Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2024: Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Όλη η Ξάνθη ένα μεγάλο πάρτι για μικρούς και μεγάλους. Οι εκδηλώσεις ξεκινάνε το Σάββατο 2 Μαρτίου 2024 και ολοκληρώνεται την Κυριακή 17 Μαρτίου 2024 με τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση

Ο Δήμος Ξάνθης και η Οργανωτική Επιτροπή οργανώνουν τις Θρακικές Λαογραφικές Εορτές-Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2024.

Ο θεσμός, που από το 1966 με την αναβίωση λαϊκών αποκριάτικων εθίμων, ξεκίνησε την πορεία του, μετουσιώθηκε στις Θρακικές Λαογραφικές Εορτές-Ξανθιώτικο Καρναβάλι και εξελίσσεται στο πέρασμα των δεκαετιών, επαναπροσδιορίζοντας συνεχώς και ανανεώνοντας αέναα τους κώδικες επικοινωνίας του.

Η συμμετοχική διαδικασία, που λειτουργικά εκφράζεται με τη δυναμική σύνθεση των τοπικών συλλόγων, που στηρίζουν και εγγυόνται το μέλλον του θεσμού, οργανώνεται από τον Δήμο Ξάνθης που προσφέρει τα εχέγγυα της ρεαλιστικής υλοποίησης των δράσεων μέσα από υποδομές που συνεχώς ανανεώνονται.

Δύο σχεδόν εβδομάδες πριν από την επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων, στις 2 Μαρτίου 2024, η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης ολοκλήρωσε και δημοσιοποιεί το πρόγραμμα του συνόλου των δράσεων, που κορυφώνονται με τη Μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση την Κυριακή 17 Μαρτίου 2024 και καταλήγουν στη Σταυρούπολη την Καθαρά Δευτέρα.

Η συμμετοχή του κόσμου από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, η ανεπανάληπτη, μεγάλη, ανοικτή αγκαλιά της ζεστής φιλοξενίας των ανθρώπων της Ξάνθης, δίνουν το συγκριτικό πλεονέκτημα στον θεσμό, που έχει απεριόριστες δυνατότητες εξέλιξης και δυναμικής.

Ο Δήμος Ξάνθης απευθύνει κάλεσμα σε όλους, να γευθούν ρεαλιστικά και να συμμετέχουν ενεργά, στην εξέλιξη όλων των δράσεων, ξεφεύγοντας από την καθημερινότητα, καθώς όλοι σε αυτόν τον θεσμό έχουν πρωταγωνιστική θέση στη χαρά, στους ρυθμούς, στον χορό και στο τραγούδι.

Ενημερωθείτε για το πρόγραμμα των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών-Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2024 εδώ.

Τα μηνύματα των αυτοδιοικητικών

Ευστράτιος Κοντός-Δήμαρχος Ξάνθης

Αγαπητοί συνδημότες και επισκέπτες, με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στις φετινές Θρακικές Λαογραφικές Εορτές, έναν από τους πιο εμβληματικούς θεσμούς της Ξάνθης, με μακρά ιστορία στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της. Οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές αποτελούν ένα μοναδικό γεγονός, που μας προσφέρει την ευκαιρία να φιλοξενήσουμε στον τόπο μας, δρώμενα που συνδυάζουν τον πολιτισμό και την παράδοση της Ξάνθης, με τη σύγχρονη ιστορία της.

Μουσική, χορός, χρώματα και αρώματα, γεμίζουν κάθε γειτονιά, προσκαλώντας κατοίκους και επισκέπτες να απολαύσουν μια αξέχαστη εμπειρία.
Όπως κάθε χρόνο, η Ξάνθη μετατρέπεται σε ένα πολύχρωμο μωσαϊκό πολιτισμού και μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων, με αποκορύφωμα τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, σας καλεί να ξεφύγετε από την καθημερινότητα και να παραδοθείτε στη διασκέδαση και την αυθεντική χαρά της γιορτής.
Για όσους από εμάς μεγαλώσαμε στη γοητευτική Ξάνθη, οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές είναι ένα αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας. Οι αναμνήσεις από το Ξανθιώτικο Καρναβάλι μας γεμίζουν με νοσταλγία, αλλά και με ενθουσιασμό, για όσα πρόκειται να ζήσουμε τις επόμενες ημέρες.

Για όσους μας επισκέπτεστε για πρώτη φορά, το Ξανθιώτικο Καρναβάλι αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσετε κάθε σπιθαμή της σπάνιας ομορφιάς του τόπου μας, συνδυάζοντας αυτή την πολυήμερη γιορτή χαράς και ξεγνοιασιάς με τη δυνατότητα να γνωρίσετε, όλα όσα έχουν μετατρέψει την Ξάνθη σε σημείο αναφοράς. Σας διαβεβαιώνω ότι σε κάθε γωνιά του Δήμου μας θα βρείτε πρόθυμους φίλους, να σας υποδεχθούν, να σας ξεναγήσουν και να σας φιλοξενήσουν στον μοναδικό τόπο μας. Φέτος, ο Δήμος Ξάνθης, σε αγαστή συνεργασία με τους ακούραστους εθελοντές μας, έχει μεριμνήσει για την άψογη διοργάνωση του Καρναβαλιού, θέτοντας στο επίκεντρο την άνεση και την ευχαρίστηση όσων συμμετέχουν σε αυτό το θεσμό.

Σας καλώ, λοιπόν, να γίνετε άμεσα, πρωταγωνιστές της γιορτής, να νιώσετε τον παλμό της Ξάνθης και να αφεθείτε στην αστείρευτη ενέργεια του Καρναβαλιού. Ας γίνουμε μια μεγάλη παρέα, ας χορέψουμε, ας τραγουδήσουμε και ας δημιουργήσουμε μαζί, αξέχαστες αναμνήσεις!
Σας εύχομαι Καλές Απόκριες, γεμάτες κέφι, χαρά και αισιοδοξία!

Μιχαήλ Τσέπελης-Αντιδήμαρχος Πολιτισμού

Οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές- Ξανθιώτικο Καρναβάλι αποτελούν την πιο διασκεδαστική και διαχρονική γιορτή της πόλης μας. Καλούμε τους συμπολίτες μας Ξανθιώτες να χαρούν κάθε στιγμή και καλωσορίζουμε τους επισκέπτες στη φιλόξενη Ξάνθη με σκοπό να μοιραστούμε την αισιοδοξία μας. Οι πολιτιστικές δράσεις και εκδηλώσεις που πλαισιώνουν το πρόγραμμα των γιορτών έθεσαν ως προτεραιότητα την ικανοποίηση μικρών και μεγάλων για να μετέχουν με κέφι και χαρά στον μεγαλύτερο θεσμό πολιτισμού της Ξάνθης. Λαογραφικές εκδηλώσεις, παιχνίδια για παιδιά, συναυλίες, παρελάσεις, λαογραφική, παιδική, βραδινή, συνθέτουν ένα πλούσιο σκηνικό με αποκορύφωμα του ξεφαντώματος τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση με τη συμμετοχή χιλιάδων καρναβαλιστών να γλεντούν με την καρδιά τους. Ως Αντιδήμαρχος Πολιτισμού ευχαριστώ ιδιαίτερα το προσωπικό του Δήμου Ξάνθης, τους πολιτιστικούς και λαογραφικούς συλλόγους της πόλης μας και των όμορων νομών, τους εθελοντές και τις εθελόντριες που συμβάλλουν στην επιμέλεια και οργάνωση των Εορτών. Η περίοδος της Αποκριάς ανήκει στην Ξάνθη την πόλη με τη μακραίωνη ιστορία, την πολυπολιτισμική κουλτούρα και τους παραδοσιακούς θεσμούς. Σας περιμένουμε όλους! Καλή Αποκριά!

Πολυξένη Μπρίκα-Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης

Καλώς ήρθατε στις Θρακικές Λαογραφικές Εορτές Ξάνθης του 2024, στην όμορφη γιορτή της παράδοσης και της διασκέδασης. Οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές έκαναν την φιλόξενη Ξάνθη γνωστή σε όλη την Ελλάδα και στις γειτονικές χώρες, με αποτέλεσμα να υπάρχει συρροή πολλών επισκεπτών. Ο θεσμός αυτός, συνετέλεσε και συντελεί στη δημιουργία και άλλων φορέων και συλλόγων και πληθώρας πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που συνεχίζονται σε όλη τη διάρκεια του χρόνου στην ακριτική πολυπολιτισμική μας πόλη κάνοντάς την να είναι ξεχωριστή. Ο χαρακτήρας τους, ως γιορτών αναβίωσης της θρακιώτικης παράδοσης, μας δίνει ένα κίνητρο να συμμετέχουμε σε αυτές και τονώνει το αίσθημα του εθελοντισμού των πολιτών. O κόσμος έχει ανάγκη να «ξεδώσει» και να γλεντήσει, ιδιαίτερα τις ημέρες του καρναβαλιού. Έτσι, η περίοδος της Αποκριάς είναι μια μοναδική ευκαιρία για να ξεφύγουμε και να ομορφύνουμε τη ζωή μας με διασκέδαση.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Σάββατο 2 Μαρτίου
Πλατεία Δημοκρατίας, ώρα 11:30
Επίσημη έναρξη των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών-Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2024
«Ημέρα της Λαογραφίας»

Οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές στοχεύουν στην διατήρηση, αναβίωση των ηθών και των εθίμων και την προβολή της λαϊκής παράδοσης. Στην μεγάλη αυτή γιορτή συμμετέχουν οι χορευτικές ομάδες των λαογραφικών συλλόγων της πόλης, καθώς και τα φιλοξενούμενα χορευτικά. Το κοινό θα έχει τη σπάνια ευκαιρία να απολαύσει ένα παραδοσιακό γλέντι με πολύ κέφι, με τους αυθεντικούς χορούς και τα στοιχεία της αποκριάτικης περιόδου, από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν με την αναγγελία της έναρξής από τον δήμαρχο της πόλης. Ντόπιοι, ξένοι, μικροί και μεγάλοι φορούν τη μάσκα του κεφιού και βγαίνουν στους δρόμους για να γλεντήσουν και να χορέψουν.

Συμμετέχουν:

  • Σύλλογος Θρακιωτών Επαρχίας Νέστου
  • Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης
  • Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης
  • Η ΘΡΑΚΗ
  • Λύκειον των Ελληνίδων
  • Χορευτικός Όμιλος Ξάνθης
  • Πολιτιστικός σύλλογος Ιάσμου
  • Αμφέραος
  • Κρητική Αδελφότητα Ξάνθης
  • Σύλλογος Εβριτών Ξάνθης
  • Σύλλογος Ποντίων Χορευτών Ξάνθης «Τραντέλλενες»
  • Αμφέραος
  • Πολιτιστική στέγη Νέου Ερασμίου «Γεώργιος Βιζυηνός»
  • Πολιτιστικός σύλλογος Γυναικών Μαγγάνων
  • Μορφωτικός πολιτιστικός οικολογικός περιβαλλοντικός σύλλογος Κουτσού «Άγιος Γεώργιος»

Λαογραφικό-Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, ώρα 16:30
Χειροτεχνία και κατασκευή κούκλας με παραδοσιακή φορεσιά
Στις λαογραφικές εκδηλώσεις το βιβλιοπωλείο Πυργελή και η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης. μας φέρνουν πιο κοντά στη λαογραφία δημιουργώντας εργαστήρι παιχνιδί-ΖΩ με την λαϊκή παράδοση με τη History Line και την ιδρύτριά του Κίκο Χατζηγιάννη.
Ελάτε να προσεγγίσουμε με ένα διαφορετικό τρόπο την λαϊκή παράδοση μέσα από την χειροτεχνία και την κατασκευή κούκλας με παραδοσιακή φορεσιά. Στο εργαστήριο θα αναπτυχθούν νέες δεξιότητες, λεπτοί χειρισμοί και δημιουργικότητα.

Διάρκεια Εργαστηρίου: 2 ώρες. Κόστος: 20 ευρώ. Δηλώσεις για την έγκυρη συμμετοχή ως 26 Φεβρουαρίου στο Βιβλιοπωλείο Πυργελή τηλέφωνο 2541072363 (περιορισμένος αριθμός θέσεων)

Κυριακή 3 Μαρτίου
Πλατεία Δημοκρατίας, ώρα 11:00
Παρουσιάσεις λαογραφικών χορών

Συμμετέχουν:

  • Σύλλογος Μικρασιατών Ξάνθης, «Αλησμόνητες Πατρίδες»
  • Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης με το παιδικό χορευτικό
  • Ενορία Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πηγαδίων
  • Πολιτιστικός σύλλογος Κιμμερίων Ξάνθης «Αμφέραος»
  • Σύλλογος Ποντίων Χορευτών Ξάνθης, «Τραντέλλενες»
  • Π.Α.Σ. Αντίκας
  • Πολιτιστικός Σύλλογος Ευμοίρου Ν. Ξάνθης
  • Η Θράκη

Πλατεία Δημοκρατίας, ώρα 19:00
Λαογραφικό γλέντι
Λαογραφικοί και καρναβαλικοί σύλλογοι οργανώνουν ένα ανοιχτό γλέντι για όλον τον κόσμο. Μία ημέρα παραδοσιακής μουσικής στην πλατεία, την πρώτη Κυριακή των εκδηλώσεων. Η εκδήλωση αυτή έχει ως στόχο πέρα από την συμβολή των συλλόγων στον θεσμό, να γίνει μια δράση από κοινού και να διασκεδάσουν παρέα με τον κόσμο. Συνυφασμένα με κάποια θρησκευτική γιορτή, τα πανηγύρια είναι τόποι συναθροίσεων όλων των χωριανών και φυσικά και επισκεπτών που μοιράζονται τη χαρά της ημέρας. Έτσι κι εδώ, οικοδεσπότες οι σύλλογοι κάνουν το «ορίστε» σε έναν χώρο συνάντησης όπως θα γινόταν στα παλιά χρόνια στην πλατεία. Σας προσκαλούν να συμμετέχετε σε ένα μοναδικό καλωσόρισμα των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών, να χορέψετε μαζί τους.

Η εκδήλωση πλαισιώνεται από το παραδοσιακό σχήμα «Banda Entopica»: Η παραδοσιακή μπάντα δρόμου με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ενώνει κλαρίνο, τρομπέτα, ακορντεόν και νταούλι σε ένα σύμπλεγμα παραδοσιακής και μοντέρνας βαλκανικής μουσικής. Έχοντας ως βάση τους ήχους της Μακεδονίας, της Θράκης, της Ηπείρου αλλά και όλης της Βαλκανικής Χερσονήσου, κινείται σε ρυθμούς χορευτικούς και πολλές φορές εκστατικούς με τραγούδια παραδοσιακά αλλά και πρωτότυπες συνθέσεις. Η μπάντα ξεκίνησε την πορεία της από τους δρόμους της Θεσσαλονίκης, ενώ στην συνέχεια προστέθηκαν πληθώρα εμφανίσεων σε μουσικά στέκια της πόλης καθώς και σε μεγάλα φεστιβάλ. Σε ένα περιβάλλον με την παράδοση να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας – είτε ως τραγούδι, είτε ως χορός – κάθε ζωντανή εμφάνιση της μπάντας έχει δυναμική διάσταση με έντονη αλληλεπίδραση μουσικών και ακροατών, διατηρώντας ταυτόχρονα μια ξεχωριστή αισθητική πρόταση. Η παραδοσιακή μουσική λειτουργεί άκρως διονυσιακά και δίνει στον κόσμο την δυνατότητα να εξωτερικεύσει συναισθήματα που τόσο πολύ έχει ανάγκη. Το 2021 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους cd με τον ομώνυμο τίτλο «Banda Entopica» που περιλαμβάνει κατά βάση χορούς από την περιοχή της Μακεδονίας όπως και της Θράκης, καθώς και μια πρωτότυπη σύνθεση του Φίλιππου Φασούλα. Οι Banda Entopica είναι: Φίλιππος Φασούλας-κλαρίνο, Πασχάλης Καρβουνάρης-τρομπέτα, Ηλίας Γυλός-ακορντεόν, Μπίλης Μαλεγκάνος-κρουστά, Ειρήνη Γκουτζάκη-τραγούδι, Γιάννης Γκουντάνος-ηχοληψία.

Κυριακή 3 Μαρτίου
Πολιτιστικός και Επιστημονικός Σύλλογος Ξάνθης «Η Τέχνη του Ζην»,
28ης Οκτωβρίου 311, ώρα 19:00

«Θρέφοντας την Θρακιώτικη Ψυχή»-Το Ευ Ζην στην Θράκη
Η συνταγή του Ευ Ζην στην Θρακιώτικη γη ήταν και είναι μία συνιστώσα πρακτικών καθημερινής ζωής με δράσεις και πρακτικές που θρέφουν την υγεία του σώματος, του πνεύματος και της ψυχής. Η ευδαιμονία είναι έκφραση και αποτέλεσμα μιας ισορροπημένης εφαρμογής του Ευ Ζην για μία καλύτερη ποιότητα ζωής στην Θράκη μας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Π.Ε.Σ..

Θρακιώτικη Κουζίνα
Η πολυμορφική κα πολύχρωμη Θρακιώτικη κουζίνα αναδεικνύει γεύσεις και αρώματα που ‘γαργαλάνε’ ευχάριστα τον ουρανίσκο και ικανοποιεί τις αισθήσεις του ανθρώπου που κατοικεί σε αυτή ή την επισκέπτεται.
Κουζίνα Θρακιώτικη, Ποντιακή και Πομακική θα αποτελέσουν το αντικείμενο της γευσιγνωσίας. Η τέχνη του κρασιού εκπροσωπείται από τους ντόπιους οινοποιούς και αποτελεί συνέχεια της δράσης «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ – ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ» του συλλόγου μας.

Θρακιώτικη Λογοτεχνία
Η Θρακιώτικη λογοτεχνία είναι πλούσια σε ανήσυχα και φωτισμένα πνεύματα. Με τον λόγο, την τέχνη και τη γραφή καταγράφουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον θρέφοντας το πνεύμα του σύγχρονου ανθρώπου και την αναζήτηση του νοήματος της ζωής. Με συντονιστή τον Θανάση Μουσόπουλο, φιλόλογο και συγγραφέα, θα γίνει παρουσίαση κειμένων καλεσμένων Θρακιωτών λογοτεχνών με απαγγελίες και αναγνώσεις πεζών κειμένων και ποιημάτων.

