Θανάσης Μητρόπουλος: Το να ενταχθούμε στο ΔΠΘ, είναι μονόδρομος για την επιβίωσή μας και δεν μπαίνουμε άνευ όρων

Ο Καθηγητής του τμήματος Χημείας μιλά για τα οφέλη της συγχώνευσης της Σχολής Θετικών Επιστημών με το ΔΠΘ- Τι ζητά η ακαδημαϊκή κοινότητα, τι θα γίνει με τις κτιριακές εγκαταστάσεις του πρώην ΤΕΙ  

Στην σωστή κατεύθυνση κινείται η απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κόμβος του ΔΙΠΑΕ Καβάλας και Δράμας να συγχωνευτεί από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης , δηλώνει  ο Θανάσης Μητρόπουλος, καθηγητής του Τμήματος Χημείας. Ο κ. Μητρόπουλος υπογράμμισε ότι με τη Σχολή Θετικών Επιστημών της Καβάλας  το Δ.Π.Θ. γίνεται πλέον το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας. Ακόμη, αποκάλυψε σε παρέμβασή του στον Alpha Radio,  ότι σύμφωνα με τον πρύτανη του Δ.Π.Θ., θα επακολουθήσει της συγχώνευσης μια γενναία αναβάθμιση εκ βάθρων όλων των κτιριακών εγκαταστάσεων του ΔΙΠΑΕ- κόμβου Καβάλας.

Οι εθνικοί λόγοι
«Η απόφαση να ενταχθεί ο κόμβος της Καβάλας και της Δράμας του ΔΙΠΑΕ είναι μια απόφαση η οποία κινείται από εθνικούς και ακαδημαϊκούς λόγους. Αυτή τη στιγμή εμφανίζεται η περιφέρειά μας να έχει 2 πανεπιστήμια, το ένα με έδρα την Κομοτηνή και το άλλο με έδρα τη Θεσσαλονίκη.  Φαίνεται δηλαδή ότι δεν είναι συμπαγής η περιφέρειά μας και το μήνυμα που εκπέμπει δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση, διότι η περιφέρεια μας είναι ένα ενιαίο διοικητικό σύνολο. Ο πρωθυπουργός, ο οποίος συνέλαβε αυτή την ιδέα και την ανακοίνωσε πριν από 1,5 χρόνο, θέλει να επιλύσει αυτό το ζήτημα και θέλει να το επιλύσει με τον καλύτερο τρόπο, λέγοντας ότι το Δ.Π.Θ. θα γίνει το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Το Δ.Π.Θ. είναι ένα άθροισμα Σχολών, η Ξάνθη έχει τις Πολυτεχνικές Σχολές, η Κομοτηνή την Νομική, η Αλεξανδρούπολη την Ιατρική και η Καβάλα τις Θετικές Επιστήμες,  με τη συγχώνευση των σχολών της Καβάλας».

Το λάθος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ
«Το ΔΙΠΑΕ ήταν μια πολιτική επιλογή της τότε κυβέρνησης ( του ΣΥΡΙΖΑ), που δεν ήξερε τι να το κάνει το ΔΙΠΑΕ και το συγχώνευσε με το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και Σερρών και πρόσθεσε και το δικό μας ΤΕΙ, παρά το γεγονός ότι είχαμε εκφράσει τις αντιρρήσεις μας  ότι θα οδηγηθούμε στην αντικανονικότητα, να έχουμε ένα πανεπιστήμιο να ακουμπάει σε δυο περιφέρειες. Δεν μας άφησαν άλλο περιθώριο. Το ΔΙΠΑΕ είχε κόμβους, παραρτήματα. Το ΔΠΘ είναι άθροισμα σχολών, άρα δεν είμαστε υπόλογοι σε κάποια διοίκηση του Δ.Π.Θ., αλλά είμαστε μέλος του Δ.Π.Θ.».

