Το Παλιό Ωδείο «οδεύει» προς τον Δήμο Καβάλας

Κατά την πλειοδοτική διαδικασία που «έτρεξε» η Alpha Αστικά Ακίνητα για λογαριασμό της Alpha Bank, επίλεξε την προσφορά ύψους 210 χιλ.λ ευρώ από το Δήμο Καβάλας 

Στον Δήμο Καβάλας θα καταλήξει, σε λίγο καιρό, το «Παλιό Ωδείο», μιας και όπως ανέφερε στον Alpha Radio 88.6 ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιάννης Προμούσας, η εταιρία που έχει αναλάβει την αξιοποίηση των ακινήτων που ανήκουν στην Alpha Bank, τον επέλεξε από μέσα από την πλειοδοτική διαδικασία που «έτρεξε» το προηγούμενο διάστημα. Συγκεκριμένα είπε ότι «ο Δήμος Καβάλας επελέγη στον πλειοδοτικό διαγωνισμό, ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους, για την αγορά των δύο ακινήτων στο «Παλιό Ωδείο», κάτι που το πληροφορηθήκαμε από μια επιστολή που λάβαμε από την εταιρία που έχει αναλάβει την αξιοποίηση των ακινήτων της Alpha Bank, την Alpha Αστικά Ακίνητα ΑΕ. Σ’ αυτή την επιστολή μας ζητάει να καταθέσουμε την προκαταβολή για να προχωρήσει η διαδικασία, όπως και έγινε. Ήταν ύψους 21.000 ευρώ και πλέον ολοκληρώθηκε η 1η φάση της διαδικασίας. Απ’ εδώ και πέρα ακολουθεί η υπογραφή των συμβολαίων και έτσι πολύ σύντομα τα ακίνητα αυτά θα έρθουν στη δικαιοδοσία του Δήμου Καβάλας».

Ακολούθως μίλησε για τον «δρόμο» που ακολούθησε ο Δήμος προκειμένου να ξεπεράσει τα διάφορα εμπόδια λέγοντας ότι «σ’ αυτό το σημείο θα πρέπει να πούμε ότι εκκρεμούσε μια απόφαση της επιτροπής του άρθρου 152, γιατί η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καβάλας, με την οποία εξουσιοδοτούνταν ο Δήμαρχος Καβάλας να καταθέσει προσφορά για την αγορά των ακινήτων, είχε απορριφθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Αυτό ήταν κάτι που το περιμέναμε, γι’ αυτό και κινηθήκαμε άμεσα και καταθέσαμε προσφυγή στην Επιτροπή του Άρθρου 152 και την περασμένη Τετάρτη 28/6, πληροφορηθήκαμε ότι έγινε δεκτή, πράγμα που σήμαινε ότι η διαδικασία που ακολουθήσαμε ήταν απολύτως νόμιμη».

Η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής

Η απόφαση για διεκδίκηση του ακινήτου από το Δήμο Καβάλας πάρθηκε στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής. «Στην Οικονομική Επιτροπή, η συνεδρίαση της οποίας έγινε κεκλεισμένων των θυρών για λόγους εχεμύθειας, εξουσιοδοτήσαμε τον Δήμαρχο να καταθέσει μια προσφορά έως 250 χιλιάδες ευρώ. Ο ίδιος κατέθεσε προσφορά για 210 χιλιάδες, η οποία εκτός του ότι ήταν η καλύτερη απ’ όλες τις άλλες, υπήρχε και το στοιχείο της φερεγγυότητας που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην τελική απόφαση. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια επιτυχία για το Δήμο Καβάλας και τους Καβαλιώτες, στην προσπάθεια που γίνεται για τη συντήρηση του κτηριακού αποθέματος μέσα στην πόλη και τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς», ανέφερε ο Γιάννης Προμούησας που συνέχισε λέγοντας ότι «από την άλλη η εξέλιξη αυτή αποτελεί και μια δικαίωση για τη διοίκηση Μουριάδη, γιατί σε όλη τη διάρκεια αυτής της υπόθεσης ακούσαμε πολλά… Ότι θα αποτύχουμε, ότι η διαδικασία που ακολουθούμε είναι λανθασμένη, ή ότι θα πρέπει να αγοράσουμε όλα τα κτήρια που είναι στην περιοχή ή να μην πάρουμε τίποτα! Παρακολουθήσαμε επίσης ατέρμονες συζητήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου το θέμα υπήρχε δύο φορές, αλλά δε στάθηκε δυνατό να παρθεί απόφαση γιατί δεν είχαμε απαρτία στην παρουσία Δημοτικών Συμβούλων.

Από τη στιγμή, που λόγω των εξελίξεων αυτών, το θέμα πήγε στην Οικονομική επιτροπή, τα πράγματα πήραν το δρόμο τους και είχαμε αυτό το θετικό αποτέλεσμα, για το οποίο είχαμε εκφράσει την αισιοδοξία μου απ’ την αρχή, γνωρίζοντας την ετοιμότητα του Δήμου Καβάλας».

Πως θα αξιοποιηθεί το «Παλιό Ωδείο»;

Απαντώντας στην ερώτηση για την «επόμενη μέρα», δηλαδή για το που θα βρεθούν τα χρήματα για την αξιοποίηση του «Παλιού Ωδείου» είπε: «ο Δήμος έχει δείξει ότι έχει την ικανότητα και την ευελιξία ότι μπορεί να εντάσσεται σε σημαντικά χρηματοδοτικά «εργαλεία». Είναι χαρακτηριστικό ότι από την αρχή της διοίκησης έχουμε εντάξει έργα αξίας άνω των 180 εκατ. ευρώ. Πρόκειται δηλαδή για έργα που γίνονται ή θα γίνουν μέσα στην Καβάλα. Για το «Παλιό Ωδείο» πλέον το επόμενο βήμα είναι να συνταχθούν μελέτες για την αξιοποίηση του και την μετατροπή του σ’ έναν χώρο πολιτισμού. Ο Δήμαρχος έχει προτείνει να υπάρξει εκεί ένα παράρτημα του Δημοτικού Ωδείου, μιας και ο χώρος στο ΔΩΚ έχει αρχίσει να μην επαρκεί στην οδό Βενιζέλου. Μπορεί να δημιουργηθεί επίσης κι ένας χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων, μιας και δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε συνέχεια τη Μεγάλη Λέσχη. Θέλουμε λοιπόν εκεί να στεγάσουμε την τέχνη στην Καβάλα και μάλιστα σε μια συζήτηση που είχα με τον Θόδωρο Μουριάδη του πρότεινε να ονομαστεί ο χώρος «Τέχνης Στέγη».

Από τη στιγμή που θα έχουμε τις μελέτες νομίζω ότι δε θα υπάρχει πρόβλημα να βρεθούν οι χρηματοδοτήσεις για να ανακαινιστούν πλήρως τα κτήρια, το ένα από τα οποία είναι χαρακτηρισμένο ως «διατηρητέο» και το άλλο ως «έργο τέχνης», με ότι αυτό συνεπάγεται»!