Θρακιώτικη Μουσική Παράδοση
Η ψυχαγωγία στην λαογραφία κατέχει κυρίαρχο ρόλο για να γλυκάνει την ψυχή του Θρακιώτη. Εκφράζεται μέσα από τον πλούτο της παραδοσιακής μουσικής και του χορού. Η σωματική έκφραση ‘μιλάει’ στην ψυχή μέσα από τους ήχους και την βιωματική πρακτική των χορών. Η συνεύρεση και επικοινωνία των ανθρώπων είναι καταλυτική. Μουσικά και χορευτικά σχήματα της περιοχής θα διανθίσουν την εκδήλωση.
Μία βραδιά με καλεσμένους γευσιγνώστες, λογοτέχνες, καλλιτέχνες και μουσικούς συναντιόνται στη στέγη του Π.Ε.Σ. «Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΖΗΝ».

Misirlou Live Stage, Ορφέως 14 (Παλιά Πόλη), ώρα 21:00
ΠΑΣ Αντίκας, Stand Up Comedy
«Minimal», Ήρα Κατσούδα
Τιμές εισιτηρίων: Προπώληση 8 ευρώ, τιμή ταμείου 10 ευρώ

Δευτέρα 4 Μαρτίου
Παλιό Δημαρχείο, Μαυρομιχάλη 6
Καθημερινά μέχρι τις 15 Μαρτίου, ώρες 10:00-14:00, 17:00-21:00
Έκθεση καρναβαλικών στολών
Σε συνεργασία με τους καρναβαλικούς συλλόγους, εκτίθενται στολές που παρέλασαν τα τελευταία 40 χρόνια.

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, ώρα 19:00
Βραδιά λαογραφίας, παιδικά χορευτικά
Οι μικροί χορευτές των λαογραφικών συλλόγων της πόλης, οι συνεχιστές της παράδοσής μας, παρουσιάζουν με χάρη, λεβεντιά και μεράκι χορούς απ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

Συμμετέχουν οι σύλλογοι:

  • Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης με το εφηβικό χορευτικό
  • Σύλλογος Θρακιωτών Επαρχίας Νέστου
  • Κρητική Αδελφότητα
  • Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο Ξάνθης
  • Λύκειο των Ελληνίδων Ξάνθης
  • Η Θράκη
  • Πολιτιστικός Φυσιολατρικός Σύλλογος Τοξοτών Ξάνθης

Τρίτη 5 Μαρτίου
Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, ώρα 19:00
Βραδιά λαογραφίας, παιδικά χορευτικά
Οι μικροί χορευτές των λαογραφικών συλλόγων της πόλης, οι συνεχιστές της παράδοσής μας, παρουσιάζουν με χάρη, λεβεντιά και μεράκι χορούς απ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας. 10,

Συμμετέχουν οι σύλλογοι:

  • Κοινωνικό Κέντρο «Σταύρος Χαλιορής»
  • Σύλλογος Μικρασιατών Ξάνθης «Αλησμόνητες Πατρίδες»
  • Σύλλογος Ποντίων Χορευτών Ξάνθης, «Τραντέλλενες»
  • Πολιτιστικός σύλλογος Διομηδείας παιδικό
  • Πολιτιστικός σύλλογος Διομηδείας εφηβικό
  • Σύλλογος Σαρακατσάνων Ξάνθης, «Ο Λεπενιώτης»
  • Χορευτικός Όμιλος Ξάνθης

Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.
Καπναποθήκη «Π», Καπνεργατών 9, ώρα 18:00
Παίδες εν δράσει… σε αποκριάτικη Εικαστική Έκφραση: «Προσωπεία… Κατασκευή αποκριάτικης μάσκας»
Το Εργαστήρια Ζωγραφικής και Εικαστικών του ΙΘΤΠ, προσκαλούν τους μικρούς τους φίλους, 7-12 ετών, να εκφραστούν καλλιτεχνικά και δημιουργικά. Ελάτε να γνωρίσουμε τον πολυποίκιλο κόσμο της μάσκας και τον πολλαπλό ρόλο της σε διάφορους πολιτισμούς, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά, με την εικαστική συμμετοχή των έμπειρων καθηγητών του Ιδρύματος. Τα παιδιά θα τολμήσουν να πειραματιστούν και να δημιουργήσουν τη δική τους μάσκα, συμμετέχοντας στη διαδικασία προετοιμασίας, κατασκευής και διακόσμησης της. Απαραίτητη προϋπόθεση: κέφι, καλή διάθεση, όρεξη και φαντασία!
Υπεύθυνη Εργαστηρίου: Λίνα Πετρά, Εκπαιδευτικός – Εικαστικός
Είσοδος ελεύθερη

Λύκειο των Ελληνίδων Ξάνθης, Αγ. Γεωργίου 1, ώρα 18:00
«Θρακιώτες Λογοτέχνες και Λαϊκός Πολιτισμός»
Ο Θανάσης Μουσόπουλος θα μιλήσει με θέμα «Θρακιώτες Λογοτέχνες και Λαϊκός Πολιτισμός», κάνοντας αναφορά και σε έθιμα της Αποκριάς.

Τετάρτη 6 Μαρτίου
Πλατεία Δημοκρατίας, ώρα 10:00 (και όλη την ημέρα)
Έκθεση του μονοθεσίου της Democritus Racing Team (DRT) του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ)
Η Democritus Racing Team αποτελεί την ερευνητική ομάδα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, η οποία σχεδιάζει και κατασκευάζει αγωνιστικά μονοθέσια οχήματα της κατηγορίας «Formula Student», προκειμένου να συμμετέχει σε διεθνείς φοιτητικούς διαγωνισμούς των ομώνυμων διοργανώσεων. Στο παρελθόν έχει διαγωνιστεί στην Ιταλία (2017, 2019 και 2023), στην Ολλανδία (2021) όπου κατέκτησε την 6η θέση, στην Κροατία (2022) και στην Τσεχία (2023) όπου κατάφερε να πάρει την 1η θέση στο αγώνισμα του «Business Plan Presentation» με το δεύτερό της ηλεκτρικό μονοθέσιο την «Οδύσσεια». Κύριος στόχος της ομάδας είναι η ενίσχυση και προώθηση των αξιών του Engineering και του Motosport, μεταξύ των φοιτητών του Δημοκρίτειου, η απόκτηση γνώσεων και πρακτικής εμπειρίας για τα μέλη της ομάδας και η σύνδεσή τους με τη βιομηχανία και την επιχειρηματική κοινότητα. Η ομάδα λειτουργεί υπό την αιγίδα του Δ.Π.Θ. και υπό την επίβλεψη του επιστημονικά υπευθύνου Παντελή Μπότσαρη, καθηγητή του τμήματος Μ.Π.Δ., και συνεργάζεται άμεσα με το Εργαστήριο Μηχανολογικού Σχεδιασμού, MeDiLab.

Τσικνοπέμπτη 7 Μαρτίου (δισέλιδη)
Κλειστό Αθλητικό Κέντρο «Φίλιππος Αμοιρίδης», ώρα 20:00
Βραδιά παραδοσιακών γεύσεων
Ημέρα χαράς αλλά και προετοιμασίας, καθώς η περίοδος της Σαρακοστής πλησιάζει. Την μέρα αυτή επιβάλλεται από το έθιμο το ψήσιμο κρέατος, συνοδευόμενο από κρασί και εδέσματα. Οι ρίζες των εκδηλώσεων αυτών βρίσκονται στην αρχαία Ελλάδα, στην Διονυσιακή λατρεία. Ο Διόνυσος, θεός της γονιμότητας και οι αρχαίοι ‘Έλληνες τον τιμούσαν με μεγάλους εορτασμούς, τα Διονύσια. Κατά τους εορτασμούς αυτούς, γινόταν παρέλαση άρματος. Η προέλευση του εθίμου χάνεται στα βάθη του χρόνου, ωστόσο φαίνεται να συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της γης την άνοιξη. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι ετοιμάζουν παραδοσιακές συνταγές και στήνουν ένα γλέντι με ζωντανή μουσική και ήχους από όλη την Ελλάδα. Τη βραδιά πλαισιώνει το παραδοσιακό σχήμα «Μπάντα Τέτοια». Μια ξεχωριστή βραδιά αυτή της Τσικνοπέμπτης και ο χώρος θα είναι ανοιχτός από τις 8 το βράδυ έως τα μεσάνυχτα, με πλούσιο μπουφέ, λαχταριστά ορεκτικά, φρέσκες σαλάτες, ποικιλίες κρεατικών και σπιτικών γλυκών. Ο Δήμος Ξάνθης ως οικοδεσπότης θα προσφέρει δωρεάν κρασί σε όλους τους επισκέπτες.

Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ, ώρα 17:00
Με καλεσμένο τον μάγο Roger Frost σε ένα μοναδικό stand up comedy, magic show, με ζογκλερικά, face painting και μπαλονοκατασκευές για όλα τα παιδιά.
Είσοδος 5 ευρώ το άτομο

Παρασκευή 8 Μαρτίου
Πλατεία Δημοκρατίας, ώρα 19:30
Συναυλία Underhill West
Το κορυφαίο αμερικάνικο περιοδικό Billboard Music World της Νέας Υόρκης τους χαρακτήρισε ως «έναν από τους πιο πολλά υποσχόμενους και ανερχόμενους ανεξάρτητους καλλιτέχνες εκεί έξω, φέρνοντας κάτι πρωτότυπο στην παγκόσμια μουσική σκηνή» και ως «.. ένα εξαιρετικό μουσικό δίδυμο από την Ελλάδα, έτοιμο να κατακτήσουν τον κόσμο!»!
Οι Underhill West σας προσκαλούν σε ένα non-stop dance party με πασίγνωστες επιτυχίες pop και disco της παγκόσμιας μουσικής σκηνής και άρωμα 80’s και 90’s νοσταλγίας μαζί με επιλογές δικών τους κομματιών για τα οποία έχουν λάβει διθυραμβικές κριτικές από παγκόσμιας εμβέλειας μουσικά περιοδικά! Το καρναβάλι είναι εδώ, η καλοπέραση είναι εδώ, και οι δικοί μας Underhill West σας εγγυώνται μία ξέφρενη dance συναυλία από την Ξάνθη για την Ξάνθη μας!.. Να είστε όλοι εκεί!

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, ώρα 20:00
Μουσική παράσταση, φωνητικό συγκρότημα «Αρίων»
Το φωνητικό συγκρότημα «Αρίων» μετά από διακοπή λειτουργίας για 3 χρόνια λόγω του covid, επανέρχεται ξανά φέτος στην καθιερωμένη εμφάνισή του στις Θρακικές Λαογραφικές Εορτές. Φέτος με την νέα του παράσταση «Ποιος είναι απόψε ο τυχερός». Από το 1990 μέχρι το 2014 με διευθυντή τον Γιάννη Παπαδόπουλο και στη συνέχεια με διευθυντή τον Τριαντάφυλλο Σφυρή συμμετέχει ανελλιπώς σε όλες τις Θρακικές Λαογραφικές Εορτές, δίνοντας την δική του άποψη για το χορωδιακό τραγούδι. Στην παράσταση αυτή τα μέλη του Αρίωνα και οι φίλοι τους που τους πλαισιώνουν, θα προσπαθήσουν να μας ταξιδέψουν σε γνώριμα και άγνωστα μουσικά τοπία. Όσοι είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν τις προηγούμενες παραστάσεις «Ένας Αρίων… Εκτός Ορίων», «Σαν όνειρο μαγευτικό», «Βιολιά τραγουδούνε» και «Είναι αρρώστια τα τραγούδια» ξέρουν πλέον ότι ο χαρακτηρισμός «χορωδία» δε χωράει αυτό που γίνεται στον Αρίωνα, γι’ αυτό και ο Αρίων προτιμάει να αυτοπροσδιορίζεται ως «Φωνητικό Συγκρότημα». Μέσα από τις παραστάσεις του προσπαθεί να πάει πιο πέρα από το απλό χορωδιακό τραγούδι και να εξερευνήσει τις εκφραστικές δυνατότητες της ανθρώπινης φωνής χρησιμοποιώντας την πολλές φορές και κάπως … ανορθόδοξα.

Στην παράσταση συμμετέχουν με τις φωνές τους οι: Άγγελος Ξανθόπουλος, Αναστασία Γκουδίνα, Βαγγέλης Παπαδόπουλος, Γεράσιμος Μπουρσινός, Γεωργία Καραγκιοζίδου, Γιώργος Γκουδίνας, Δημήτρης Χατζόπουλος, Δημήτρης Σφυρής, Έλενα Καρμπόνη, Ηλίας Σπορίκης, Θανάσης Γιάννος, Κατερίνα Αθανασούλη, Κοσμάς Ρήστας, Κώστας Δημητριάδης, Λεωνίδας Βλασακούδης, Λίνα Γαβριηλίδου, Μάκης Α. Αβραμίδης, Μαρίνα Αναγνωστοπούλου, Νίκος Παπαβασιλείου, Νότης Μιχαηλίδης, Ραφαήλ Γαβριηλάτος, Τζένη Γαβριηλίδου, Τίνα Παπαζαφειρίου και Χρυσούλα Σταθοπούλου.
Με τα μουσικά τους όργανα οι: Τριαντάφυλλος Σφυρής (πιάνο), Μάκης Η. Αβραμίδης (κιθάρα), Βαγγέλης Παπαδόπουλος (μπουζούκι και μαντολίνο), Μάκης Α. Αβραμίδης (μαντολίνο), Γεράσιμος Σταθόπουλος (κλαρινέτο), Δημήτρης Σφυρής (ακορντεόν), Κοσμάς Ρήστας (ηλεκτρικό μπάσο), Άγγελος Ξανθόπουλος (ούτι), Αναστασία Γκουδίνα (κανονάκι) και Καρυοφίλης Δουλουκιτάκης (γκάιντα)

Παρασκευή 8 Μαρτίου
Υπαίθριο Δημοτικό Αμφιθέατρο (πλατεία Δημοκρατίας), ώρα 17:30
Σύλλογος Γυναικών Ν. Ξάνθης, «Αποκριάτικα ζυμαρομαστορέματα»
Για άλλη μια χρονιά θα «Ζυμαρομαστορέψουμε» με την κυρία «Σουσάνα», μαζί με την οποία οι μικροί μας φίλοι θα ζυμώσουν, θα τα ψήσουν, θα τα πασαλείψουν και θα τα γευτούν.

Βάλτε την ποδιά σας, φορέστε το χαμόγελο σας, πάρτε και τη μαμά σας (που γιορτάζει σήμερα) και ελάτε να ζυμαρομαστορέψουμε στο ρυθμό του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού. Στον ίδιο χώρο θα οργανωθεί συζήτηση με γονείς, με αφορμή την 8η Μάρτη – Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών, με θέμα: «η σημασία του παιχνιδιού στην ανάπτυξη του παιδιού».
*Τα παιδιά πρέπει να συνοδεύονται από τον γονέα ή τον κηδεμόνα τους, που θα έχουν και την αποκλειστική ευθύνη για την ασφάλεια τους.
Είσοδος ελεύθερη.

Χοροδιδασκαλείο συλλόγου, Λευκίππου 3, ώρα 17:30
Κρητική Αδελφότητα Ξάνθης
Παιδικό αποκριάτικο μπαλνταφάν
Είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες 2541020400

Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, ώρα 18:30
Εργαστήρι ζωγραφικής και κατασκευής μάσκας
Το εργαστήριο ζωγραφικής της ΦΕΞ καλεί τους μικρούς του φίλους να κατασκευάσουν και να ζωγραφίσουν τις μάσκες που θα φορέσουν στη μεγάλη παρέλαση της Κυριακής. Το εργαστήρι ζωγραφικής της ΦΕΞ οργανώνει κάθε χρόνο ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα για μικρές ηλικίες, όπου με την καθοδήγηση του εκπαιδευτή, γνωρίζουν τον χώρο των εικαστικών τεχνών, χρησιμοποιώντας παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα μέσα. Στο τμήμα οι μικροί μας θα γνωρίσουν ακόμη την τέχνη και την τεχνική της φωτογραφίας, χαρακτικής, γλυπτικής.
Υπεύθυνη: Μαρκέτα Σπανού. Πληροφορίες στο τηλ 25410 25421. Είσοδος μόνο με προσκλήσεις.

Χοροδιδασκαλείο συλλόγου, Λευκίππου 3, ώρα 21:30
Κρητική Αδελφότητα Ξάνθης
Disco μασκέ πάρτι
Είσοδος ελεύθερη πληροφορίες 2541020400

Σάββατο 9 Μαρτίου
Πλατεία Δημοκρατίας, ώρα 20:00
Συναυλία Ανδρομάχη
Η Ανδρομάχη είναι μια νέα ταλαντούχα τραγουδίστρια με σκηνική παρουσία που θυμίζει όμορφη νεράιδα. Έγινε ευρέως γνωστή το 2015, όταν συμμετείχε στο talent show «The Voice» και έκανε τη διαφορά με τον χαρακτηριστικό τόνο της φωνής της. Το ντεμπούτο της έγινε με το τραγούδι «Το Φεγγάρι», που έγραψε ο Γιώργος Παπαδόπουλος, ένας από τους κορυφαίους της νέας γενιάς. Ξεδιπλώνοντας το δημιουργικό της ταλέντο, η Ανδρομάχη παρουσίασε δύο singles που έγραψε η ίδια, το «De Mporo» και το «Den Se Dialeksa», ενώ το επόμενο single «Na Soun Psema» έγινε τεράστια επιτυχία, ξεχωρίζοντας στο ραδιοφωνικό airplay και ξεπερνώντας τα 2 εκατομμύρια προβολές σε λίγους μήνες. Ξεχωριστές είναι και οι ζωντανές εμφανίσεις της. Μεταξύ άλλων, ο Κωνσταντίνος Αργυρός επέλεξε να την έχει στο πλευρό του για συνεχόμενες σεζόν, ενώ έχει συνεργαστεί και με τον Νίκο Βέρτη και τον Νίκο Οικονομόπουλο.
Opening act dj Joe Vida

Στέκι συλλόγου «Βάτραχοι» Πινδάρου 1, Παλιά Πόλη, ώρα 10:00
Μια ξεχωριστή δράση έρχεται από το Xanthi TechLab του Δήμου Ξάνθης, τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Βάτραχοι», την ομάδα βιομηχανικής ρομποτικής του Δ.Π.Θ. Democritus Industrial Robotics και την ομάδα του ΣΦΗΜΜΥ 15, ετοιμάζει ένα ξεχωριστό κυνήγι θησαυρού. Μαθαίνουμε δημιουργικά, μικροί και μεγάλοι, λύνοντας γρίφους και διασκεδάζοντας σε διάφορα «κρυφά σημεία» της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης.

Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, ώρα 11:00
Εργαστήρι ζωγραφικής και κατασκευής μάσκας
Το εργαστήριο ζωγραφικής της ΦΕΞ καλεί τους μικρούς του φίλους να κατασκευάσουν και να ζωγραφίσουν τις μάσκες που θα φορέσουν στη μεγάλη παρέλαση της Κυριακής.
Υπεύθυνη: Μαρκέτα Σπανού. Πληροφορίες στο τηλ 25410 25421. Είσοδος μόνο με προσκλήσεις.

Πλατεία Δημοκρατίας, ώρα 12:00-14:00
This Barbie is going to the…Carnival
Μπες στο κουτί της Barbie και φωτογραφίσου για να γίνεις και εσύ Barbie και Κen με τη δική σου πινελιά και τη μοναδικότητά σου!
Έλα να μεταδώσουμε το μήνυμα της ενσυναίσθησης στους γύρω μας!
Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού

Σάββατο 9 Μαρτίου
Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, ώρα 18:30
Χορωδιακή Βραδιά

Πολυφωνική Χορωδία Θεσσαλονίκης
Ιδρύθηκε το 2012 με σκοπό τη σύσφιξη καλών σχέσεων και δεσμών μεταξύ ανθρώπων και φορέων, αλλά και την προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Στο διάστημα αυτό μέχρι και σήμερα ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα με συμμετοχή σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις και χορωδιακά φεστιβάλ, όπως Καρπενησίου, Πατρών, Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης, Κιλκίς, Γιαννιτσών, Σερρών, στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Λ.Π.ΟΤΕ Θεσσαλονίκης, Μεγάρων, Gabrovo Βουλγαρίας, Καρδίτσας, Λευκωσίας, Λεμεσού κ.ά.
Τη χορωδία από ημέρα ιδρύσεως μέχρι σήμερα, διευθύνει ο Γιώργος Πούλιος.

Μικτή Χορωδία Κοζάνης «Ελίμεια»
Η Μικτή Χορωδία Κοζάνης «Ελίμεια» ιδρύθηκε το 1964 αρχικά ως εκκλησιαστική και μετά κοσμική. Ιδρυτής ο αείμνηστος Μάκης Βαχτσεβάνος, συνέχισε ο αείμνηστος αρχιμουσικός Γιάννης Παφίλλης. Από το 2015 τη χορωδία ανέλαβε η Κλαίρη Τζιουρά καθηγήτρια μουσικής και μαέστρος χορωδιών παιδικών και ενηλίκων, διπλωματούχος σύνθεσης πιάνου και βυζαντινής μουσικής. Διοργάνωσε και έλαβε μέρος σε πολλές εκδηλώσεις στην Κοζάνη και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικό με ποικίλο ρεπερτόριο. Σκοπός η διατήρηση και η διάδοση της χορωδιακής μουσικής, η σύσφιξη σχέσεων και η ψυχαγωγία των συνανθρώπων. Φέτος συμπληρώνει τα 60 χρόνια συνεχούς παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα και με την ελπίδα ότι θα συνεχίζει πάντα το έργο της με επιτυχία. Μαέστρος η Κλαίρη Τζιουρά. Υπεύθυνη χορωδίας η Αναστασία Γκλιάνα

Όμιλος «Ορφέας» Σερρών
Ιδρύθηκε το 1905 από Μακεδονομάχους μετά από προτροπή του Ελληνικού Προξενείου Σερρών, με σκοπό την υποστήριξη, ενίσχυση και τον συντονισμό του Μακεδονικού αγώνα της περιφέρειας Αν. Μακεδονίας Την κρίσιμη εκείνη εποχή ο «μακεδονομάχος» Ορφέας, όπως ονομάστηκε, υπήρξε το ορμητήριο, η ψυχή και το οπλοστάσιο της ελληνικής άμυνας στην Μακεδονία. Ως προκάλυψη των μυστικών του ενεργειών χρησιμοποιούσε τις τέχνες και τον αθλητισμό γι’ αυτό και ονομάστηκε μουσικογυμναστικός και από την πρώτη στιγμή δημιούργησε τμήματα χορωδίας, μαντολινάτας, θεάτρου και αθλητισμού. Η χορωδία του Ορφέα λοιπόν ταυτίζεται με την ιστορία του Ομίλου και πέρα από την αντιστασιακή της δράση καταφέρνει να φτάσει σε ανώτατα επίπεδα μουσικής δημιουργίας προσφέροντας ψυχαγωγία στο κοινό που την αγκάλιασε με ιδιαίτερη θέρμη, προβάλλοντας την ελληνική έντεχνη και παραδοσιακή μουσική, στηρίζοντας κι αναδεικνύοντας παράλληλα και ντόπιους δημιουργούς. Από το 1905 μέχρι και σήμερα, με ελάχιστες διακοπές κατά τη διάρκεια των πολέμων, η χορωδία του Ορφέα έχει να επιδείξει μια πολυδιάστατη πορεία καταγράφοντας στο ενεργητικό της έναν τεράστιο αριθμό συναυλιών στο νομό, την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Τη μικτή χορωδία του Ομίλου Ορφέα διευθύνει ο μαέστρος Χρήστος Καλλίας.

Μικτή Χορωδία Δήμου Δράμας
Χορωδία προερχόμενη από την θρυλική Δόξα Δράμας της περιόδου 1953-54. Το 1978 ο δήμαρχος Δράμας Αναστάσιος Μακρής την εντάσσει στο Δήμο ως μικτή. Σκοπός της είναι η ανάπτυξη, καλλιέργεια και προβολή της χορωδιακής μουσικής και η διάσωση και διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ταυτότητας και το πλούσιο ρεπερτόριο της περιλαμβάνει έργα ελλήνων και ξένων συνθετών.
Μεγάλη δραστηριότητα με συνεχή παρουσία στα πολιτιστικά του τόπου, συμμετοχές σε εθνικά και διεθνή φεστιβάλ σε πολλές πόλεις τις Ελλάδας και τις Ευρώπης, σε μεγάλους διαγωνισμούς και χορωδιακές συναντήσεις. Το 2013 έτυχε της απονομής βραβείου ανώτατης τιμητικής διάκρισης της Ένωσης Χορωδιών Ελλάδος. Το 2014 κέρδισε επάξια το βραβείο «Ανδρέας Παρίδης» και επίσης την ίδια χρονιά τιμήθηκε από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Μουσουργών, διάκριση που αποδίδεται για πρώτη και μοναδική φορά σε ελληνική χορωδία.
Την χορωδία διδάσκει και διευθύνει η καθηγήτρια μουσικής – μαέστρος, Νόπη Παχατουρίδου.

Μικτή Χορωδία Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης
Η χορωδία ιδρύθηκε από το «Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Ξάνθης» το 1966. Έχει πραγματοποιήσει πάνω από 250 εμφανίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές. Έχει αξιολογηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως «άριστο χορωδιακό συγκρότημα με καλλιέργεια και πλαστικότητα». Ιδρυτής και διευθυντής ήταν μέχρι το 1992 ο Τηλέμαχος Μεταλλινός και από το 1992 μέχρι και σήμερα ο Θεόδωρος Μανώλης.

Κυριακή 10 Μαρτίου
Πλατεία Δημοκρατίας, ώρα 12:00
Παιδική καρναβαλική παρέλαση
Η πιο χαρούμενη γιορτινή παρέλαση, μια αποκριάτικη φιέστα γονιών και παιδιών. Μπαλόνια, σερπαντίνες, αποκριάτικες μάσκες στο πιο ξέφρενο χρωματιστό ποτάμι για μαθητές όλων των τάξεων. Νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου, όλων. Αποτελεί την κορυφαία στιγμή όχι μόνο της Αποκριάς, αλλά και όλης της χρονιάς. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, η μουσική από τους djs Ηλία Κατερτζή και Δημήτρη Σταυρίδη (Dinosaur), δίνει το ρυθμό και οι γλυκύτατοι καρναβαλιστές θα έχουν τα πιο λαμπερά χαμόγελα. Η γιορτή συνεχίζεται μπροστά στην κεντρική σκηνή, με μουσική, χορό, κλόουν και ζογκλέρ. Στο τέλος της παρέλασης θα μοιραστούν σακουλάκια με χρωματιστή σκόνη* για ένα ακόμη πιο πολύχρωμο πάρτι.
Η εκκίνηση στην διασταύρωση 28ης Οκτωβρίου και Παλαιών Πατρών Γερμανού.
*Οικολογικό προϊόν, δεν βλάπτει η επαφή της με το δέρμα.
**Σε περίπτωση κακοκαιρίας η παιδική καρναβαλική παρέλαση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15 Μαρτίου και ώρα 15:00.

