Πασχάλης Παλαβούζης: Το αεροδρόμιο των παιδικών μας χρόνων είναι και πάλι ζωντανό [φωτογραφίες]

Lydia Aerodrome: Η... ιστορική φωτογράφιση που ανασύρει μνήμες από το παρελθόν, τότε που «γεννήθηκε» το αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα και φτάνοντας στο σήμερα και στην «αναγέννησή» του

Το αεροδρόμιο Καβάλας στον Αμυγδαλεώνα Lydia Aerodrome ξεκίνησε και επίσημα τη λειτουργία το μεσημέρι της Τρίτης 3 Ιανουαρίου 2023 με την πρώτη από τις συνολικά 5 προγραμματισμένες πτήσεις των εκπαιδευτικών αεροπλάνων που ανήκουν στον στόλο της Egnatia Aviation από το «Μέγας Αλέξανδρος» [διαβάστε εδώ].

Photo: Πασχάλης Παλαβούζης

Ο εκπαιδευτικός, συγγραφέας και ιστορικός-ερευνητής Αεροπορικής και Στρατιωτικής Ιστορίας, Πασχάλης Παλαβούζης φωτογραφίζει και γράφει για «το αεροδρόμιο των παιδικών μας χρόνων που είναι και πάλι ζωντανό», ανασύροντας μνήμες από το παρελθόν, τότε που «γεννήθηκε» το αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα και φτάνοντας στο σήμερα και στην «αναγέννησή» του.

Photo: Πασχάλης Παλαβούζης

Γράφει ο Πασχάλης Παλαβούζης

Ηλιόλουστη μέρα η σημερινή, ταιριαστή με το σπουδαίο γεγονός της ενεργοποίησης του παλιού αεροδρομίου του Αμυγδαλεώνα Καβάλας! Το αεροδρόμιο των παιδικών μας χρόνων είναι και πάλι ζωντανό… Με NOTAM που δημοσιοποιήθηκε έγκαιρα από το Διευθύνοντα Σύμβουλο της σχολής εκπαίδευσης πιλότων, της Egnatia Aviation.

Photo: Πασχάλης Παλαβούζης

Περίπου στις 14:20 προσγειώθηκε στον πλήρως ανακαινισμένο διάδρομο το δικινητήριο Diamond DA42 NG Twin Star “SX-BEP”, έχοντας προηγουμένως απογειωθεί από την έως τώρα (από το 2006) κύρια βάση της εταιρείας στο αεροδρόμιο της Καβάλας.

Photo: Πασχάλης Παλαβούζης

Τροχοδρομώντας στη νέα, ευρύχωρη πίστα το αεροσκάφος διήλθε της υδάτινης αψίδας που σχημάτισε για το αεροπορικό καλωσόρισμα η Πυροσβεστική Υπηρεσία του αεροδρομίου… Μετά το καλωσόρισμα, άλλα τέσσερα αεροσκάφη της εταιρείας DA20 Katana και DA40 NG Star προσγειώθηκαν διαδοχικά τις πρώτες απογευματινές ώρες στο ανακαινισμένο αεροδρόμιο. Ξύπνησαν δε ωραίες αναμνήσεις!

Photo: Πασχάλης Παλαβούζης

Ήταν Νοέμβριος του 1974 όταν πρωτοπέταξα ως μικρός επιβάτης με ένα YS-11A της Ολυμπιακής για την Αθήνα. Τα αεροπορικά ταξίδια από τον Αμυγδαλεώνα συνεχίστηκαν για αρκετά ακόμη χρόνια μέχρι που ενεργοποιήθηκε το Διεθνές Αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» στη Χρυσούπολη. Δε θα μπορούσα, λοιπόν, να παραλείψω τη φωτογράφιση των γεγονότων αυτής της τόσο ιστορικής μέρας

Θερμά συγχαρητήρια σε όσους οραματίστηκαν, δούλεψαν και πέτυχαν την ενεργοποίηση του παλιού μας αεροδρομίου! Καλές και ασφαλείς πτήσεις-καλές προσγειώσεις!

*Φωτογραφίες: Πασχάλης Παλαβούζης