Ζήσης A. Βαπορίδης: «Έφυγε» ένας μεγάλος ευεργέτης και εραστής της Καβάλας

Πέθανε σε ηλικία 90 ετών-Το συγγραφικό του έργο και το πεντάτομο έργο ζωής το οποίο ολοκλήρωσε και δεν πρόλαβε να το δει στις προθήκες των βιβλιοπωλείων

Σε ηλικία 90 ετών «έφυγε» από τη ζωή ο Ζήσης Α. Βαπορίδης, ένας μεγάλος ευεργέτης, πραγματικός εραστής της Καβάλας. Ο συγγραφέας και πολυπράγμων Ζήσης Α. Βαπορίδης πέθανε στο  σπίτι του το απόγευμα του Σαββάτου 13 Ιανουαρίου 2024, ενώ ταλαιπωρούνταν το τελευταίο διάστημα από προβλήματα υγείας.

Οι συγγραφικοί θησαυροί που αφήνει πίσω του και η δωρεά των σπάνιων νομισμάτων

Ο κ. Βαπορίδης με τη συνταξιοδότησή του ασχολήθηκε με το γράψιμο. Το 2009 δημοσίευσε ένα παραμύθι για μεγάλους με τίτλο «Κόκκινα τριαντάφυλλα για μια πριγκίπισσα της Κίνας». Το 2015 κυκλοφόρησε το δράμα «Λυκούργος, ο βασιλιάς του Παγγαίου και άλλοι μύθοι της περιοχής».

Το 2020, στην απομόνωση της καραντίνας, έγραψε και κυκλοφόρησε λίγο μετά το βιβλίο του «Ιστορίες μιας πόλης. Με τα μάτια ενός παιδιού που γέρασε στην αγκαλιά της».

Παράλληλα, ολοκλήρωσε ένα πεντάτομο έργο ζωής με έρευνα πάνω από 30 χρόνια με τίτλο «ΝΕΑ ΠΟΛΗ», ένα πόνημα 2.500 και πλέον σελίδων, στο οποίο καταγράφεται η Ιστορία της Καβάλας από την Αρχαιότητα μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1970. Περιλαμβάνει πολύτιμα ιστορικά τεκμήρια [έγγραφα, φωτογραφίες, αποκόμματα Τύπου κ.ά.], τα οποία για πρώτη φορά βλέπουν το «φως» της δημοσιότητας. Το έργο θα κυκλοφορήσει σύντομα, με τον δημιουργό του να μην προλαβαίνει δυστυχώς να το δει στις προθήκες των βιβλιοπωλείων.

Πρόσφατα ο Ζήσης Α. Βαπορίδης δώρισε στον Δήμο Καβάλας μία σπουδαία συλλογή σπάνιων αρχαίων και παλαιών νομισμάτων που χρονολογούνται από το 350 π.Χ. έως και το 700 μ.Χ., μια συλλογή που ο ίδιος «έχτιζε» από το 1973 [διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ πατώντας εδώ], ενώ υπήρξε και ιδρυτικό μέλος της Θρακικής Εστίας Νομού Καβάλας.

Μάλιστα, για την εν λόγω δωρεά τον τίμησαν ο Δήμος Καβάλας και η Θρακική Εστίας σε ειδική εκδήλωση στη Μεγάλη Λέσχη [διαβάστε εδώ].