Αποθήκη της ΦΕΞ (Πλάτωνος 27), ώρα 19:00
Μουσική Παράδοση των Πομάκων
Εκδήλωση αφιερωμένη στη μουσική παράδοση των Πομάκων, συνδιοργανώνουν το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης. Με οδηγούς τον Δρ. λαογραφίας, Νικόλαο Κόκκα, τον μουσικό και δάσκαλο μουσικής, Ηρακλή Ψωμαδόπουλο, την ερμηνεύτρια και πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου «Πομάκων Ξάνθης», Εμινέ Μπουρουτζή καθώς και τον μουσικό, Αναστάσιο Δασκαλόπουλο, θα περιηγηθούμε μέσα από τον λόγο και τα ακούσματα στην παράδοση των Πομάκων, γνωρίζοντας τη σχέση του κύκλου του χρόνου και της ζωής με τον μουσικό πολιτισμό τους. Επίσης, θα διαβούμε γέφυρες συνάντησης του με μουσικές παραδόσεις άλλων περιοχών της Ελλάδας και των Βαλκανίων. Στον χώρο της εκδήλωσης, θα παρουσιαστεί αρχειακό και μουσειακό υλικό για τον πολιτισμό των Πομάκων.140,144, 145 ή όλες ή καμία

Δευτέρα 11 Μαρτίου
Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης
Καπναποθήκη «Π», Καπνεργατών 9, ώρα 17:30
Παίδες εν δράσει… σε αποκριάτικη Δημιουργική Απασχόληση
Πω πω!!! Έφτασαν οι Απόκριες κ στο Εργαστήριο Δημιουργικής Απασχόλησης του ΙΘΤΠ τις γιορτάζουμε μαζί με τα φιστίκια ζογκλέρ. Θα διασκεδάσουμε μαζί με τα μπαλόνια που φουσκώνουν μόνα τους αλλά και με τον κλόουν που δεν μπορεί να αποφασίσει πως θα φτιάξει τα μαλλιά του… Φυσικά και δεν θα μείνουμε αμασκάρευτοι, θα φτιάξουμε την δική μας μάσκα… Σας περιμένουμε μικροί μας φίλοι ηλικίας 4-6 ετών στην δική μας γιορτή της αποκριάς…
Υπεύθυνη Εργαστηρίου: Κλεονίκη Κεσίδου, εκπαιδευτικός
Είσοδος ελεύθερη

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, ώρα 19:00
Μουσικοχορευτική βραδιά λαογραφικών συλλόγων
Οι λαογραφικοί σύλλογοι της πόλης, ως συνεχιστές της παράδοσης, παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με πλούσιες μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις απ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

Συμμετέχουν οι σύλλογοι:

  • Κοινωνικό Κέντρο «Σταύρος Χαλιορής»
  • Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Κεσσάνης
  • Κρητική Αδελφότητα Ξάνθης
  • Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης
  • Σύλλογος Ποντίων Χορευτών Ξάνθης «Τραντέλλενες»
  • Θάμυρις

Τρίτη 12 Μαρτίου
Υπαίθριο Δημοτικό Αμφιθέατρο (πλατεία Δημοκρατίας), ώρα 17:30
Σύλλογος Γυναικών Ν. Ξάνθης «Αποκριάτικο παιχνίδι»
Ένα διασκεδαστικό αποκριάτικο παιχνίδι, που απευθύνεται στα παιδιά του Δημοτικού και προσχολικής ηλικίας. «Φορέστε τη στολή σας, πάρτε την παρέα σας, φτιάξτε την ομάδα σας και ελάτε να κερδίσετε το αποκριάτικο έπαθλο:
*Τα παιδιά πρέπει να συνοδεύονται από τον γονέα ή τον κηδεμόνα τους, που θα έχουν και την αποκλειστική ευθύνη για την ασφάλεια τους.
Είσοδος ελεύθερη

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, ώρα 19:00
Μουσικοχορευτική βραδιά λαογραφικών συλλόγων
Οι λαογραφικοί σύλλογοι της πόλης, ως συνεχιστές της παράδοσης, παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με πλούσιες μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις απ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

Συμμετέχουν οι σύλλογοι:

  • Χορευτικός Όμιλος Ξάνθης
  • Πολιτιστικός Σύλλογος Διομήδειας
  • Λύκειο των Ελληνίδων Ξάνθης
  • Σύλλογος Εβριτών Ν. Ξάνθης
  • Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης
  • Πολιτιστικός σύλλογος Αβάτου Ξάνθης

Τετάρτη 13 Μαρτίου
Λύκειο των Ελληνίδων Ξάνθης, Μουσείο Παραδοσιακών Ενδυμασιών Βαλκανικών Χωρών, στη Γενισέα Ξάνθης ώρα 17:30
Το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης και ο σύλλογος «Γυναικών Γενισέας» καλούν τους μικρούς τους φίλους στο ετήσιο αποκριάτικο μπαλνταφάν τους.
Είσοδος ελεύθερη

Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης
12 Αποστόλων 45, ώρα 18:00
Παίδες εν δράσει… σε αποκριάτικη «Χορευτική Έκφραση»
Τα Εργαστήρια Σύγχρονου-Μοντέρνου Χορού για παιδιά 4-12 χρονών του ΙΘΤΠ, σας προσκαλούν σε ένα αποκριάτικο πάρτι, με πολύ παιχνίδι και χορό και με πρωταγωνιστές τα παιδιά. Βάλτε τις μάσκες και τις στολές σας και ελάτε να ακούσουμε μουσική, να χορέψουμε, να μεταμορφωθούμε και να γίνουμε… «Μικροί χορευτές και χορεύτριες εν δράσει…»
Τι χρειαζόμαστε; Όρεξη, κέφι και διάθεση για ξεφάντωμα!
Υπεύθυνες Εργαστηρίου: Αλεξάνδρα Τσοτανίδου – Έλενα Μπουγκάεβα, καθηγήτριες χορού
Είσοδος ελεύθερη

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, ώρα 20:00
Θρακική Θεατρική Σκηνή, «Πικαντίλι 5»

Πέμπτη 14 Μαρτίου
Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, ώρα 19:00
Χορωδιακή Βραδιά

Μικτή Χορωδία του Ιερού Ναού του Αγίου Ελευθερίου Ξάνθης
Δημιουργήθηκε από τον δάσκαλο Πολύτιμο Θεοδωρίδη τo Νοέμβριο 2022, με σκοπό την καλλιέργεια κυρίως του λαϊκού, έντεχνου και παραδοσιακού τραγουδιού. Χάρη στο μεράκι του δασκάλου και την προσπάθεια των χορωδών, έχει γίνει ήδη γνωστή στο κοινό της πόλης μας. Η πορεία της χορωδίας διαγράφεται δημιουργική και στο μέλλον.

Μικτή χορωδία ΚΑΠΗ του Δήμου Αβδήρων Ξάνθης
Δημιουργήθηκε το 2001 από τότε ως σήμερα πλαισιώνει τις τοπικές κι όχι μόνο εκδηλώσεις του Δήμου Αβδήρων με μεγάλη επιτυχία. Αποτελείται από 30 χορωδούς, όσο για το ρεπερτόριο της είναι έντεχνο και λαϊκό τραγούδι. Συμμετέχουν οι μουσικοί, Γιωργος Μπουναρτζής στο μπουζούκι και Ραφαήλ Μπουναρτζής στο πιάνο. Τη χορωδία διευθύνει η μαέστρος Γιώτα Καβαρατζή.

Μικτή ενόργανη χορωδία «Τραντέλλενες»
Είναι από την Ξάνθη. Ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2017 τη διεύθυνση της οποίας έχει αναλάβει ο μαέστρος Στέλιος Κολοβός, ως συνέχεια των πολλών τμημάτων του ομώνυμου συλλόγου (Σύλλογος Ποντίων Χορευτών Ξάνθης). Τη χορωδία στελεχώνουν άνδρες, γυναίκες και μουσικοί που η οικογενειακή τους καταγωγή πηγάζει απ’ όλες τις περιοχές του Εύξεινου Πόντου. Το ρεπερτόριο της περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα τραγουδιών (χορευτικά, επιτραπέζια κ.α) Έχει παρουσιάσει το πρόγραμμά της σε αρκετά μέρη τόσο τοπικά όσο και σε όμορους νομούς. Τελευταία της εμφάνιση ήταν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, που απέσπασε τις καλύτερες κριτικές.

