Καβάλλα, 1853: Ο δρόμος του νερού… 170 χρόνια πριν! [ντοκουμέντο]

Ο Καβαλιώτης φωτογράφος Στράτος Καλαφάτης φέρνει στο φως ακόμα ένα σπάνιο «κλικ» του Ernst de Carantza, ηλικίας σχεδόν... δύο αιώνων!

ΗΚαβάλα είναι «μία από τις πρώτες πόλεις που φωτογραφίζονται στον κόσμο» (!) σύμφωνα με τον Στράτο Καλαφάτη, ο οποίος προ τριών περίπου ετών ανακάλυψε μία σπάνια σειρά φωτογραφιών της πόλης που χρονολογούνται στα… 1853!

«Το 1853 ο φωτογράφος Ernst de Carantza παρέα με τον ζωγράφο Charles Labbe ταξίδεψαν από την Κωνσταντινούπολη για να φωτογραφίσουν την Αθωνική πολιτεία. Διερχόμενοι από την Καβάλα και γοητευμένοι από την ομορφιά της, δημιούργησαν 8 εικόνες σε μεγάλες γυάλινες πλάκες. Η Καβάλα έγινε μία από της πρώτες πόλεις που φωτογραφίζονται στον κόσμο», σημείωνε το καλοκαίρι του 2020 ο διεθνής φωτογράφος, δημοσιεύοντας στο Facebook την πρώτη φωτογραφία, που ήταν αυτή:

Tην πρωτοχρονιά του 2021, ο Στράτος Καλαφάτης δημοσίευσε ένα ακόμη ντοκουμέντο από τη σειρά του Carantza:

Το πρωί της Κυριακής 25 Ιουνίου 2023, ο Καλαφάτης έφερε στο «φως» ένα τρίτο «κλικ» του Ernst de Carantza, το οποίο απεικονίζει τον «δρόμο του νερού», από το Υδραγωγείο [τις Καμάρες] στο «Κάστρο» [φρούριο] της Καβάλας:

Δείτε τη φωτογραφία: