Στον Δραμινό εφοπλιστή Άρη Θεοδωρίδη ανήκει το πλοίο που χτυπήθηκε από πύραυλο στην Ερυθρά Θάλασσα

Από το χτύπημα προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές και δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί-Το πλοίο είχε αποπλεύσει από το Βιετνάμ με προορισμό το Ισραήλ

Από πύραυλο χτυπήθηκε το ελληνόκτητο πλοίο μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου με το όνομα ZOGRAFIA ενώ διερχόταν τη θαλάσσια περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας προς βορρά, 76 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά του λιμανιού Saleef της Υεμένης. Από το χτύπημα προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές, οι οποίες προς το παρόν δεν επηρεάζουν την αξιοπλοϊα του πλοίου.

Το πλοίο ανήκει στον Δραμινό εφοπλιστή, Άρη Θεοδωρίδη και στην εταιρεία Vulcanus Technical Maritime Enterprises, με έδρα τον Πειραιά. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας, το πλήρωμά του αποτελείται από 24 άτομα. Είναι όλοι αλλοδαποί και καλά στην υγεία τους και πρόκειται για τρεις υπηκόους Φιλιππίνων, 20 Ουκρανούς και έναν υπήκοο Γεωργίας.

Το ZOGRAFIA (κατασκευής 2010) χωρητικότητας 56.894 dwt είχε αποπλεύσει από το Βιετνάμ για το Ισραήλ και συνεχίζει την πορεία του προς το Σουέζ, όπου θα θα γίνει εκτίμηση των ζημιών του.

Σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας Ambrey, το πλοίο φέρει σημαία Μάλτας. «Ένα πλοίο μεταφοράς χύδην με σημαία Μάλτας, ελληνικής ιδιοκτησίας, φέρεται να στοχοποιήθηκε και να χτυπήθηκε με πύραυλο κατά τη διέλευσή του από τη νότια Ερυθρά Θάλασσα προς το βορρά», ανέφερε η βρετανική εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Υπενθυμίζεται ότι οι φιλοϊρανοί αντάρτες Χούθι της Υεμένης πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον πλοίων στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, σε ένδειξη υποστήριξης προς τους Παλαιστινίους και τη Χαμάς στη Γάζα, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τη στρατιωτική του εκστρατεία εκεί. Υποστηρίζουν ότι στοχοποιούν πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ ή έχουν προορισμό τα ισραηλινά λιμάνια.

Την Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024 οι αμερικανικές δυνάμεις κατέρριψαν έναν πύραυλο κρουζ των Χούθι που είχε στόχο ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό και τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024 ένα αμερικανικό φορτηγό πλοίο χτυπήθηκε από πύραυλο των ανταρτών στον Κόλπο του Ομάν.

Η δράση τους έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στις θαλάσσιες μεταφορές. Ως αντίποινα και για να περιορίσουν τις ικανότητες των Χούθι, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία πραγματοποίησαν την προηγούμενη εβδομάδα επιδρομές εναντίον θέσεων των ανταρτών στην Υεμένη.

*Πηγές: naftemporiki.gr-europost.gr