στο ισόγειο της Μεγάλης Λέσχης.

Τα δεκάδες εξαιρετικά εικαστικά έργα των παιδιών του ΕΠΑΛ που εκτίθενται, μαρτυρούν το ταλέντο τους και στέλνουν ένα αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον αυτού του τόπου.

Ο δημιουργικός οίστρος των νέων με την καθοδήγηση του εμπνευσμένου δασκάλου Ηλία Παπακωνσταντίνου έφερε ένα εκπληκτικό αισθητικό αποτέλεσμα. Έστειλε παράλληλα και ένα κοινωνικό μήνυμα: Όταν η εκπαίδευση, επωμιζόμενη τον βαθύ παιδευτικό της ρόλο, στηρίζει κάθε δημιουργική προσπάθεια των νέων, αναδεικνύει το πραγματικό της περιεχόμενο. Κι αυτό δεν είναι άλλο από τον εξανθρωπισμό της κοινωνίας που αντιπαλεύει κάθε μορφή υφέρπουσας βίας.

Και κάτι ακόμη. Η πολιτεία πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί ότι στην εκπαίδευση δεν πρέπει να υπάρχουν στερεότυπες αντιλήψεις για σχολεία αυξημένης ή μειωμένης φροντίδας. Είναι καιρός να αντιληφθεί ότι οι δεξιότητες ενυπάρχουν σε όλους. Χρέος της είναι μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία να τις ανιχνεύσει και υποστηρικτά να τις αναδείξει.

Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι η έκθεση όλης αυτής της δημιουργικής έκρηξης που ξεπερνά τα περίκλειστα τείχη του σχολείου και εξακτινώνεται στην κοινωνία, ανταποκρίνεται σ’ ένα βασικό ζητούμενο, της εξοικείωσής της κοινωνίας με το δημιουργικό γίγνεσθαι της εκπαίδευσης.

Συγχαρητήρια πρέπουν στους εμπνευστές και ενσαρκωτές αυτής της πρωτοβουλίας.

ΥΓ: Ίσως θα’ πρεπε να δινόταν επαρκέστερος χρόνος διάρκειας της έκθεσης, ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι να γίνουμε κοινωνοί του αισιόδοξου μηνύματος που στέλνουν τα παιδιά του 4ου ΕΠΑΛ. Καβάλας. Κι’ αυτό δεν είναι άλλο από το ότι το αντίδοτο κατά της βίας είναι η ουσιαστική παιδεία που αποκτάται με την εξοικείωσή μας με την Τέχνη.