Θόδωρος Μουριάδης: Μαύρη επέτειος και μέρα θλίψης…

Το μήνυμα του Δημάρχου Καβάλας για την Επέτειο Άλωσης της Πόλης

«Μαύρη επέτειος και μέρα θλίψης, η αποφράδα μέρα της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης. Μέρα στοχασμού και προβληματισμού για όσων η ψυχή δεν αλώθηκε από τη λήθη των καιρών.

Σήμερα, 570 χρόνια μετά, η θλίψη μας μεγαλώνει, βλέποντας το παγκόσμιο μνημείο της χριστιανοσύνης, την Αγιά Σοφιά, όχι μόνο να έχει μετατραπεί σε τζαμί από το σημερινό και αυριανό καθεστώς της Τουρκίας, αλλά να γίνεται και χώρος πανηγυρισμών των νεοβάρβαρων φανατικών οπαδών του Ερντογάν.

Η Ιστορία, πέρα από τους μύθους και τους θρύλους, διδάσκει για άλλη μια φορά πως όταν δεν υπάρχει ενότητα, όταν ο ελληνισμός είναι χωρισμένος στα δύο και κυριαρχούν ακραίες πολιτικές ή θρησκευτικές απόψεις, οι Κερκόπορτες, όσο φανταστικές κι αν είναι, “ξεχνιούνται ανοιχτές”.

Αυτός ας είναι ο στοχασμός μας, τη μέρα που ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, έχοντας αρνηθεί να παραδώσει την Πόλη, έπεσε δίπλα στους στρατιώτες του με το σπαθί στο χέρι, παραδίδοντας μοναδικής αξίας μάθημα αγάπης για την πατρίδα.

Αγάπης, που διατηρήθηκε άσβηστη και διαπότισε, 4 αιώνες μετά, την ψυχή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και των άλλων επαναστατών του 1821, στον αγώνα τους για την ελευθερία της Ελλάδας».

Θεόδωρος Μουριάδης
Δήμαρχος Καβάλας