Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας: Αυτοί είναι οι 3 βασικοί άξονες για τον περιορισμό και την αντιμετώπιση του Μελανώματος

Ανακοίνωση του συλλόγου με αφορμή το γεγονός ότι ο μήνας Μάιος έχει καθιερωθεί ως μήνας δράσης και πρόληψης κατά της συγκεκριμένης νόσου

Την ανάγκη για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου και τα μέτρα πρόληψης κατά του Μελανώματος, επισημαίνει ο Ιατρικός Σύλλογος της Καβάλας. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή το γεγονός ότι ο μήνας Μάιος έχει καθιερωθεί ως μήνας δράσης και πρόληψης κατά της συγκεκριμένης νόσου, επισημαίνει ότι το Μελάνωμα αποτελεί μια από τις πιο επιθετικές και απειλητικές μορφές καρκίνου του δέρματος και ότι η έγκαιρη διάγνωση είναι υψίστης σημασίας και μπορεί να αποβεί σωτήρια για τη ζωή.

Η ανακοίνωση αναφέρει σχετικά:

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας θεωρεί σημαντικό οι πολίτες να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου και μέτρα πρόληψης κατά του Μελανώματος.

Ο Μάιος έχει καθιερωθεί ως μήνας δράσης και πρόληψης κατά της συγκεκριμένης Νόσου.

Το Μελάνωμα αποτελεί μια από τις πιο επιθετικές και απειλητικές μορφές καρκίνου του δέρματος. Η έγκαιρη διάγνωση είναι υψίστης σημασίας και μπορεί να αποβεί σωτήρια για τη ζωή.

Παράγοντες κινδύνου:

1.Η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία
2.Ανοιχτόχρωμο δέρμα
3.Ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό Μελανώματος
4.Παρουσία πολλαπλών ή ασυνήθιστων σπίλων
5.Εξασθενημένο ανοσοποιητικό
6.Ιστορικό ηλιακού εγκαύματος

Η κατάλληλη ενημέρωση του πληθυσμού όσον αφορά στην πρόληψη και η αύξηση επαγρύπνησης του κοινού, αποτελούν τη βάση πρώιμης διάγνωσης, η οποία πραγματοποιείται από εξιδεικευμένο Ιατρό.

Μέτρα πρόληψης:

1.Αυτοεξέταση, συχνός έλεγχος δέρματος για ανίχνευση αλλοιώσεων
2.Ηλιοπροστασία:Προϊόντα με αντιηλιακή προστασία, κρέμες, καπέλα, γυαλιά ηλίου, ρούχα
3.Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο μεταξύ 11.00 με 16.00
4.Αποφυγή ηλιακών εγκαυμάτων
5.Επίσκεψη σε Δερματολόγο, χαρτογράφηση σπίλων και ετήσιος επανέλεγχος

Ευαισθητοποίηση, Εκπαίδευση και Πρόληψη είναι οι 3 βασικοί άξονες για τον περιορισμό και την αντιμετώπιση του Μελανώματος».