Οι ακαδημαϊκοί λόγοι
«Η λειτουργία  δημόσιων πανεπιστημίων  σήμερα με τον τρόπο που γίνεται έχει οδηγήσει σε ένα μη ελέγξιμο brain  drain, φεύγουν πολύ καλά μυαλά φεύγουν στο εξωτερικό, τα μη κρατικά πανεπιστήμια – που ορθώς αποφάσισε η κυβέρνηση να δημιουργήσει- θα δημιουργήσουν μια ανάσχεση του φαινομένου, με 2.000 νέες θέσεις σπουδαστών, θα δώσουν μια λύση στην ακρίβεια, κυρίως για τους φοιτητές οι οποίοι θα φύγουν από τις εστίες τους για να πάνε σε άλλον τόπο σπουδών. Αυτό φυσικά θα συμπιέσει τα περιφερειακά πανεπιστήμια. Στην Ελλάδα, από τα 23 πανεπιστήμια, υπάρχουν 7 μεγάλα ερευνητικά πανεπιστήμια, αυτά είναι: το πανεπιστήμιο Κρήτης,  Πατρών,  Αθηνών, Θεσσαλίας,  Ιωαννίνων, Θεσσαλονίκης  και το πανεπιστήμιο Θράκης.  Θεωρούνται ερευνητικά πανεπιστήμια επειδή έχουν ιατρικές σχολές, έχουν πλήρη κατάλογο όλων των γνωστικών αντικειμένων. Στο Δημοκρίτειο λείπει η Σχολή Θετικών Επιστημών, άρα η Καβάλα θα προσθέσει μια εμβληματική σχολή στο Δ.Π.Θ. Από την άλλη, υπάρχουν τμήματα τα οποία θα συμπιεστούν από τα μη κρατικά πανεπιστήμια και αυτά είναι τμήματα μεσαίας ή χαμηλής ζήτησης, όπως είναι η Πληροφορική,  η Λογιστική, η Διοίκηση Επιχειρήσεων.    Tα υπόλοιπα πανεπιστήμια  είναι θεματικά, δεν σημαίνει ότι δεν είναι καλά, αλλά είναι θεματικά πανεπιστήμια».

Τα …αντισταθμιστικά οφέλη
«Επομένως, το να μπούμε σε ένα εμβληματικό πανεπιστήμιο, όπως είναι το Δ.Π.Θ. είναι μονόδρομος για την επιβίωση μας και δεν μπαίνουμε άνευ όρων σε αυτό.  Είπαμε ότι θέλουμε και μια Σχολή Διοικητικής Επιστήμης, ένα business school, το οποίο θα έχει τα δυο τμήματα  της Καβάλας, της Λογιστικής και της Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και τότε θα έχουμε το τρίτο πιο οργανωμένο και πλήρες πανεπιστήμιο.   Ο πρύτανης του Δ.Π.Θ. σε συζητήσεις που είχα μαζί του, δεσμεύτηκε ότι μετά τη συνένωση, η πρώτη προτεραιότητα θα είναι η πλήρης ανακαίνιση της πανεπιστημιούπολης της Καβάλας, με βαθιά συντήρηση και πιστεύω ότι σε αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλλει και ο νέος περιφερειάρχης, γιατί αυτή τη στιγμή στο κτιριακό υστερούμε, στο πακέτο θα προβλέπεται η συντήρηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, όπου είχε προϋπολογιστεί ήδη ένα πόσο των 2,7 εκ. ευρώ , είχαμε κάποιες αναταράξεις γι αυτό το ποσό, αλλά εκτιμώ ότι αυτό το ποσό θα εκταμιευτεί και άλλα 4-5 εκ. για τη δημιουργία και νέου αμφιθεάτρου και λοιπών εγκαταστάσεων. Θα βλέπουμε ένα πανέμορφο πανεπιστήμιο, με νέα κτίρια και νέες εγκαταστάσεις».