Καβάλα: Ανακοινώσεις και συλλαλητήριο για τον θάνατο εργαζόμενου στο εργοστάσιο των Λιπασμάτων

ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας-Προοδευτική Συμμαχία ζητούν να διερευνηθούν πλήρως οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του ο εργαζόμενος

Σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας το πρωί της Πέμπτης 22 Δεκεμβρίου 2022 στις 11:00 στον ΣΕΠΕ, καθώς και σε συλλαλητήριο το απόγευμα της ίδιας μέρας στις 18:00 στην πλατεία Ελευθερίας καλούν εργατικά και συνταξιουχικά σωματεία της Καβάλας, ζητώντας να διερευνηθούν πλήρως οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σκοτώθηκε ένας 30χρονος εργαζόμενος στο εργοστάσιο της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων το πρωί της Τετάρτης 21 Δεκεμβρίου 2022 [διαβάστε εδώ], η κηδεία του οποίου θα γίνει την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022 στις 10:00 στα Δημοτικά Κοιμητήρια της Καβάλας, καθώς και να επιβληθούν μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζόμενων.

Με τα ίδια αιτήματα, εκφράζοντας παράλληλα τη θλίψη τους για το γεγονός, εξέδωσαν ανακοινώσεις η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας-Προοδευτική Συμμαχία.

Η ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Καβάλας του ΚΚΕ

Σήμερα ένας εργάτης στην Καβάλα δεν γύρισε στο σπίτι του μετά τη βάρδια στο κάτεργο της ΒΦΛ. Έναν νέο άνθρωπο δεν θα τον ξαναδούνε οι δικοί του άνθρωποι, οι συνάδελφοί του. Τα συλλυπητήρια και το κουράγιο, ξέρουμε ότι δεν μπορούν να απαλύνουν τον πόνο.

Τα μέτρα ασφαλείας στο εργοστάσιο έχουν γίνει κενό γράμμα μπρος στην εντατικοποίηση, στην ελαχιστοποίηση του κόστους συντήρησης, στο σπρώξιμο για να βγει η παραγωγή, να καλυφθούν οι παραγγελίες.

Το τραγικό νέο ήταν η μοιραία συνέχεια των σοβαρών εργατικών ατυχημάτων που συνέβησαν στο εργοστάσιο τους τελευταίους μήνες. Οι καταγγελίες και οι κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του ΚΚΕ, η απαίτηση για ελέγχους και μέτρα, αντιμετωπίστηκαν από την κυβέρνηση με τις συνήθεις υπεκφυγές, την απαξίωση ακόμα και στο να δοθούν απαντήσεις και την συνήθη κατάληξη: «όλα καλώς καμωμένα». Η εργοδοσία έκανε κάθε προσπάθεια να συγκαλύψει τις εγκληματικές ευθύνες της.

Αντίθετα με όσα στηρίζουν και νομοθετούν τα κόμματα του κεφαλαίου, η καπιταλιστική ανάπτυξη δεν συμβαδίζει με τα δικαιώματα των εργαζομένων. Γίνεται καθεστώς η υπερεργασία, η εργολαβοποίηση, η σιγή νεκροταφείου για τις συνθήκες δουλειάς. Διαλύεται και ιδιωτικοποιείται ό,τι είχε απομείνει από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. «Παράπλευρη απώλεια» γίνονται ακόμα και οι ζωές.

Μόνο αποκούμπι για τους εργαζόμενους είναι η οργάνωση και η διεκδίκηση με τα σωματεία τους, σωματεία που πρέπει να είναι στα χέρια τους και να παλεύουν για τα συμφέροντά τους κι όχι καρικατούρες-σφραγίδες στα χέρια των εργοδοτών.

  • Να διερευνηθεί, χωρίς συγκαλύψεις, η νέα δολοφονία
  • Να επιβληθούν όλα τα μέτρα και οι έλεγχοι, ώστε οι εργάτες να ξέρουν ότι θα γυρίσουν στα σπίτια τους όρθιοι
  • Να στηριχθεί η οικογένεια του εργάτη που σκοτώθηκε

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας-Προοδευτική Συμμαχία

Δεν ήταν λίγες οι φορές που τα τελευταία χρόνια έχουμε εκφράσει τις σοβαρότατες ανησυχίες μας για το αν και κατά πόσο στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων τηρούνται οι κανόνες ασφάλειας που αφορούν τόσο την προστασία των εργαζομένων και την ασφαλή λειτουργία του εργοστασίου, όσο και την προστασία του περιβάλλοντος και της ζωής και υγείας των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Έχουμε μάλιστα ζητήσει την παρέμβαση των αρμοδίων φορέων αλλά και της δικαιοσύνης μετά από ανησυχητικές αναφορές που έχουν γίνει για ατυχήματα, για ελλιπή συντήρηση του εργοστασίου, αλλά και για τη δυνατότητα των με συμβάσεις ορισμένου χρόνου εργαζομένων σε αυτό, αντί των μονίμων και εξειδικευμένων που απαιτούνται να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις λειτουργίας μιας χημικής βιομηχανίας.

Δεν ήμασταν βεβαίως οι μόνοι ανησυχούντες. Πλήθος φορέων και πολιτών της Καβάλας έχουν εκφράσει κατά καιρούς και επαναληπτικά τις ίδιες ανησυχίες και προβληματισμούς. Αλίμονο, εις ώτα μη ακουόντων.

Ο τραγικός χαμός του εργαζόμενου στη ΒΦΛ σήμερα, 21 Δεκέμβρη 2022, εν ώρα εργασίας, έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο σκληρό τρόπο τις βάσιμες ανησυχίες όλων μας.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες όλων όσοι κώφευαν εγκληματικά όλο το προηγούμενο διάστημα και διαβεβαίωναν ότι το εργοστάσιο λειτουργεί με ασφάλεια.

Μετά από το τραγικό αυτό γεγονός είναι πλέον επιβεβλημένο να μην επικρατήσουν λογικές συγκάλυψης και να ξεκινήσει επιτέλους μια έρευνα σε βάθος για το σύνολο των κακώς κειμένων που αποδεδειγμένα πλέον δεν επιτρέπουν την ασφαλή λειτουργία του εργοστασίου.

Γιατί μόνον έτσι εκφράζοντας τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του 30χρονου εργάτη μπορεί να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν άλλα θύματα στο βωμό του κέρδους.