Πρωτοβουλία για τη Διάσωση της Στέγης του ΣΦΓΤ Καβάλας: Υπογράψτε για να στείλετε το μήνυμα ότι η έξωση δε θα περάσει

Το ψήφισμα με πολλούς αποδέκτες της Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τη Διάσωση της Στέγης του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας

Ψήφισμα με πολλούς αποδέκτες εξέδωσε η Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τη Διάσωση της Στέγης του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας, ενώ παράλληλα καλεί «όλους τους Καβαλιώτες, τους αιρετούς εκπροσώπους τους, τους πολιτιστικούς συλλόγους, να αντιδράσουν και να κινητοποιηθούν δίπλα μας δείχνοντας τη δημοκρατική τους ευαισθησία και αλληλεγγύη: Η έξωση του ΣΦΓΤ δε θα περάσει».

Το ψήφισμα της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας (Σχέδιο)

Σήμερα 17 Ιανουαρίου 2024 οι πολίτες και φορείς που συγκεντρωθήκαμε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, μετά από πρόσκληση της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για τη Διάσωση της Στέγης του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών, ομόφωνα αποφασίζουμε:

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ για την απόπειρα της Μητροπόλεως Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου να αποβάλει τον ΣΦΓΤ, μετά από 63 χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης φωτεινής πολιτιστικής δράσης, από την φυσική και ιστορική του έδρα, το εμβληματικό κτίριο της οδού Κύπρου, δημιουργώντας στη θέση του Κειμηλιαρχείο. Η έξωσή του, σε αντίθεση κάθε έννοια αρμονικής συνύπαρξης με την τοπική μας κοινωνία, οδηγεί ευθέως στην ΔΙΑΛΥΣΗ του ιστορικού Συνδέσμου, που από την ίδρυσή του σκοπό είχε να προάγει το πνευματικό, καλλιτεχνικό και κοινωνικό επίπεδο της περιοχής μας και άφησε ανεξίτηλα τη σφραγίδα του στον εκπολιτισμό της.

ΚΑΛΟΥΜΕ τη Μητρόπολη, που απέκτησε ΔΩΡΕΑΝ ολόκληρο το εμβληματικό κτίριο, σε αντίθεση με την ομόφωνη απόφαση του Συλλόγου Καπνεμπόρων Καβάλας που το 1960 παραχώρησε ΕΣΑΕΙ τη ΣΤΕΓΗ στον ΣΦΓΤ, να συνταχθεί με το κοινό αίσθημα και να αναθεωρήσει τα σχέδιά της, παραχωρώντας δωρεάν στο ζωντανό αυτό πολιτιστικό κύτταρο το χώρο του ισογείου στο σύνολό του και με συμβολαιογραφική πράξη. Κάθε άλλη λύση προσβάλλει την ιστορία του Συνδέσμου, την αυτοτελή του δράση θέτοντάς τον υπό έλεγχο και κηδεμονία, ενώ αφήνει μόνιμο τραύμα στο κύρος της.

ΚΑΛΟΥΜΕ όλους τους Καβαλιώτες, τους αιρετούς εκπροσώπους τους, τους πολιτιστικούς συλλόγους, να αντιδράσουν και να κινητοποιηθούν δίπλα μας δείχνοντας τη δημοκρατική τους ευαισθησία και αλληλεγγύη. Να υπογράψουν τη διαμαρτυρία που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο [μπείτε εδώ]. Να καλέσουν τον μητροπολίτη να αποτρέψει τον διαφαινόμενο διχασμό στους πιστούς, να δείξει μεγαθυμία με μια πραγματική προσφορά στην κοινωνία και την πόλη της Καβάλας. Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης. Για όλους.

ΚΑΛΟΥΜΕ το ΔΣ του ΣΦΓΤ να ανοίξει τις πόρτες του Συνδέσμου στις εκατοντάδες συμπολιτών μας που έχουν κινητοποιηθεί και να αξιοποιήσει τον ενθουσιασμό τους και τη ζωντάνια τους. Να διοργανώσει ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ, ώστε τα μέλη να εκφραστούν δημοκρατικά και διάφανα. Αυτό επιβάλλει η δημοκρατική του παράδοση, αλλά και η απλή λογική, αν πραγματικά θέλουν ενεργά μέλη, ενεργά τμήματα και ζωντανό πολιτιστικό κίνημα. Να ξέρουν ότι θα φέρουν εις το διηνεκές βαριά την ευθύνη στις πλάτες τους και θα πρέπει να λογοδοτήσουν στην τοπική κοινωνία και σε όλους τους πολίτες που έχουν στη συνείδησή τους άρρηκτα δεμένη τη Στέγη με το εμβληματικό κτήριο της οδού Κύπρου και φυσικά με την ίδια την ιστορία της πόλης μας.

ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΟΥΜΕ την Επιτροπή Πρωτοβουλίας, που ορίζουμε σήμερα, να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες έκφρασης του πρωτοφανούς και αυθόρμητου κύματος αντιδράσεων, δηλαδή

  • Συσπείρωσης πνευματικών ανθρώπων
  • Δημοσιοποίησης του αιτήματός μας τοπικά και πανελλαδικά
  • Ενημέρωσης θεσμικών παραγόντων
  • Νομικών και πολιτικών ενεργειών και κινητοποιήσεων

διαμηνύοντας ότι η έξωση του ΣΦΓΤ δε θα περάσει και ο ιστορικός σύλλογος θα είναι πάντα μια ζωντανή κυψέλη δημιουργίας, ένας φάρος πολιτισμού και προόδου.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΕΓΗ! ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΩΣΗ! ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ!