Σύλλογος Αλβανών Καβάλας: Πρέπει να μπει ένα τέλος στην κρατική βία κατά των Αλβανών μεταναστών

Η ανακοίνωση του Συλλόγου μετά το περιστατικό ξυλοδαρμού Αλβανού κατάδικου κατά την μεταγωγή του

Ανακοίνωση για τα βασανιστήρια και τον άγριο ξυλοδαρμό ενός κρατουμένου [βλ. παρακάτω φωτογραφία] μπροστά στους γονείς του από αστυνομικούς [διαβάστε εδώ] εξέδωσε ο Σύλλογος Αλβανών Καβάλας και ο αντιπρόεδρός του, Νίκο Σούλη, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι δεν είναι το πρώτο περιστατικό βίας κατά Αλβανών μεταναστών από κρατικούς λειτουργούς.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι αυτά τα περιστατικά πρέπει να λήξουν άμεσα, ενώ… υπενθυμίζεται ότι «βρισκόμαστε στα πρόθυρα εκλογών και ο αριθμός των συμπατριωτών μας που έχουν δικαίωμα ψήφου είναι πολύ μεγάλος».

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Αλβανών Καβάλας

Εδώ και αρκετές ημέρες η είδηση ​​για την κακομεταχείριση Αλβανού κατάδικου είναι πολύ έντονη στον Τύπο και τα Μέσα Ενημέρωσης, αλλά και στα κοινωνικά δίκτυα της Αλβανίας και της Ελλάδας. Πρόκειται για μια βία που προφανώς προήλθε από το Αστυνομικό Τμήμα Καβάλας και συνεχίζεται και μετά την άφιξή της στον Κορυδαλό (Αθήνα). Η ειρωνία; Μόλις 60 χιλιόμετρα ανατολικά, από τη σοβαρή υπόθεση της δολοφονίας του Ιλίρ Καρέλι στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Νιγρίτας από υπαλλήλους αυτού του Ιδρύματος, φτάσαμε πολύ κοντά στην υπόθεση του Καρέλι 2 εδώ στην Καβάλα.

Η υπόθεση αυτή προστίθεται σε δεκάδες και δεκάδες άλλες περιπτώσεις βίας κατά Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα (σ.σ.: από κρατικούς λειτουργούς), ενώ οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι οι Έλληνες πολίτες δεν έχουν καμία σχέση με αυτήν τη βία. Την υπόθεση σοβαρεύει το γεγονός ότι αστυνομικός που έχει διαφωνία με το θύμα, έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει την Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας και να τη θέσει στην υπηρεσία του.

Η αλληλεγγύη μεταξύ των συναδέλφων ήταν τόσο μεγάλη και αδιαμφισβήτητη που η κακομεταχείριση του καταδικασθέντος συνεχίστηκε και από άλλους αστυνομικούς στο ταξίδι για την Αθήνα. Αυτό το γεγονός κάνει την υπόθεση να μοιάζει με κρατικό έγκλημα (παρά το γεγονός ότι πιστεύουμε ότι ήταν μια ηλίθια πράξη με κίνητρο το αίσθημα της εκδίκησης και με έντονα ρατσιστικά χρώματα).

Πολλά ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι ο εν λόγω θα έπρεπε να έχει παρουσιαστεί στο Δικαστήριο και αυτό δεν κατέστη δυνατό και έτσι καταδικάστηκε ερήμην, παρά το γεγονός ότι βρισκόταν στην Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας.

Αν ήταν η μόνη περίπτωση, ίσως τα πράγματα να ήταν πιο εύκολα. Το κακό είναι ότι τέτοιες περιπτώσεις έχουν γίνει ρουτίνα και πρέπει να γίνουν τα πάντα για να τελειώσουν αυτές οι ιστορίες. Αυτό φυσικά είναι κάτι που αφορά στις δύο χώρες, Αλβανία και Ελλάδα. Αυτό που μπορεί και θα κάνει ο Αλβανικός Σύλλογος Καβάλας είναι να υψώσει τη φωνή του.

Δεν γνωρίζουμε πώς θα συνεχίσει να αντιμετωπίζεται αυτή η υπόθεση. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να πάει η υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αλλά δεν αρκεί για να αποζημιωθεί ο ζημιωθείς. Μια καταδίκη της Ελλάδας από αυτό το Δικαστήριο μπορεί να αλλάξει, έστω ελαφρώς, τη στάση της απέναντι στους μετανάστες γενικά και στους Αλβανούς ειδικότερα. Τονίζουμε ότι δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση και να προσποιούμαστε ότι δεν την είδαμε.

Αγαπητοί συμπατριώτες. Ο Αλβανικός Σύλλογος Καβάλας δεν είναι πολιτικός σύλλογος και ως τέτοιος δεν έχει στόχο να χειραγωγήσει συμπεριφορές. Βρισκόμαστε, όμως, στα πρόθυρα εκλογών και ο αριθμός των συμπατριωτών μας που έχουν δικαίωμα ψήφου είναι πολύ μεγάλος. Σας ζητάμε όταν πάτε στο εκλογικό κέντρο να υπολογίσετε τι λέμε.

Νίκο Σούλη,
αντιπρόεδρος του Αλβανικού Συλλόγου Καβάλας