Δήμος Καβάλας: Θερμική απεντόμωση στο κτίριο της Δημοτικής Καπναποθήκης

Με το έργο που προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε λίγες ημέρες και έχει προϋπολογισμό 37.200 ευρώ εξασφαλίζεται η προστασία των εκθεμάτων και των εσωτερικών χώρων του κτιρίου από τα ξυλοφάγα έντομα

Ξεκίνησε το απόγευμα της Τετάρτης 15 Φεβρουαρίου 2023 από την εταιρία “ΑΓΚΡΟΣΠΕΚΟΜ ΙΚΕ”, η διαδικασία απεντόμωσης του κτιρίου της Δημοτικής Καπναποθήκης Καβάλας.
Όπως αναφέρει η σύμβαση που υπεγράφη στις 22 Δεκεμβρίου 2022 ανάμεσα στον Πρόεδρο της “ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ”, Παναγιώτη Αγγελίδη και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρίας, η εκτέλεση των εργασιών παροχής υπηρεσιών θερμικής απεντόμωσης του κτιρίου της Δημοτικής Καπναποθήκης Καβάλας, εξασφαλίζει την προστασία των εκθεμάτων και των εσωτερικών χώρων του κτιρίου από τα ξυλοφάγα έντομα.
Η θερμική απεντόμωση είναι μια υποσχόμενη, καινοτόμος, επαναστατική, πρωτοποριακή μέθοδος η οποία εφαρμόζεται σε χώρους με δυσεπίλυτα προβλήματα. Αποτελεί μια εναλλακτική, ασφαλή και αποτελεσματική μέθοδο αντικατάστασης των χημικών σκευασμάτων.

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου θερμικής απεντόμωσης έναντι είναι των μεθόδων ψεκασμού με χημικά είναι ότι:
– Εξοντώνει τα έντομα σε όλα τα βιολογικά τους στάδια τα οποία έχουν σταδιακά αναπτύξει ανθεκτικότητα σε πολλές δραστικές ουσίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων
– Δεν γίνεται χρήση χημικών άρα έχουμε μηδενικά υπολείμματα στον χώρο
– Δεν απαιτείται στεγανοποίηση των χώρων ή αποσύνδεση μηχανών

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού δια της αρμόδιας Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων έχει αναλάβει να λειτουργήσει ως φορέας υλοποίησης των Υποέργων 5-9 της ενταγμένης πράξης «Αναβάθμιση υποδομών Δημοτικής Πινακοθήκης Καβάλας».
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο υλοποίησης του Υποέργου 6 «Απεντόμωση της συλλογής», προβλέπεται η απεντόμωση έργων τέχνης και αντικειμένων ιστορικής σημασίας από τη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Καβάλας που αποτελούνται από οργανικά υλικά, με συστηματικές ενέργειες απώθησης ή και εξόντωσής τους, με ανοξεική μέθοδο (περιβάλλον αζώτου).

Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί σε χώρο της εταιρείας που έχει αναλάβει την εφαρμογή της μεθόδου.
Ημερομηνία ολοκλήρωσης εργασιών: 21 Φεβρουαρίου 2023
Προϋπολογισμός: 37.200 ευρώ.