«Έφυγε» πρόωρα από τη ζωή ο Λευτέρης Αερόπουλος. Είχε αφήσει το δικό του στίγμα στο Δημοτικό Ωδείο Καβάλας [βίντεο-φωτογραφίες]

Ο σπουδαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης ήταν μόλις 65 ετών - Διαβάστε περισσότερα για τη ζωή και το έργο του

«Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 65 ετών ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Λευτέρης Αερόπουλος, ένας άνθρωπος με σημαντική προσφορά στον πολιτισμό των Σερρών, από όπου και κατάγονταν, ωστόσο ήταν ιδιαίτερα γνωστός και αγαπητός και στην Καβάλα, αφού τη δεκαετία του 1990 δίδαξε στο Δημοτικό Ωδείο της πόλης.

Σπουδαίος μουσικός, συνθέτης, ποιητής, μαέστρος ο Λευτέρης Αερόπουλος διετέλεσε Μουσικός Διευθυντής της Δ.Ε.Π.Κ.Α Σερρών, Διευθυντής της Μικτής Χορωδίας του Ορφέα Σερρών, Διευθυντής παραγωγών του προγράμματος Εγνατία του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Θεσσαλονίκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Αμφίπολης (που συνίδρυσε το 1998 με την Έφορο Αρχαιοτήτων κ. Χάιδω Κουκούλη), μέλος του Δ.Σ. και υπεύθυνος πολιτιστικών του Συλλόγου Κρητών N. Σερρών.

Το “Μουσικό Εργαστήρι”, όνειρο ζωής, ιδρύεται το 1985 και γράφει τη δική του ιστορία στην πόλη των Σερρών. Καλλιτεχνικός Διευθυντής των μουσικών του συνόλων και του «Συνόλου Λόγου Μουσικής».

Το συνθετικό του έργο περιλαμβάνει συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, χορωδιακή μουσική, κύκλους τραγουδιών, μουσική για ντοκιμαντέρ, τηλεόραση. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη χορωδιακή επεξεργασία δημοτικών τραγουδιών.

Έγραψε μουσική σε περισσότερα από 20 θεατρικά έργα (Βραβείο μουσικής σύνθεσης θεατρικού έργου 1993) και δίδαξε θεατρικό τραγούδι σε πολλές παραστάσεις των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών, Λαμίας, Καβάλας κ.α., Παιδικές Σκηνές, Ερασιτεχνικούς Θιάσους. Έχει γράψει ποίηση θεάτρου, θεατρικά έργα – μονολόγους (θεατρικές παρτιτούρες όπως τις αποκαλεί) και έχει σκηνοθετήσει τα έργα του. Συνεργάστηκε στενά και συνδέθηκε με βαθιά φιλία με την αείμνηστη δασκάλα-χορογράφο Ντόρα Τσάτσου που κοντά της ουσιαστικά μαθήτευσε την όρχηση στο αρχαίο δράμα. Επίσης καθοριστική υπήρξε η συνεργασία – φιλία με τον μαέστρο Αλέξανδρο Μυράτ και τον σκηνοθέτη & δάσκαλο του θεάτρου Πάνο Παπαϊωάννου.

Συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες και θεατρικούς συγγραφείς, παρουσιάζοντας έργα τους (Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζιδάκις, Σταύρος Ξαρχάκος, Γιάννης Μαρκόπουλος, Χρήστος Λεοντής, Δημήτρης Λάγιος, Βασίλης Τενίδης, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Κώστας Γεωργουσόπουλος, ενώ μελοποίησε ποίηση Γιαννη Ρίτσου, Γιώργου Καφταντζή, Φραγκιά Αερόπουλου, Γιάννη Τζανή, Γιώργου Καρτέρη, Μανώλη Παπαδάκη, Βενιζέλου Χριστοφορίδη, Όλγας Καΐκα , Ευαγόρα Παλληκαρίδη κ.α). Πολλές ήταν οι συνεργασίες του ως συνθέτης και μαέστρος με χορωδίες και συμφωνικές ορχήστρες.

Έργα του ερμήνευσαν : η Καμεράτα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, η συμφωνική ορχήστρα AMADEUS της Σόφιας, η Συμφωνιέττα Χανίων, η Χορωδία της ΕΡΤ, φωνητικό σύνολο της Χορωδίας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, μέλη της Όπερας Θες/νίκης, η Χορωδία Κυρίλλου & Μεθοδίου Θεσ/νίκης, η Χορωδία και η Συμφωνική Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας, τα Μουσικά Σύνολα του Μ.Ε.Σ., θεατρικές ομάδες καθώς και διακεκριμένοι σολίστ από το χώρο της μουσικής και του θεάτρου.