Οι σκιτσογράφοι της «Καθημερινής» απάντησαν στο αιώνιο ερώτημα για τα όρια στο χιούμορ [φωτογραφίες]

Ανδρέας Πετρουλάκης, Ηλίας Μακρής και Δημήτρης Χαντζόπουλος φιλοξενήθηκαν στην Καβάλα, προσκεκλημένοι του MOHA, για να «σκιτσάρουν» την ελληνική πραγματικότητα, με τη βοήθεια της Μαργαρίτας Πουρνάρα

Η εφημερίδα «Καθημερινή», στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 100 ετών από τη λειτουργία της, πραγματοποιεί μια σειρά εκδηλώσεων, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει από την Αθήνα. Αυτήν τη φορά ήταν η σειρά της Καβάλας, καθώς σε συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο ΜΟΗΑ της Καβάλας, το απόγευμα του Σαββάτου 1 Δεκεμβρίου 2018 οι τρεις σκιτσογράφοι της, Ανδρέας Πετρουλάκης, Ηλίας Μακρής και Δημήτρης Χαντζόπουλος, φιλοξενήθηκαν στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Ιμαρέτ και απάντησαν στις ερωτήσεις της δημοσιογράφου, Μαργαρίτας Πουρνάρα για τα όρια της σάτιρας, το χιούμορ στην εποχή της κρίσης και την επέλαση της πολιτικής ορθότητας.

Υπάρχουν, άραγε, όρια στη γελοιογραφία; Η απάντηση των σκιτσογράφων ήταν σαφής και ξεκάθαρη: Όχι, όμως πολλές φορές η δουλειά τους περιορίζεται από τον «μεγαλύτερο φασισμό», όπως χαρακτήρισε την πολιτική ορθότητα η κ. Πουρνάρα.

Οι σκιτσογράφοι σχολίασαν ότι η λογοκρισία, εξαρτάται κυρίως από το πόσους προκαλεί και πόσο ένα σκίτσο κι αυτό που περιγράφει. «Ο χρυσός κανόνας είναι να έχω έναν καλό λόγο για να κάνω ένα σκίτσο. Αυτά που με οχυρώνουν απέναντι στον σκληρό τρόπο με τον οποίο θα ενοχλήσω μια ομάδα, είναι η ευγένεια των όπλων που χρησιμοποιώ, δηλαδή το χιούμορ και η Παιδεία την οποία έχει ο καθένας από εμάς και αντανακλάται στη δουλειά μου», σημείωσε ο κ. Πετρουλάκης.

«Η πολιτική ορθότητα δεν συνάδει με τη δική μας τη δουλειά. Εμείς δεν έχουμε σημεία τα οποία δεν επιτρέπεται να προσεγγίσουμε, διότι το χιούμορ δεν έχει όρια. Εμείς τα καθορίζουμε αυτά, ενώ το χιούμορ εξαγνίζει κάθε τι που ίσως φαίνεται σκληρό», πρόσθεσε ο κ. Μακρής, ενώ ο κ. Χαντζόπουλος τόνισε ότι η γελοιογραφία «ταλαντεύεται στα όρια της πολιτικής ορθότητας, η οποία στην ουσία έχει ασαφή όρια, ενώ πολλές φορές δεν αντιλαμβάνομαι και τα κριτήρια με τα οποία απορρίπτεται ένα σκίτσο», κάνοντας μ΄αυτόν τον τρόπο σαφή αναφορά και στο φαινόμενο της λογοκρισίας της δουλειάς των σκιτσογράφων από τη διεύθυνση του εκάστοτε εντύπου.

«Άλλωστε, πολλές φορές δυσκολευόμαστε να βρούμε κι εμείς οι ίδιοι ένα πιο σουρεαλιστικό πράγμα από αυτό που είπε ο πολιτικός», σχολίασε ο κ. Πετρουλάκης.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση