Μια «κρυμμένη» πλατεία στο Παληό και μια άγνωστη προτομή Μακεδονομάχου… [φωτογραφίες]

Η ανάρτηση του Αλέξη Γούλα για την ανακάλυψη μιας άγνωστης, σε πάρα πολλούς, γωνιά του οικισμού και η προσπάθεια για τη συλλογή πληροφοριών

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ανακάλυψη έκανε στο Παληό πριν από λίγες ημέρες ο Αλέξης Γούλας. Ο ενεργός πολίτης και εκ των διαχειριστών της ομάδας «Παληό» στο fb, με την προτροπή και τις απαραίτητες πληροφορίες ενός φίλου του, βρήκε κάτι που είναι σίγουρο ότι ελάχιστοι κάτοικοι της περιοχής γνώριζαν την ύπαρξη του.

Ανακάλυψε στα… ψηλά του οικισμού μια μικρή πλατεία, στην οποία υπήρχαν δύο τάφοι και μια προτομή ενός Μακεδομάχου, του Ευάγγελου Βλάχου, που απεβίωσε το 1945 σε ηλικία 72 ετών. Πλέον με τη βοήθεια του διαδικτύου και των σόσιαλ μίντια, έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια προκειμένου να υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες για τη δράση του Μακεδονομάχου και τη σχέση του με την περιοχή, αλλά και την ταυτότητα των υπολοίπων που είναι θαμμένοι στο σημείο, προκειμένου να φωτιστεί και να γίνει γνωστή μια ακόμα πτυχή της ιστορίας του Παληού.

Στη σχετική ανάρτηση του Αλέξη Γούλα στο fb, σχολίασαν αρκετοί που έδωσαν ενδιαφέρουσες πληροφορίες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του για βοήθεια.

Ακολουθεί η ανάρτηση του Αλέξη Γούλα:

«Πάντα στη ζωή μαθαίνουμε νέα πράγματα.

Έτσι και σήμερα, ένα τηλεφώνημα από φίλο και δύο φωτογραφίες έγιναν αιτία για να μάθω κάτι που τόσα χρόνια δεν γνώριζα.

Στην οδό Αλεξίου (στο Παληό), τέρμα επάνω, στην αριστερή πλευρά, υπάρχει κρυμμένη μια μικρή πλατεία με δύο τάφους και μια προτομή Μακεδονομάχου.

Δύο είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε τώρα.

Πρώτον πρέπει να μάθουμε το ιστορικό αυτού του μνημείου που σίγουρα κάποιοι παλιοί γνωρίζουν και δεύτερον, μόλις περάσουν οι ζέστες θα βρούμε εθελοντές για να καλλωπίσουμε το χώρο ώστε να είναι επισκέψιμα.

Ανατόλης Λαζαρίδης είναι ο γλύπτης που φιλοτέχνησε την προτομή και η υπογραφή του βρίσκεται στη δεξιά πλευρά της προτομής. Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1916 και πέθανε στην Αθήνα το 1989.

Υπήρξε πολυσήμαντος δημιουργός. Ζωγράφος, γλύπτης, χαράκτης, κριτικός λογοτεχνίας και εικαστικών τεχνών, εικονογράφος βιβλίων και ποιητής που άφησε ενδιαφέρον έργο. Προτομές, ηρώα και ταφικά μνημεία του έχουν στηθεί σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας (Ευρυτανία, Αθήνα, Καβάλα, Κάσος, Ήπειρος).

Συνεργάστηκε ως κριτικός τέχνης με εφημερίδες της Αλεξάνδρειας και της Αθήνας. Ήταν μέλος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου, της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τέχνης Μεταλλίου (FIDEM) και εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Διεθνή Ομοσπονδία Φωτογραφικής Τέχνης.

Σε αντίθεση με τα γλυπτά έργα του, στα οποία διακρίνεται για τον ρεαλισμό στην απόδοση των μορφών, ο Λαζαρίδης στη ζωγραφική και τη χαρακτική πειραματίζεται με διαφορετικά κινήματα κα τάσεις – ρεαλισμός, εξπρεσιονισμός, μεταφυσική ζωγραφική κ.λ.π. – διατηρώντας όμως κάθε φορά τις δικές του θέσεις ως προς τον ρόλο της τέχνης. Σε πολλά έργα του υπάρχει το στοιχείο του συμβολισμού ή της ειρωνείας, με την οποία διατυπώνει κριτικά σχόλια για ευρύτερα θέματα κοινωνικού περιεχομένου».