6ο Γυμνάσιο Καβάλας: Οικοδεσπότης εκπαιδευτικών και μαθητών από τη Γαλλία [φωτογραφίες]

Η μετακίνηση έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+ KA122 με τίτλο "Creating an active and sustainable school for a better world"

Την εβδομάδα που προηγήθηκε (18/09/2023-22/09/2023) το 6ο Γυμνάσιο Καβάλας είχε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει 2 εκπαιδευτικούς και 8 μαθητές από το σχολείο μέσης εκπαίδευσης College Rene Cassin στην Guenange της βορειοανατολικής Γαλλίας, στην περιφέρεια της Λωρραίνης. Η μετακίνηση έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+ KA122 με τίτλο “Creating an active and sustainable school for a better world”.

Η υποδοχή των φιλοξενουμένων τη Δευτέρα το πρωί στο σχολείο, περιλάμβανε δραστηριότητες γνωριμίας και δεσίματος της ομάδας καθώς και παρουσιάσεις των εκπαιδευτικών συστημάτων Ελλάδας και Γαλλίας, από τους μαθητές. Ακολούθησε περιπατητική δραστηριότητα στην Αρχαία Εγνατία και ξενάγηση κατά μήκος της οδού από τους Έλληνες μαθητές/τριες οικοδεσπότες. Επίσης, με την επιστροφή στο σχολείο πραγματοποιήθηκε δραστηριότητα δημιουργικής γραφής σε τρεις  γλώσσες (ελληνικά-γαλλικά-αγγλικά). Το απόγευμα της ίδιας μέρας, μαθητές και καθηγητές γνώρισαν το παραλιακό μέτωπο της  πόλης μας, μέσω της δραστηριότητας Coastal Tour με ξενάγηση και ψηφιακά quiz, ξεκινώντας από την Καλαμίτσα και καταλήγοντας στο Φάληρο, με αντίστοιχες στάσεις στο τείχος της Αντισάρα, στο μνημείο των Δασοκομάντος, στο μνημείου του Ακρίτα του Πόντου και στο Καράβι.

Η Τρίτη ξεκίνησε με την επίσκεψη της αποστολής στο Δημαρχείο της Καβάλας και την ενημέρωση από τον αντιδήμαρχο, Απόστολο Μουμτσάκη, για τις δράσεις του Δήμου μας που προωθούν τις «πράσινες» και οικολογικές δραστηριότητες της πόλης, όπως τα ηλιακά πάνελς που τοποθετούνται σε δημόσια κτίρια και τους κάδους ανακύκλωσης στις γειτονιές μας. Ακολούθησε επίσκεψη-περιήγηση στο κέντρο της πόλης καθώς και στη χερσόνησο της Παναγίας, την παλιά πόλη της Καβάλας και ξενάγηση στο κάστρο.

Το πρωί της Τετάρτης σειρά είχαν,αρχικά, δράσεις στον χώρο του σχολείου, παρακολούθηση μαθημάτων από τους φιλοξενούμενους μαθητές και, στη συνέχεια, επισκέψεις σε γύρω περιοχές οικολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος: Στο Βαπτιστήριο της Λυδίας και στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων.

Την Πέμπτη η Ελληνική και Γαλλική αποστολή ταξίδεψε στο όμορφο νησί της Θάσου. Πραγματοποιήθηκε ο γύρος του νησιού με ενδιάμεσες στάσεις και περιηγήσεις στο γραφικό χωριό της Παναγίας, στο μοναστήρι του Αρχάγγελου, στην πρωτεύουσα του νησιού Λιμένα, καθώς και σε όμορφες παραλίες και σημεία εξαιρετικής θέας.

Η Παρασκευή, τελευταία μέρα του προγράμματος, ξεκίνησε με δραστηριότητες και κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά στο εργαστήριο του σχολείου. Μαθητές και καθηγητές με μεγάλη προθυμία και δεξιότητα κατασκεύασαν από ανακυκλώσιμα πλαστικά μπουκάλια, καλαμάκια και στυλό, ταΐστρες και ποτίστρες πουλιών. Στη συνέχεια τα τοποθέτησαν στον προαύλιο χώρο του σχολείου μας κρεμώντας τα σε δέντρα με χαμηλά κλαδιά.

Ακολούθησαν ψηφιακά παιχνίδια για τους 17 στόχους της βιωσιμότητας και η αποτίμηση του προγράμματος με βάση τις προσδοκίες της 1ης μέρας. Στο τέλος έγινε η απονομή των πιστοποιητικών συμμετοχής μαθητών και καθηγητών στο πρόγραμμα.

Το ίδιο απόγευμα οργανώθηκε συνάντηση-αποχαιρετισμός σε γνωστό χώρο της πόλης με την παρουσία μαθητών, εκπαιδευτικών και φυσικά των γονέων οικοδεσποτών. Εξάλλου η υποστήριξη των γονέων και κηδεμόνων των μαθητών/τριων μας ήταν συγκινητική σε όλη την διαδικασία προετοιμασίας της φιλοξενίας αλλά και κατά την διάρκεια της υλοποίησής της.

Ήταν μια εβδομάδα δράσεων, ανταλλαγής ιδεών αλλά και πολιτιστικών στοιχείων με πολλές εμπειρίες τόσο για τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους εκπαιδευτικούς όσο και για τις οικογένειές τους. Καλλιεργήθηκαν οι δεξιότητες της επικοινωνίας, της ευελιξίας και της προσαρμογής σε νέες καταστάσεις, όπως επίσης, της συνεργασίας και της δημιουργικότητας. Τέλος, ενισχύθηκαν οι δεσμοί των δύο σχολείων στο πλαίσιο των κοινών Ευρωπαϊκών αξιών και αποφασίστηκε η συνέχιση της συνεργασία μας και σε άλλα προγράμματα στο μέλλον.