Πέμπτη 14 Μαρτίου
Πλατεία Δημοκρατίας, ώρα 20:00
Συναυλία Tonis Sfinos
Ο γνωστός performer και παρουσιαστής, με πορεία 13 χρόνων στη διασκέδαση, έρχεται με την μπάντα του σε ένα μοναδικό πρόγραμμα με παλιές αγαπημένες αλλά και σύγχρονες επιτυχίες. Μια μεγάλη μουσική αναδρομή από το 60’, 70’, 80’ αλλά και το σήμερα διασκευασμένα με τον μοναδικό ήχο του εκρηκτικού καλλιτέχνη. Μία συναυλία γεμάτη κέφι και χορό.
Η πολυτάλαντη μπάντα του αποτελείται απο 5 μουσικούς που χορεύουν και τραγουδάνε μαζί με τον Τόνι Σφήνο, την τραγουδίστρια Νάγια Δούκα και τον ηθοποιό Αντώνη Παπαηλία στο ρόλο της «Λόλας» που γνωρίσατε καλύτερα και μέσα από τη συμμετοχή του στο j2us το οποίο και κέρδισε.
Ο Τόνι Σφήνος με αγάπη για αυτό που κάνει διασκεδάζει το κοινό όσο κανείς άλλος γι αυτό και πάντα είναι δημοφιλής σε μικρούς και μεγάλους.
Συντελεστές και μουσικοί: Αντώνης Παπαηλίας (τραγούδι, πρόζες), Βαρβάρα Νεμπή (τραγούδι, χορός), Λευτέρης Παπαμαλής (μαέστρος, keyboards), Γιάννης Καρανάσιος (σαξόφωνο, φωνή), Άλκης Δήμος (μπάσο), Θάνος Σφενδουράκης (κιθάρα, φωνή), Κωνσταντίνος Ρήγας (τύμπανα), Γιώργος Μπαρογιάννης (ηχολήπτης)
Opening act dj Joe Vida

Πλατεία Δημοκρατίας, ώρα 10:00-14:00 και 17:00- 23:00
Πολιτιστικός-Περιβαλλοντικός-Ζωοφιλικός Σύλλογος «Αδέσποτοι φίλοι» σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κιμμερίων «Ο Αμφέραος»
Μπαζάρ με χειροποίητα προϊόντα, παιδικό μακιγιάζ και χειροποίητα εδέσματα
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις δράσεις των συλλόγων. Είναι ένας τρόπος να συντηρηθούν τα ζώα με τροφές και αντιπαρασιτικά χάπια. Σκοπός επίσης είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε σχέση με την φροντίδα, το σεβασμό και την προστασία των αδέσποτων ζώων και μη, όπως προβλέπεται από τους καταστατικούς σκοπούς.

Λύκειο των Ελληνίδων Ξάνθης, Αγ. Γεωργίου 1, ώρα 17:30
Καλούμε τους μικρούς μας φίλους στο αποκριάτικο μπαλνταφάν του Λυκείου των Ελληνίδων Ξάνθης. Χορός, τραγούδι και πολλές εκπλήξεις.
Είσοδος ελεύθερη

Σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ, ώρα 21:00
Αποκριάτικο Party Lindy Hop (Swing)
Ανοιχτή πρόσκληση σε μια βραδιά χορού μεταμφιεσμένων! Φορέστε τις στολές σας και γνωρίστε την κουλτούρα των ballrooms του 30′, χορεύοντας σε swing jazz ρυθμούς μαζί μας! Το Lindy Hop είναι ο πρώτος αφροαμερικάνικος χορός σε ζευγάρια και αναπτύχθηκε στην Αμερική τις δεκαετίες ’20-’40 μέσα από τη swing μουσική των Big Bands και την ανάγκη των αφροαμερικανών να ξεφύγουν από τις δυσκολίες της καθημερινότητας! Είναι ένας ελεύθερος και αυτοσχεδιαστικός χορός που στηρίζεται στην επικοινωνία leader και follower καθώς και στην έκφραση των συναισθημάτων του χορευτή μέσα από τη μουσική!
Υπεύθυνες Εργαστηρίου: Αλεξάνδρα Βράνου, τηλ.6940649779 και Αναστασία Κοτσίνα, τηλ. 6955280170

Misirlou Live Stage, Ορφέως 14 (παλιά πόλη), ώρα 23:00
ΠΑΣ Αντίκας και ΜΠΑΣ Νέα Γενιά
Pre-Carnival Party
Junior Pappa, Twiins, Al Piem
Τιμές εισιτηρίων: Προπώληση 9€, τιμή ταμείου 11€

Παρασκευή 15 Μαρτίου
Πλατεία Δημοκρατίας, ώρα 12:00
Συναυλία Alcatrash
Είναι ένα τετραμελές συγκρότημα ταλαντούχων μουσικών, που έχουν ξεχωρίσει μέσα από τα live τους και τις τηλεοπτικές εκπομπές που συμμετέχουν. Πέτρος Πυλαρινός (φωνή), Σταύρος Κωστής (κιθάρα), Ανδρέας Βούλγαρης (πλήκτρα) και Κωνσταντίνος Παπασπυρόπουλος (τύμπανα) έγιναν γνωστοί μέσα από τις ζωντανές εμφανίσεις τους, παρουσιάζοντας ελληνικές και διεθνείς επιτυχίες με τον δικό τους μοναδικό τρόπο. Το ντεμπούτο τους ήταν η διασκευή του «Ναι, Υπάρχω Εγώ» που έγραψε ο Φοίβος και ερμήνευσε για πρώτη φορά η Καίτη Γαρμπή το 1993, ενώ το πρώτο τους τραγούδι κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2017 με τίτλο «Έχω Ξεχάσει Τι Πίνω». Οι Alcatrash θεωρούνται το πιο hot συγκρότημα που προσελκύει το κοινό μέσα από sold out ζωντανές εμφανίσεις. Έχουν συνεργαστεί επί σκηνής με καλλιτέχνες όπως ο Κωνσταντίνος Αργυρός, η Καίτη Γαρμπή, ο Γιώργος Μαζωνάκης, η Άντζελα Δημητρίου και ο Νίκος Κουρκούλης. Επίσης, έχουν παίξει μουσική στις επιτυχημένες τηλεοπτικές εκπομπές «Καλό Μεσημεράκι», «Για την Παρέα» και «The 2Night Show».

Πλατεία Δημοκρατίας, ώρα 18:30
Κλήρωση της σειράς των πληρωμάτων της μεγάλης καρναβαλικής παρέλασης. Παρουσιάζει η Νίνα Μαζάνη

Πλατεία Δημοκρατίας, ώρα 20:00
Συναυλία Ήβη Αδάμου
Μια από τις πιο επιτυχημένες τραγουδίστριες της γενιάς της, με την καινούρια μπάντα της, βάζει φωτιά στις νύχτες μας με τις ξεσηκωτικές επιτυχίες της, το αστείρευτο κέφι της και την εντυπωσιακή σκηνική παρουσία της.
Opening act dj Joe Vida

Παρασκευή 15 Μαρτίου
Πλατεία Δημοκρατίας, ώρα 10:00-14:00 και 17:00-23:00
Πολιτιστικός-Περιβαλλοντικός-Ζωοφιλικός Σύλλογος «Αδέσποτοι φίλοι» σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κιμμερίων «Ο Αμφέραος».
Μπαζάρ με χειροποίητα προϊόντα, παιδικό μακιγιάζ και χειροποίητα εδέσματα.

Λύκειο των Ελληνίδων Ξάνθης, Αγ. Γεωργίου 1, ώρα 22:00
Σας καλούμε στο αποκριάτικο μπαλ μασκέ που διοργανώνουμε με τίτλο « Το Πάρτι της Φωτιάς». Ελάτε να διασκεδάσουμε και να ξεφαντώσουμε με την μουσική του dj Andreas Pap.
Είσοδος 8 ευρώ με ποτό.

Σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ, ώρα 21:30
Αποκριάτικο λάτιν πάρτι
Το εργαστήριο Latin της ΦΕΞ για ακόμη μια χρονιά διοργανώνει το “Salsa Carnival Party”. Ελάτε να χορέψουμε στους ξέφρενους ρυθμούς της Λατινικής Αμερικής: salsa, bachata, meringue, animation και πολλά άλλα.

Χασιρτζόγλου 8 (παλιά πόλη), ώρα 21:00
ΠΑΣ Αντίκας, Carnival Party
Ekonpale, Coda Ricci, Markeeellaa, Naylaa
Είσοδος 10 ευρώ με ποτό.

Σάββατο 16 Μαρτίου
Πλατεία Δημοκρατίας, ώρα 12:30
Συναυλία Solmeister και Marseaux συναντιούνται και πάλι επί σκηνής!
Με το “Cool Kids Never Die” του 2016 να έχει σημαδέψει μια ολόκληρη γενιά εφήβων, «Το Χάρτινο Βασίλειο» του 2019, ως μία πολυδιάστατη ροκ όπερα, να τον βρίσκει σε μία βαθιά σκεπτόμενη διαδικασία, διαφοροποίησης και πειραματισμού, το «Τα Λέμε Στην Κόλαση» να κάνει μια βουτιά και πάλι στις emo ρίζες του, και το πιο πρόσφατο “SOLMEISTER 1S D3AD” να εξιστορεί πικρές, λυτρωτικές ιστορίες, σμιλεμένες μέσα από ερωτικές απογοητεύσεις και rock-bottom βραδιές, ο Solmeister μοιάζει να βρίσκεται σε παροξυσμό έμπνευσης και δημιουργίας. Πέραν των δικών του μουσικών εξορμήσεων, ο Solmeister συνυπογράφει στιχουργικά, μουσικά και σε επίπεδο παραγωγής τα τραγούδια του WNCfam, και της pop star Marseaux, με την οποία μοιράζεται εδώ και χρόνια τη σκηνή!

