Καβάλα: «Έπεσαν» οι υπογραφές για τη βελτίωση της προσβασιμότητας Ατόμων με Αναπηρίες στο Φρούριο

Ποιες παρεμβάσεις -εντός και εκτός Φρουρίου- περιλαμβάνει το έργο και πόσο θα κοστίσουν

Ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, ο πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, Παναγιώτης Αγγελίδης και οι εκπρόσωποι των εταιρειών «Ατομική Επιχείρηση Φιλιππίδης Βασίλειος» και «Χρήστος Καφετζής και ΣΙΑ ΟΕ», το μεσημέρι της Δευτέρας 10 Ιουλίου 2023, στο αναψυκτήριο του Φρουρίου, συνυπέγραψαν δύο συμβάσεις για την εκτέλεση τμήματος του έργου (1ο και 2ο υποέργο) «Εξασφάλιση προσβασιμότητας ΑμεΑ στο χώρο του Φρουρίου Καβάλας (Ακρόπολη)».

Οι συμβάσεις υπογράφηκαν παρουσία του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Γιάννη Ιακωβίδη, στελεχών της Τεχνικής Υπηρεσίας και της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, της προϊσταμένης της Εφορίας Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου, Σταυρούλας Δαδάκη και του προέδρου του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμεΑ Καβάλας, Μάκη Κρεμύδα.

Στοιχεία έργου

  • Χρηματοδότηση: Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΑΛΙΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ 2014-2020» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με κωδικό Ο.Π.Σ. 5075120
  • Συνολικός Προϋπολογισμός: 85.964 ευρώ
  • Χρόνος Περαίωσης: 4 μήνες

Οι παρεμβάσεις

Το 1ο Υποέργο, με τίτλο «Πρόσβαση κεντρικής εισόδου Φρουρίου μέσω αναβατορίου πλατφόρμας για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία», προϋπολογισμού 22.600 ευρώ, αφορά στην προμήθεια και τοποθέτηση μίας επικλινούς αυτόματης πλατφόρμας σκάλας εξωτερικού τύπου, η οποία θα έχει ως αφετηρία το πρώτο σκαλί στο επίπεδο του δρόμου έμπροσθεν του φρουρίου και θα πέρας το πλατύσκαλο στο επίπεδο της κεντρικής εισόδου του φρουρίου.

Το 2ο Υποέργο με τίτλο «Εργασίες διαμόρφωσης εσωτερικού περιβόλου και χώρου θεάτρου του Φρουρίου για την προσβασιμότητα ΑμεΑ Καβάλας», προϋπολογισμού 63.364,00 ευρώ, προβλέπει την δημιουργία ενός δικτύου διαδρομών από πατημένο χώμα που δε λασπώνει, πλάτους τουλάχιστον 2 μέτρων, για την προσβασιμότητα στον χώρο από τα άτομα με αναπηρίες, αλλά και στη διευκόλυνση ατόμων που χρειάζονται υποστήριξη κατά την επίσκεψή τους στο φρούριο.

Το 3ο Υποέργο θα εκτελεστεί από την Εφορία Αρχαιοτήτων, η προϊσταμένη της οποίας, Σταυρούλα Δαδάκη, στην παρέμβασή της έκανε σύντομη αναφορά στις εργασίες ανάπλασης του μνημείου που εκτελεί η Υπηρεσία της και στην καλή συνεργασία της Εφορίας με τον Δήμο Καβάλας.

Οι δηλώσεις

Ο Δήμαρχος, Θόδωρος Μουριάδης, στην παρέμβασή του σημείωσε ότι «το Φρούριο, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εμβληματικά μνημεία της πόλης της Καβάλας, απαιτεί συνεχή συντήρηση και προσπάθειες ανάδειξής τους. Η διοίκησή μας προχώρησε σε ενέργειες που αποσκοπούν στη συνολική αναβάθμιση του μνημείου, εκπόνησε μελέτες και άρχισε τις παρεμβάσεις. Ήδη, ξεκίνησε η ανάπλαση των καθισμάτων και της σκηνής του υπαίθριου θεάτρου, ενώ συνεχίζουμε με τον κοιτώνα των αξιωματικών. Όμως, η ευαισθησία μας για τα μνημεία δεν υπερτερεί της ευαισθησίας μας για τους ανθρώπους, ιδίως αυτούς που έχουν σωματική αδυναμία να επισκεφτούν το μνημείο. Έτσι, καταφέραμε να εντάξουμε σε ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα ένα έργο, που θα εξασφαλίσει την προσβασιμότητα Ατόμων με Αναπηρία στον χώρο του Φρουρίου».

Γνωστοποίησε ότι «όταν ολοκληρωθεί το έργο, τα Άτομα με Αναπηρία, όπως και όσα έχουν κινητικές δυσκολίες, θα μπορούν με αναβατόριο να ανεβαίνουν τις σκάλες μέχρι την κεντρική είσοδο του Φρουρίου και, χρησιμοποιώντας ειδικά διαμορφωμένους διαδρόμους, να επισκέπτονται το εσωτερικό του μνημείου».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, Παναγιώτης Αγγελίδης, ανέλυσε τα στοιχεία του έργου, το οποίο χωρίζεται σε 3 υποέργα, τα οποία εκτελούνται ταυτόχρονα. Όπως είπε, η Πράξη περιλαμβάνει μια σειρά παρεμβάσεων οι οποίες αποσκοπούν στην επίλυση των προβλημάτων πρόσβασης στον χώρο, στην κατά το δυνατό απρόσκοπτη και ασφαλή κίνηση στο εσωτερικό του Φρουρίου, στον εμπλουτισμό της εμπειρίας των επισκεπτών και στην ένταξη του μνημείου στην καθημερινότητα όλων των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των ΑμεΑ.