Δήμος Καβάλας: Στην πλατεία Καπνεργάτη θα φυτευτούν δεκάδες μεγάλα δέντρα

Ο Δήμαρχος Καβάλας απαντά στα δημοσιεύματα αναφορικά με την κοπή δέντρων στην πλατεία Καπνεργάτη

Απάντηση στα δημοσιεύματα του εντύπου και ηλεκτρονικού τύπου αναφορικά με την κοπή δέντρων στην πλατεία Καπνεργάτη δίνει ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, χαρακτηρίζοντας τη συζήτηση περί μη φροντίδας του πρασίνου ως «άσκοπη και περίεργη», ενώ ξεκαθαρίζει ότι στην πλατεία θα φυτευτούν δεκάδες δέντρα, όπως και σε άλλα σημεία της πόλης, καθώς και το ότι όταν χρειάζεται να κόψει ο Δήμος κάποιο δέντρο, γίνεται αυστηρά όπως ορίζει ο νόμος.

Αναλυτικά η απάντηση

Ο Δήμος Καβάλας, τα τελευταία χρόνια, συνεχώς προσπαθεί να βελτιώσει τη σχέση αστικού πρασίνου-δομημένου περιβάλλοντος στην πόλη της Καβάλας και αυτό το αποδεικνύει με τη συμμετοχή του στο μεγάλο Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου με τη διάσωση υπεραιωνόβιων δέντρων, τα οποία κοσμούν τον κήπο του Δημαρχείου και το παρκάκι που βρίσκεται στη διασταύρωση του Φαλήρου, καθώς και με τη φύτευση 200 δέντρων στο Πάρκο Φαλήρου και άλλων τόσων σε άλλες περιοχές της πόλης, αντικαθιστώντας άρρωστα ή προβληματικά δέντρων με επιφανειακό ρίζωμα, που τα καθιστούν επικίνδυνα.

Το ίδιο θα συμβεί και με τα δύο δέντρα στην πλατεία Καπνεργάτη, τα οποία ήταν άρρωστα και θα αντικατασταθούν. Άλλωστε, σύμφωνα με την μελέτη ανάπλασης της συγκεκριμένης πλατείας, θα φυτευτούν δεκάδες μεγάλα δέντρα, γεγονός που θα αποδειχτεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Επίσης, στην πλατεία Ποταμουδίων, της οποίας η ανάπλαση ξεκινά αυτόν τον καιρό, στα 25 υφιστάμενα δέντρα θα προστεθούν άλλα 15! Εξάλλου, πριν από δύο ημέρες μεταφυτεύτηκαν στο παρκάκι που βρίσκεται στη Λέσχη Ποντίων (περιοχή Σίγμα) δύο ελιές που ήταν υγιείς, αλλά εμπόδιζαν την κατασκευή ενός έργου. Το ίδιο θα συμβεί και με δέντρα της περιοχής του Περιγιαλίου, κατά την εκτέλεση των έργων εφαρμογής του Σχεδίου Πόλεως.

Πάρκα, κήποι, μικρές πράσινες γωνιές, νησίδες δρόμων δέχονται καθημερινά την περιποίηση της Υπηρεσίας Πρασίνου, ενώ έχουν φυτευτεί χώροι που ποτέ δεν είχαν δέντρα, θάμνους και λουλούδια.

Συμπερασματικά, θεωρούμε τουλάχιστον άσκοπη και περίεργη τη συζήτηση μερικών που ισχυρίζονται ότι δήθεν ο Δήμος δε φροντίζει το πράσινο στην πόλη.

Ξεκαθαρίζουμε, δε, ότι κάθε φορά που ο Δήμος παρεμβαίνει για να κόψει ένα δέντρο, το κάνει ύστερα από γνωμοδότηση του γεωπόνου του Δήμου, με την άδεια της Πολεοδομίας και κατόπιν σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, ΟΠΩΣ ΟΡΙΖΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ.

Τέλος, υπογραμμίζουμε ότι τα έργα αναπλάσεων που υλοποιεί ο Δήμος Καβάλας και είναι χρηματοδοτούμενα από το Πράσινο Ταμείο, έχουν την αυστηρή δέσμευση αύξησης της αναλογίας αστικού πράσινου-δομημένου χώρου.

Ως εκ τούτου, πέρα από την δεδομένη βούληση του Δήμου να αυξήσει το πράσινο στην πόλη, υπάρχει και συμβατική υποχρέωση που προκύπτει από τα χρηματοδοτικά Προγράμματα.