Δήμος Καβάλας: Έργα αξίας 100 εκ. ευρώ σε τέσσερα χρόνια στη ΔΕΥΑΚ

Απολογισμός έργων της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης για την περίοδο 2019 - 2023 – Τι δήλωσαν ο Δήμαρχος Καβάλας και ο πρόεδρος της Επιχείρησης

Τον Απολογισμό των έργων της ΔΕΥΑΚ, για την περίοδο 2019-2023 έκαναν, σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν το μεσημέρι της Δευτέρας 3 Ιουλίου 2023, ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Απόστολος Χρόνης, και ο Διευθυντής της Δημοτικής Επιχείρησης, Άγγελος Λογκάρης.

Θόδωρος Μουριάδης: Οι αριθμοί και τα αποτελέσματα είναι οι καλύτερες απαντήσεις μας

Στη συνέντευξη τύπου παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος Καβάλας που ανέφερε πως «από τα στοιχεία που παρουσιάζουμε, βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι τα ποιοτικά και οικονομικά χαρακτηριστικά των έργων που προγραμματίσαμε, σχεδιάσαμε, μελετήσαμε και εκτελέσαμε μέσα σε 3,5 χρόνια ήταν αποτέλεσμα της σωστής λειτουργίας της κορυφαίας επιχείρησης του Δήμου.

Κι αυτό ήταν το πρώτο που καταφέραμε: Να χαράξουμε πολιτικές και να δώσουμε κατευθύνσεις, που δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την εύρυθμη και σωστή λειτουργία της ΔΕΥΑΚ».

Σημείωσε ότι «οι παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν επί των ημερών μας είναι της τάξης των 100 εκατομμυρίων ευρώ, σε σύνολο 186 εκατομμυρίων, που κοστίζουν όλα τα έργα για τα οποία, η σημερινή διοίκηση υποβάλαμε προτάσεις, οι οποίες αξιολογήθηκαν θετικά και εγκρίθηκε η ένταξή τους σε χρηματοδοτικά προγράμματα.

Αυτά, λοιπόν, που αφορούν στην ΔΕΥΑΚ, καλύπτουν περισσότερο από το μισό του συνολικού έργου μας, κι αυτό δείχνει τη μεγάλη σημασία που δίνουμε στα εξής:

  • στο να έχουν όλοι οι δημότες κι οι επισκέπτες μας καθαρό νερό,
  • στο να είναι η παροχή συνεχής δίχως τις καθημερινές βλάβες,
  • στο να μειωθούν δραματικά οι ποσότητες νερού που χάνονται λόγω παλαιότητας των δικτύων,
  • στο να μειωθεί η τεράστια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας,
  • στο να λειτουργούν σωστά οι μονάδες βιολογικού καθαρισμού,
  • στο να αξιοποιήσουμε τα υγρά και τα στερεά απόβλητα των βιολογικών καθαρισμών, ώστε να μην πέφτουν στον ΧΥΤΑ ή προκαλούν προβλήματα ρύπανσης».

Τόνισε πως «η φιλοσοφία του προγράμματός μας έλεγε και συνεχίζει να λέει ότι αντί να τρέχουμε συνεχώς πίσω από τις καθημερινές βλάβες και να τις διορθώνουμε με μέτρα-μπαλώματα, θα πρέπει να μπούμε στη διαδικασία να ολοκληρώσουμε μελέτες και να εντάξουμε έργα σε χρηματοδοτικά προγράμματα».

Επισήμανε, δε, ότι «όταν μιλάμε εμείς για Δήμο, εννοούμε ολόκληρο τον Δήμο Καβάλας, κι αυτό γίνεται φανερό από τις περιοχές, όπου κάνουμε έργα και παρεμβάσεις, από όλες τις κοινότητες της Περιφερειακής Ενότητας Φιλίππων, τις γειτονιές της πόλης και μέχρι το Χαλκερό, την Καρβάλη και την Λεύκη».

Επίσης, αναφερόμενος σε αρνητικές κριτικές, είπε πως γίνονται «από κάποιους που είτε δεν έκαναν τον κόπο να μάθουν τα πραγματικά γεγονότα, είτε σκοπίμως τα παραποίησαν.

Σήμερα, οι αριθμοί και τα αποτελέσματα είναι οι καλύτερες απαντήσεις μας, παρά το γεγονός ότι κάποιοι θα συνεχίσουν μέχρι τις εκλογές να επιμένουν ότι δεν βλέπουν την πραγματικότητα»

Τέλος, δήλωσε πως «όλα αυτά έχουν επιτευχθεί από τα στελέχη και τους εργαζόμενους στη ΔΕΥΑΚ, τους οποίους ευχαριστώ από καρδιάς, ιδιαιτέρως τον πρόεδρο Απόστολο Χρόνη, που αξιοποίησε στο έπακρο τις διοικητικές ικανότητές του και με τη βοήθεια των τεχνοκρατών και των εργαζομένων, έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες ανάδειξης της ΔΕΥΑΚ σε κορυφαία επιχείρηση στο είδος της σε πανελλαδικό επίπεδο».

Απόστολος Χρόνης: 100 εκατομμύρια ευρώ σε 4 τομείς

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος, Απόστολος Χρόνης, έκανε συνοπτική αναφορά στα έργα της ΔΕΥΑΚ, παρουσιάζοντας κατά τομείς την συνολική αξία τους.

Συγκεκριμένα, είπε πως, σύμφωνα με τους προϋπολογισμούς των έργων, το σύνολο των περίπου 100 εκ. ευρώ κατανέμεται συγκεντρωτικά στους εξής 4 τομείς:

  • Υγιεινό νερό για ανθρώπινη κατανάλωση; 49,9 εκ. ευρώ,
  • Προστασία Περιβάλλοντος; 30,4 εκ. ευρώ,
  • Εξοικονόμηση ενέργειας; 7,4 εκ. ευρώ, και
  • Ψηφιακός μετασχηματισμός: 11,9 εκ. ευρώ.

Ανάλυση του είδους των έργων, καθώς και τα προγράμματα χρηματοδότησης που αξιοποίησε η ΔΕΥΑΚ, έκανε ο Διευθυντής, Άγγελος Λογκάρης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, παρουσίασε πίνακες, όπου φαίνονται τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων στους τομείς της εξοικονόμησης ενέργειας, του ελέγχου των διαρροών και του περιορισμού απώλειας νερού και καταγράφονται οι σημαντικές θετικές μεταβολές από το 2020 μέχρι σήμερα.

(Δελτίο Τύπου)