Καβάλα: Η επικαιρότητα… αλλιώς μέσα από τις αριστοφανικές «γραφίδες» των σκιτσογράφων της Καθημερινής [φωτογραφίες]

Άνοιξε τις πύλες της η έκθεση των Χαντζόπουλου, Πετρουλάκη και Μακρή στο Μουσείο Μοχάμεντ Αλί παρουσία γνωστών προσωπικοτήτων του δημοσιογραφικού κόσμου

Ένα αστείο είναι κάτι πολύ σοβαρό, είχε πει ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, ενώ διαχρονικά οι γελοιογραφίες, με αριστοφανική σκωπτική δυναμική, παρουσίαζαν την άλλη πλευρά της επικαιρότητας. Ή μήπως η επικαιρότητα είναι η άλλη πτυχή ενός καυστικού σκίτσου;

Ο Ηλίας Μακρής, ο Ανδρέας Πετρουλάκης και ο Δημήτρης Χαντζόπουλος, η… dream team των γελοιογράφων της εφημερίδας Καθημερινή, δεν προσπαθούν να δώσουν απάντηση σε αυτούς τους υπαρξιακούς προβληματισμούς. Τι νόημα θα είχε, άλλωστε, η απομυθοποίηση ενός «όπλου» που δεν είναι τελικά μόνον η προβολή της άλλης όψης της πραγματικότητας, αλλά εν τέλει και το κλειδί μέχρι και για την αλλαγή της;

Μπορούν, όμως, να μας ξεναγήσουν στον κόσμο της γελοιογραφίας ή ορθότερα, στην απολύτως σοβαρή και πειθαρχημένα ατίθαση Τέχνη της γελοιογραφίας, μέσα από μια έκθεση 60 σκίτσων και ζωγραφιών την οποία συνδιοργανώνει η Καθημερινή με το Ερευνητικό Κέντρο ΜΟΗΑ και άνοιξε τις πύλες της το απόγευμα του Σαββάτου 21 Ιανουαρίου 2023 και θα διαρκέσει μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου στην οικία-μουσείο του Μοχάμεντ Αλί στην Καβάλα.

Οι τρεις σκιτσογράφοι δεν έρχονται πρώτη φορά στην Καβάλα. Ο Δημήτρης Χαντζόπουλος έβαλε την «υπογραφή» του στο 65o Φεστιβάλ Φιλίππων [διαβάστε εδώ], ενώ το 2018, προσκεκλημένοι οι τρεις τους και πάλι του Ερευνητικού Κέντρου ΜΟΗΑ, μίλησαν για τα όρια της σάτιρας, το χιούμορ στην εποχή της κρίσης και την… επέλαση της πολιτικής ορθότητας, αλλά κυρίως, για το εφαλτήριο της δημιουργίας μιας καλής γελοιογραφίας, μιας και «ο χρυσός κανόνας είναι να έχω έναν καλό λόγο για να κάνω ένα σκίτσο», όπως είχε πει τότε ενώπιον του κοινού της Καβάλας ο κ. Πετρουλάκης [διαβάστε εδώ].

Και στην εποχή της πανδημίας, οι καλοί λόγοι για εύστοχες γελοιογραφίες, πολλοί, εξίσου πολλές, δε, και οι αναγνώσεις τους, όπως αποδεικνύουν με τα έργα τους -δομημένα και με τις αρχές ενός εικαστικού έργου– τα οποία φιλοξενούνται στην Καβάλα.

Τους τρεις σκιτσογράφους προλόγισε η δημοσιογράφος της Καθημερινής Μαργαρίτα Πουρνάρα, ενώ η οικοδεσπότης και πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου ΜΟΗΑ Άννα Μισιριάν-Τζούμα τούς καλωσόρισε, αποκαλύπτοντας, παράλληλα, ότι από τα έσοδα από την πώληση των σκίτσων θα χρηματοδοτηθεί το επόμενο ερευνητικό-εκπαιδευτικό project του MOHA το οποίο θα αφορά στις μέλισσες.

Και επειδή, όπως είπε η κ. Πουρνάρα, η Καθημερινή είναι μια μεγάλη οικογένεια, δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τα εγκαίνια κάποια σημαντικά μέλη της, όπως ο διευθυντής της εφημερίδας Αλέξης Παπαχελάς και οι δημοσιογράφοι Πάσχος Μανδραβέλης και Άρης Πορτοσάλτε, ενώ το «παρών» έδωσαν επίσης ο βουλευτής Καβάλας της Νέα Δημοκρατίας Μακάριος Λαζαρίδης και ο Δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης.

*Πρόγραμμα επισκέψεων στην έκθεση: Καθημερινά, εκτός Τρίτης και Τετάρτης, 10:00-14:00. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο [email protected] ή στο 2510 620515.

Δείτε φωτογραφίες από τα εγκαίνια της έκθεσης