Η Καβάλα τιμά τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Οι φετινές εκδηλώσεις δε θα πραγματοποιηθούν στις 21 Μαΐου, λόγω των Εθνικών εκλογών, αλλά μια εβδομάδα νωρίτερα – Διαβάστε το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από την Αντιπεριφέρεια Καβάλας

Στις 14 Μαΐου θα διεξαχθούν φέτος οι εορταστικές εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην Καβάλα. Κι αυτό γιατί εάν η 19η του μηνός δεν συμπίπτει με Κυριακή, οι εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιούνται την πρώτη Κυριακή μετά την 19η Μαΐου. Ειδικά εφέτος, επειδή η 21η Μαΐου 2023 συμπίπτει με την ημέρα διεξαγωγής των εθνικών εκλογών και κατόπιν του με αριθμ. 11517/11.04.2023 εγγράφου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την 14η Μαΐου 2023, ημέρα Κυριακή.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Κυριακή 14 Μαΐου 2023

  • 08:00 Επίσημη έπαρση σημαίας στην Πλατεία Ελευθερίας.
  • 10:00 Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των Ελλήνων του Πόντου, των αναιρεθέντων στη γενοκτονία του Πόντου, στον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης Καβάλας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, κ.κ. Στεφάνου.
  • 10:45 Επιμνημόσυνη Δέηση στο μνημείο Ποντιακού Ελληνισμού «Ο Ακρίτας του Πόντου» (περιοχή Ιχθυόσκαλας). Ομιλία για την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου θα εκφωνήσει ο Βασίλειος Βεργόπουλος, εκπαιδευτικός 1ου Δημοτικού Σχολείου Ελευθερουπόλεως.
  • 11.00 Kατάθεση στεφάνων από τους Βουλευτές, τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, τον Δήμαρχο Καβάλας, τον Στρατηγό Διοικητή της ΧΧ Τεθωρακισμένης Μεραρχίας, τον Αντιπρύτανη του ΔΙ.ΠΑ.Ε., τον Αστυνομικό Διευθυντή Καβάλας, τον Διοικητή της 2ης Περιφερειακής Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος, τον Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Καβάλας, εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, εκπροσώπους των ποντιακών οργανώσεων και εκπροσώπους νομικών προσώπων που επιθυμούν να τιμήσουν την επέτειο.

Από τα Ποντιακά Σωματεία του Νομού Καβάλας θα γίνει η Προσφώνηση της ΚΑΜΠΑΝΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ, η  απαγγελία του Παραδοσιακού  Ποιήματος  «Πάρθεν η Ρωμανία», και θα ακολουθήσει ο Χορός Σέρρα.
– Τήρηση ΕΝΟΣ ΛΕΠΤΟΥ ΣΙΓΗΣ στη μνήμη των ενδόξως πεσόντων
– Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου
– Πέρας Τελετής

  • 19:50 Υποστολή Σημαίας  στην  Πλατεία Ελευθερίας.