Νικήσιανη Παγγαίου: «Παρέλαση» της μακραίωνης ιστορίας του τόπου μέσα από την αναβίωση των «Αράπηδων» [φωτογραφίες]

Άντρες και παιδιά ντυμένοι με προβιές και ζωσμένα με βαριά κουδούνια βγήκαν στα ηλιόλουστα σοκάκια του χωριού και ξόρκισαν το κακό, φέρνοντας το αισιόδοξο μήνυμα της ζωής

Αναβίωσε και φέτος το έθιμο των «Αράπηδων» στη Νικήσιανη του Δήμου Παγγαίου. Άντρες και παιδιά ντυμένοι με προβιές και ζωσμένα με βαριά κουδούνια (τσάνια) βγήκαν στα ηλιόλουστα σοκάκια του χωριού και ξόρκισαν το κακό, φέρνοντας το αισιόδοξο μήνυμα της ζωής, όπως επιτάσσει το έθιμο το οποίο αναπαριστά τη μάχη της ζωής με τον θάνατο, τη γονιμότητα, την αναγέννηση και την έναρξης μιας νέας εποχής.

Παραδοσιακοί χοροί, φορεσιές, πλούσια πολιτιστική δράση και διασκέδαση ήταν μερικά από τα στοιχεία που πλαισίωσαν την εκδήλωση. Είναι ένα έθιμο που αποδεικνύει την μακραίωνη ιστορία της περιοχής και τη σύνδεσή της με τη μυθολογία, ενώ το κρασί, το τσίπουρο, τα σαρμαδάκια και οι μεζέδες φτιαγμένοι από τις γυναίκες της περιοχής συνέθεταν το σκηνικό.

Οι ρίζες του εθίμου χάνονται στα βάθη των αιώνων, καθώς αποτελεί κατάλοιπο της Διονυσιακής Λατρείας και των καλενταριών, ενώ η αναβίωση, διάσωση και διάδοση του εθίμου γίνεται από τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Νικήσιανης «Ο Αράπης».

«Θερμά συγχαρητήρια στους ανθρώπους που στηρίζουν και κρατούν ζωντανή την παράδοση στον Δήμο Παγγαίου», αναφέρει ο Δήμος Παγγαίου στην ανακοίνωσή του.