Γιάννης Βύζικας για «αρχαιολογικά ευρήματα» στο κέντρο της Καβάλας: Άνθρακας ο θησαυρός

Τι αναφέρει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού Καβάλας για τα όσα αποκάλυψαν οι εργασίες για την τοποθέτηση των σωλήνων φυσικού αερίου

Οι εργασίες για την τοποθέτηση των σωλήνων φυσικού αερίου στην οδό Βενιζέλου, στο κέντρο της Καβάλας, αποκάλυψαν ίχνη ευρημάτων της νεότερης ιστορίας της πόλης [διαβάστε εδώ και εδώ].

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού Καβάλας, Γιάννης Βύζικας, εκφράζει τις ενστάσεις του για το είδος των ευρημάτων και δη για το αν πρόκειται τελικά για αρχαιολογικά ευρήματα, δίνοντας τη δική του ερμηνεία.

Η εξήγηση του Γιάννη Βύζικα για τα ευρήματα

Σε όσα αναφέρονται στο ρεπορτάζ για τις μικρές αρχαιολογικές εκπλήξεις στο κέντρο της Καβάλας, θέλω να συμβάλω σε αυτά που γράψατε ότι: Ανεβαίνοντας την Αβέρωφ δεξιά μας είναι η πολυκατοικία του Τερμεντζή. ( Η σημερινή πολυκατοικία του Τερμεντζή ήταν η καπναποθήκη Α που αρχικά ανήκε του Alfred Abbott. Ο Κλεάνθης Ι. Τερμεντζής την αγόρασε και το 1927 κατεδάφισε τα παλιά κτίσματα και ανήγειρε δύο καινούργιες καπναποθήκες. Ο πολιτικός μηχανικός Ελεύθερος Μαυρίδης ανήγειρε τις δυο σημερινές πολυκατοικίες στο 800 τ.μ. οικόπεδο των καπναποθηκών).

Αριστερά μας υπήρχε η ανταλλάξιμη καπναποθήκη Ε.Τ.Ε. 38 (τριώροφη 416 τ.μ. μουσουλμανικής ιδιοκτησίας), δυτικά της υπήρχε το Αιγυπτιακό Μαυσωλείο. Μεταξύ της καπναποθήκης Τερμεντζή και της Ε.Τ.Ε. 38 υπήρχε το ρέμα της Κασσάνδρου. Επομένως είναι τα θεμέλια της καπναποθήκης Ε.Τ.Ε. 38 ή τοιχίο διευθέτησης του ρέματος!