H Καβάλα θυμήθηκε και τίμησε τον Βασίλη Θεοδωρίδη [φωτογραφίες]

Εκδήλωση μνήμης για τον εμβληματικό Πρόεδρο του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας, στην κατάμεστη αίθουσα της Μεγάλης Λέσχης

Σε κλίμα συγκίνησης και με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την απώλεια του εμβληματικού Προέδρου του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας, Βασίλη Θεοδωρίδη, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 26 Νοεμβρίου 2023, στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της Μεγάλης Λέσχης, η εκδήλωση μνήμης προς τιμήν του, κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας του Δήμου Καβάλας.

Ο εκλιπών άφησε το αποτύπωμα του στα πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα της Καβάλας και εργάστηκε άοκνα για την επέκταση της πόλης στο δυτικό άκρο της.

Στην αίθουσα εκδηλώσεων της Μεγάλης Λέσχης βρέθηκαν αθλητές του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας, πρώην συνεργάτες του στην Κοινοπραξία Δήμου Καβάλας – ΔΕΠΟΣ, διαχρονικοί του συνοδοιπόροι από τη Λέσχη Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών, καθώς και δεκάδες Καβαλιώτες που είχαν την τύχη να ανήκουν στον ευρύ φιλικό του κύκλο.

Θόδωρος Μουριάδης: Είχε στο οικόσημό του τη λέξη αξιοπρέπεια και στο χαμόγελό του την ευγένεια

Στην τοποθέτηση του ο δήμαρχος Καβάλας ανέφερε ότι «πέρασε κι’ όλας ένας χρόνος από τότε που ο Βασίλης έφυγε από κοντά μας και ακόμη κανείς μας δεν μπορεί να πιστέψει ότι χάσαμε ένα σημαντικό δομικό κομμάτι της κοινωνίας μας.

Μαζευτήκαμε σήμερα εδώ για να μιλήσουμε για την προσφορά του στην πολιτική, για το βαθύ πολιτιστικό αποτύπωμά του, όπως και για τον αγώνα του να φέρει εκατοντάδες νέους στο ΣΚΑΚΙ και να κάνει την Καβάλα ξακουστή μέσα από τις επιτυχίες των αθλητών μας.

Όσο θα υπάρχουν σκακιστές στην Καβάλα, όσο θα επεμβαίνει στα πολιτιστικά δρώμενα η Στέγη Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών κι όσο θα γυρίζουμε το βλέμμα στα δυτικά, πάνω από την Καλαμίτσα και θα βλέπουμε τη νέα γειτονιά της πόλης, τη Νεάπολη, θα μνημονεύουμε τον Βασίλη Θεοδωρίδη.

Ως Δήμαρχος, θα ήθελα να μείνω λίγο στο τελευταίο:

Μπορεί ο Βασίλης να πρόσθεσε ιδιαίτερο βάρος στο όνομα και στην παγκόσμια οντότητα της Καβάλα μέσα από το ΣΚΑΚΙ, όμως η προσφορά του ως διευθυντής της Κοινοπραξίας Δήμου-ΔΕΠΟΣ, που έφτιαξε την Νεάπολη, είναι ανυπολόγιστη. Ιδίως αν σκεφτεί κανείς ότι ήταν η γέφυρα μεταξύ του Δημάρχου Λευτέρη Αθανασιάδη, που ζητούσε όσο το δυνατόν περισσότερα για την Καβάλα, και της ΔΕΠΟΣ, δηλαδή ενός κρατικού βραχίονα, ο οποίος, μέχρι την διάλυση της Κοινοπραξίας δεν ήταν και ο πιο έντιμος συνεταίρος του Δήμου.

Έτσι η Καβάλα μπόρεσε να ανασάνει από τα δυτικά και πολλοί Καβαλιώτες να αποκτήσουν σπίτι σε φτηνές τιμές.

Έτσι, η θέση του Διευθυντή δεν ήταν απλώς μια δουλειά με αυξημένες ευθύνες, αλλά μια θέση την οποία αξιοποίησε ο Βασίλης προς το συμφέρον της Καβάλας, κι αυτήν την κοινωνική προσφορά του δεν πρέπει να την ξεχνάμε.

Ο άνθρωπος που γνώρισα και γνωρίσατε είχε στο οικόσημό του τη λέξη Αξιοπρέπεια και στο χαμόγελό του την Ευγένεια.

Οφείλουμε, στο όνομά του και στη μνήμη του να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο την παρακαταθήκη που μας άφησε και να στηρίξουμε αυτούς που συνεχίζουν στα βήματά του.

Σε μια εποχή που επανακαθορίζεται από την άρση βεβαιοτήτων και την έλλειψη προτύπων, ικανών να “συνομιλήσουν” με τη νεολαία του τόπου μας, ο Βασίλης θα στέκει πάντα στο αθλητικό και πολιτιστικό πεδίο της Καβάλας σαν φωτεινός οδοδείκτης.

Θα λειτουργεί ως παράδειγμα προς μίμηση, ως σημείο αναφοράς, ως προσωποποίηση του αλτρουισμού και της ανιδιοτελούς υπηρέτησης αρχών και αξιών.

Ωστόσο, όσοι είχαν την τύχη να συνεργαστούν μαζί του ξέρουν πως οι έπαινοι και τα διθυραμβικά σχόλια για το απαράμιλλο ήθος και την αξία του, προκαλούσαν τη συστολή του.

Γνώριζε τι αφήνει πίσω του,  αλλά αρνείτο πεισματικά να το “διαφημίσει”.

Μάλλον, είχε σαν οδηγό του κάποια αποστροφή από το “Σηματολόγιο” του Οδυσσέα Ελύτη: “Τη μαγεία δεν την πιάνεις με την ερμηνεία της μαγείας, πόσο μάλλον με την περιγραφή της ερμηνείας της μαγείας. Ή κελαηδάς ή σωπαίνεις. Δε λες: αυτό που κάνω είναι κελαηδητό».

Για τη ζωή, την επαγγελματική διαδρομή και την πολιτιστική παρακαταθήκη του Βασίλη Θεοδωρίδη, μίλησαν:

  • Παναγιώτης Αγγελίδης, Πρόεδρος “ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ”
  • Σαπφώ Αγγελούδη, αρχιτέκτων
  • Χριστόφορος Αποστολακάκης, πρόεδρος Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας
  • Μπάμπης Γαμβρέλης, αγιογράφος
  • Θούλη Καλυβιώτου, πολιτικός μηχανικός
  • Βασίλης Λιόγκας, μηχανολόγος μηχανικός, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
  • Σταυρούλα Τσολακίδου, σκακίστρια, παγκόσμια πρωταθλήτρια
  • Κοσμάς Χαρπαντίδης, δικηγόρος, συγγραφέας
  • Θόδωρος Θεοδωρίδης, δημοσιογράφος

Η εκδήλωση μνήμης περιελάμβανε την παρουσίαση πέντε τραγουδιών που αγάπησε ο Βασίλης Θεοδωρίδης και την προβολή εικόνων και βίντεο από την πολυετή προσφορά του.

Ερμηνεία: Θόδωρος Θεοδωρίδης
Πιάνο: Γιάννης Εριφυλλίδης
Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος, Νίκος Γενικόπουλος.
Φωτογραφίες: Λάσκαρης Τσούτσας

(Δελτίο Τύπου)