Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας: Η έλλειψη εμπιστοσύνης στους εμβολιασμούς είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τη Δημόσια Υγεία

Ανακοίνωση της διοίκησης του Συλλόγου με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα του Εμβολιασμού στην οποία υπερτονίζεται η σημασία του για την πρόληψη της δημόσιας υγείας

Ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας με ανακοίνωση του υπερτονίζει τη σημασία του εμβολιασμού για την πρόληψη ασθενειών και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα του Εμβολιασμού.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «ο εμβολιασμός συμβάλει στον περιορισμό της διασποράς των ασθενειών και στην προστασία της κοινωνίας μας από τις επιδημίες.

Ο στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Παγκόσμια Εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών είναι 90-95% για τις έγκυρες δόσεις των βασικών εμβολίων.

Η αίσθηση ασφάλειας, από τις δήθεν εξαφανισμένες ασθένειες(ιλαρά, κοκκύτης, πολιομυελίτιδα, κ.α.), είναι απατηλή αφού πέσουν τα ποσοστά κάτω από 85% της εμβολιαστικής κάλυψης οι ασθένειες επανεμφανίζονται.

Ο εμβολιασμός δεν διενεργείται μόνο σε παιδιά, αλλά και σε ενήλικες, γιατί πρώτον ορισμένα εμβόλια δεν παρέχουν ανοσία εφόρου ζωής και δεύτερον υπάρχουν νέοι ιοί που απειλούν και ευπαθείς ομάδες ενηλίκων.

Η εμβολιαστική προστασία είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές και ασφαλείς μεθόδους πρόληψης μεταδοτικών νόσων  και συνεπώς αποτελεί σημαντικό κομμάτι της δημόσιας υγείας. Ο εμβολιασμός δεν προστατεύει μόνο τον εαυτό μας αλλά και τους γύρω μας  βοηθώντας στην πρόληψη της εξάπλωσης της ασθένειας.

Ωστόσο, παρά τη σημασία του εμβολιασμού, υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που αμφισβητούν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Επιπλέον, η πανδημία του COVID-19 έχει αυξήσει την ανάγκη για εμβολιασμό κατά της νόσου και παράλληλα έχει προκαλέσει ανησυχία και απορίες σχετικά με τα εμβόλια.

Ως Ιατροί, έχουμε το καθήκον να εκπαιδεύουμε και να ενημερώνουμε τους πολίτες σχετικά με τον εμβολιασμό και τη σημασία του για τη δημόσια υγεία. Επισημαίνουμε ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά και ότι έχουν βοηθήσει στην εξάλειψη ασθενειών που προκαλούν σημαντική νοσηρότητα και θνησιμότητα.

Η έλλειψη εμπιστοσύνης στους εμβολιασμούς, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τη Δημόσια υγεία».