Κάστρο Λιμεναρίων Θάσου: Τα «αρχονταρίκια» ετοιμάζονται για τη γιορτή του Αγίου Αθανασίου

Μια από τις παλαιότερες εκκλησίες του νησιού ετοιμάζεται να βάλει τα γιορτινά της και ένα ολόκληρο χωριό να ανοίξει τις πόρτες του στους επισκέπτες και επισκέπτριες

Κάθε χρόνο στις 17 και στις 18 Ιανουαρίου, ημέρα γιορτής του Αγίου Αθανασίου, στο νησί της Θάσου τηρείται μια ισχυρή παράδοση και μαζί της ζωντανεύει ένας πολύ ιδιαίτερος και σημαντικός οικισμός του νησιού, το Κάστρο στην Κοινότητα των Λιμεναρίων, όπου ο Άγιος Αθανάσιος είναι ο πολιούχος του και η μνήμη του τιμάται στην ομώνυμη εκκλησία η οποία βρίσκεται στον ιστορικό οικισμό.

Οι ετοιμασίες ξεκίνησαν ήδη και το χωριό είναι έτοιμο να ανοίξει τις πόρτες του στους επισκέπτες και επισκέπτριες. Την παραμονή της εορτής, στις 17 Ιανουαρίου 2024, θα τελεσθεί Πανηγυρικός Εσπερινός και στις 18 Ιανουαρίου 2024 θα τελεσθεί η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Σύμφωνα με το έθιμο, όλοι οι κάτοικοι των Λιμεναρίων, αλλά και πολλοί κάτοικοι των άλλων χωριών του νησιού, ανεβαίνουν στο Κάστρο την παραμονή του Αγίου Αθανασίου για τον Εσπερινό. Οι κάτοικοι μαζεύονται στα σπίτια και στο «αρχονταρίκι» και οι οικοδεσπότες κερνάνε τους επισκέπτες τους.

Ο δε οικισμός του Κάστρου βρίσκεται στο κέντρο του νησιού, σε υψόμετρο 500 μέτρων που είναι το ανώτερο για Θασίτικο χωριό, ενώ ο Άγιος Αθανάσιος στο Κάστρο της Θάσου είναι από τις παλαιότερες εκκλησίες του νησιού, καθώς χρονολογείται του 1804.