Μουσείο Καπνού: «Άκυρο» Βύζικα σε Αγγελίδη για πρόσκληση σε εκδήλωση, αλλά και… «καμπανάκι» για τα εκθέματα! [επιστολή]

Ο πρόεδρος του ΙΚΚΙΚ προειδοποιεί τον πρόεδρο της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ για τις συνθήκες φύλαξης των χάρτινου πλούτου του Δημοτικού Μουσείου Καπνού

ΟΔήμος Καβάλας και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, διοργανώνουν την Τετάρτη 31 Μαΐου 2023,  στις 19:00, στο Μουσείο Καπνού εκδήλωση με θέμα «Το αποτύπωμα της Καβάλας τη δεκαετία του 1930».

Ο φετινός διεθνής εορτασμός έχει ως θεματική: «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής»  με το προσωπικό του Μουσείου Καπνού Δήμου Καβάλας να προγραμματίζει να παρουσιάσει στο κοινό τον άτλαντα της πόλης, ένα σύνολο χειρόγραφων τοπογραφικών της Καβάλας –του ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης στα μέσα της δεκαετίας του 1930–, ο οποίος θα εκτίθεται από εδώ και στο εξής στον χώρο του Μουσείου.

Ανάμεσα σε όσους έλαβαν πρόσκληση να παραστούν στη σημερινή εκδήλωση ήταν και ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού [ΙΚΚΙΚ] Γιάννης Βύζικας, ο οποίος και «επιστρέφει» την πρόσκλησή του στον πρόεδρο της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ Παναγιώτη Αγγελίδη, κοινοποιώντας δημόσια την απάντησή του όπου και αναδεικνύει μία σειρά σημαντικών θεμάτων που άπτονται στο Δημοτικό Μουσείο Καπνού.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής Βύζικα σε Αγγελίδη.

«Αγαπητέ κύριε Αγγελίδη,
Έλαβα την πρόσκλησή σας (χθες και ώρα 2.38 μ.μ) για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2023 στο Μουσείο Καπνού, η οποία μου απευθύνθηκε σε προσωπικό επίπεδο και όχι στο ΙΚΚΙΚ, το Ινστιτούτο που από το 2008, έτος ίδρυσής του, βάσει του καταστατικού λειτουργίας του αποτελεί σταθερό φορέα στήριξης, διεύρυνσης και διεθνοποίησης του έργου του Μουσείου Καπνού Καβάλας.

Ομολογουμένως επί της θητείας σας στη θέση του προέδρου της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ δεν έγινε ουδεμία προσπάθεια συνεργασίας με το ΙΚΚΙΚ, που τα προηγούμενα χρόνια σταθερά συμμετείχε στη διοργάνωση του εορτασμού της Ημέρας Μουσείων αλλά και σε όλες τις δράσεις του ΙΚΚΙΚ συμμετείχαν το Μουσείο, η ΔΗΜΩΦΕΛΙΑ και ο Δήμος.

Υποθέτω ότι υπάρχουν βασικές λεπτομέρειες για τις οποίες οι συνεργάτες σας απέφυγαν να σας ενημερώσουν, όπως επί παραδείγματι ότι το ΙΚΚΙΚ προσλάμβανε και πλήρωνε προσωπικό για την αρχειοθέτηση του αρχείου, πλήρωσε τα έξοδα μεταφοράς μέρους του αρχείου της ΠΑΣΥΒΙΜΕΚ στο Μουσείο Καπνού , μεσολάβησε στην ΠΑΣΥΒΙΜΕΚ για την ΜΟΥΣΙΟΛΟΓΙΚΉ ΜΕΛΕΤΗ του Μουσείου και ότι διέσωσε με δικά του και πάλι έξοδα μέρος του αρχείου του ΕΟΚ, όταν τα α έγγραφα σκορπίζονταν στους κάδους απορριμμάτων και πολλά άλλα για να ενημερώσουμε τους Καβαλιώτες.

Για τους λόγους αυτούς και πολλούς άλλους που θα μπορούσα να αναφέρω σας εφιστώ την προσοχή για τη μεταχείριση του αρχειακού υλικού και του λοιπού μουσειακού υλικού στους χώρους του Μουσείου.

Ελπίζω, η παρουσίαση του άτλαντα του 1930 στον οποίο αναφέρεται η φετινή εκδήλωση, ο οποίος θα αποτελεί μόνιμο έκθεμα στον χώρο να συνοδεύεται και από τη μέριμνα για τις κατάλληλες συνθήκες διαφύλαξής του.

Απλά σας θυμίζω ότι πριν λίγους μήνες εισήλθαν και πάλι νερά στον αποθηκευτικό χώρο του Μουσείου, ενώ όπως είναι γνωστό στον εκθεσιακό χώρο δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες υγρασίας και φωτισμού για τη διαφύλαξη της ακεραιότητας υλικών κατασκευασμένων από χαρτί. Ακόμα και οι χάρτες που συντηρήθηκαν επί της θητείας μου ως προέδρου του Μουσείου Καπνού πριν 22 ΧΡΌΝΙΑ χρειάζονται επιπλέον συντήρηση λόγω ελλείψεως των προαναφερθέντων παραγόντων.

Σας απευθύνω την παρούσα επιστολή σε προσωπικό επίπεδο, απαντώντας στην πρόσκλησή σας, την οποία δεν μπορώ να αποδεχτώ και είμαι βέβαιος πως το ίδιο θα πράττατε και εσείς θα κάνετε στη θέση μου».

Καβάλα, 31 Μαΐου 2023
Με εκτίμηση,
Ι. Βύζικας