Στην πολυτάραχη εκκίνηση της solo πορείας της, η Marseaux έχει δει μόνο σπουδαία milestones. Από τις συμπράξεις με Έλενα Παπαρίζου, Stavento και Snik, και την παρουσία της στο Billboard της Times Square, μέχρι το πλατινένιο «Βότκα Βύσσινο», την βράβευση στα Mad VMA και τις πολυάριθμες sold out συναυλίες της, η “chica” της καρδιάς μας, δεν σταματά να γεννά επιτυχίες και να ανεβάζει ακόμη περισσότερο τον πήχη για τις μελλοντικές καλλιτεχνικές της αναζητήσεις. Το νέο album της, “WITCH” κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2023 και την εκτόξευσε και πάλι στην κορυφή του pop μουσικού στερεώματος! Οι δυο τους, ενώνουν δυνάμεις on stage, παρουσιάζοντας ζωντανά υλικό από τις πιο πρόσφατες δισκογραφικές τους δουλειές, μαζί με κομμάτια σταθμούς από όλη τους την πορεία! Μην το χάσεις!
Opening act dj Joe Vida

Opening act
Το Adíthεsis Dance studio παρουσιάζει ένα hip hop, high heels, Acro και contemporary χορευτικό σόου.

Βασίλισσα του Καρναβαλιού

Η Κωνσταντίνα Αδαμίδου έχει ολοκληρώσει τις ακαδημαϊκές της σπουδές τόσο σε ελληνικά όσο και σε αγγλικά πανεπιστήμια με υποτροφίες, έχει παρακολουθήσει σεμινάρια, εκπαιδεύσεις και πραγματοποίησε εκατοντάδες ώρες πρακτικής και εθελοντισμού σε κέντρο Ψυχικής Υγείας.
Επαγγελματικά, προσφέρει τις υπηρεσίες της, εκπληρώνοντας το σκοπό της ζωής της, υποστηρίζοντας, παροτρύνοντας και βοηθώντας μικρούς και μεγάλους, να πετυχαίνουν τους στόχους τους, να εξελίσσονται, να βρίσκονται σε αρμονία με τις αξίες τους, να γίνονται η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους και να ζουν μια ζωή γεμάτη νόημα και ψυχική ηρεμία. Στον ελεύθερο της χρόνο αθλείται, διαβάζει, ταξιδεύει και ασχολείται ερασιτεχνικά με το μόντελινγκ.
Συμμετέχει ενεργά και με περηφάνια στις Θρακικές Λαογραφικές Εορτές-Ξανθιώτικο Καρναβάλι από μικρό παιδί, γέννημα θρέμμα Ξανθιώτισσα, απολαμβάνοντας την απίστευτη θετική ενέργεια όλων των ανθρώπων που γίνονται μέρος αυτής της μεγάλης αγκαλιάς και μέρος αυτής της μεγάλης γιορτής!

Το μήνυμα της Κωνσταντίνας

Τα χαρίσματα μας όπως κ τα συναισθήματα μας έχουν πολλές αποχρώσεις… Σας προσκαλώ λοιπόν στο πιο ζωντανό, χαρούμενο και πολύχρωμο καρναβάλι της Ελλάδας. Στην πόλη μου, αυτήν με τα χίλια χρώματα, την Ξάνθη. Να φορέσετε το πιο λαμπερό σας χαμόγελο, να διασκεδάσετε με την καρδιά σας και να αγκαλιάσετε κάθε χρώμα της ψυχής σας!

Σάββατο 16 Μαρτίου
Βραδινή καρναβαλική παρέλαση, ώρα 19:30
Λίγες ώρες πριν την κορύφωση του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού, το βράδυ του Σαββάτου χιλιάδες καρναβαλιστές θα ξεχυθούν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, παίρνοντας μέρος στην βραδινή παρέλαση. Ένα φαντασμαγορικό θέαμα θα ξετυλιχτεί με αφετηρία τη διασταύρωση 28ης Οκτωβρίου και Καβάλας. Στην κορυφή της, ένα μοναδικό θέαμα από ξυλοπόδαρους και ζογκλέρ. Σφυρίχτρες, γέλια και χαρούμενες φωνές θα χαρίσουν απλόχερα την αισιοδοξία και λίγες στιγμές ξεγνοιασιάς, που τόσο έχουμε ανάγκη όλοι μας. Με τους ήχους, τους φωτισμούς, την γρήγορη ροή, τα χρώματα, το κέφι, τα πυροτεχνήματα να δίνουν λάμψη και μεγαλοπρέπεια στη νύχτα του τελευταίου Σαββάτου του καρναβαλιού. Τα πληρώματα καταλήγουν στην πλατεία Δημοκρατίας όπου υπό τους ήχους των d.js Vita Pi – Alienist (Route41) και Δημήτρη Σταυρίδη (Dinosaur), ξεκινά ένα ξέφρενο χρωματιστό ποτάμι. Οι συμμετέχοντες και οι θεατές εμπλέκονται μετά το τέλος της σε ένα ατέλειωτο πάρτι, που συνεχίζεται όλη τη νύχτα στους δρόμους και στα κέντρα μαγαζιά και κλαμπ της πόλης. Η αφετηρία της παρέλασης είναι στην διασταύρωση 28ης Οκτωβρίου και Καβάλας.

Πλατεία Δημοκρατίας, ώρα 10:00-14:00 και 17:00-23:00
Πολιτιστικός-Περιβαλλοντικός-Ζωοφιλικός Σύλλογος «Αδέσποτοι φίλοι» σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κιμμερίων «Ο Αμφέραος»
Μπαζάρ με χειροποίητα προϊόντα, παιδικό μακιγιάζ και χειροποίητα εδέσματα

Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης. Αγ. Γεωργίου-Βενιζέλου γωνία, ώρα 11:00 έως 14:00
Εκθετήριο Ελληνικής Ενδυμασίας
*Η έκθεση θα λειτουργήσει και την Κυριακή 17 Μαρτίου τις ίδιες ώρες

Αίθουσα εκδηλώσεων «Διογένης», ώρα 21:00
Αποκριάτικος χορός «Διόνυσου»
Ο πολιτιστικός καρναβαλικός σύλλογος «Διόνυσος» καλεί όλους τους καρναβαλιστές και πιστούς εδώ και δεκαετίες φίλους του στον καθιερωμένο χορό του. Θα γίνει η παρουσίαση του υπερθεάματος «Η λίμνη των κύκνων αλλιώς», σε μια εκδήλωση που κάθε χρόνο χτυπά η καρδιά του Καρναβαλιού.

Σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ, ώρα 21:30
Αποκριάτικος Χορός του tangoAires-Colour milonga
Η ομάδα Tango της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης αποτελεί σημείο αναφοράς για το Tango στην πόλη και απευθύνεται σε όσους ήδη το έχουν αγαπήσει αλλά και σε όσους επιθυμούν να το γνωρίσουν.
Υπεύθυνος εργαστηρίου: Γιάννης Δάφνης, τηλ. 6948878929

Misirlou Live Stage, Ορφέως 14 (παλιά πόλη), ώρα 22:00
ΠΑΣ Αντίκας και ΜΠΑΣ Νέα Γενιά
Party 80s-90s-00s
Alex Koun, Oulit, Kay Gee
Τιμές εισιτηρίων: 8 ευρώ

Κυριακή 17 Μαρτίου
Μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, ώρα 13:30
Οι καρναβαλιστές θα ξεχυθούν στους κεντρικούς δρόμους, όπου με την ζωντάνια και την ευρηματικότητά τους θα αποζημιώσουν τους χιλιάδες θεατές, που θα παρακολουθήσουν την παρέλαση. Σε μία πανδαισία χρωμάτων, ήχων και γλεντιού, χιλιάδες μικροί και μεγάλοι θα συμμετέχουν στο ξακουστό αυτό γεγονός. Είναι η μεγάλη στιγμή και μας καλεί να αποδράσουμε από προβλήματα, έγνοιες και να ακολουθήσουμε τις μεθυστικές διαδρομές του καρναβαλιού, της χαράς και της διασκέδασης γυρίζοντας την πλάτη στην μιζέρια και το φόβο των ημερών. Η ώρα της συμμετοχής, της έμπνευσης, της δημιουργίας και της ευρηματικότητας, η ώρα της νεολαίας και όσων ανεξαρτήτως ηλικίας, νιώθουν έτοιμοι για χορό και γλέντι. Είναι το μήνυμα χαράς, δημιουργίας είναι η μεγάλη γιορτή της νεολαίας που μας καλεί να γιορτάσουμε όλοι μαζί. Όλα είναι έτοιμα. Η αρχόντισσα της Θράκης έχει φορέσει τα γιορτινά της και περιμένει να παρελάσουμε, να γλεντήσουμε να χαρούμε.
*Η μουσική από τους djs Φώτη Ίλτσιο, Χρήστο Κοτσάνη και Δημήτρη Σταυρίδη (Dinosaur)

Η παρέλαση καταλήγει στο μεγάλο πάρκο του γηπέδου Α.Ο. Ξάνθης όπου συνεχίζεται το πάρτι των συλλόγων υπό τους ήχους των dj Tori Papadima και Alienist (Route41).

Την καρναβαλική παρέλαση για τη δημόσια τηλεόραση θα παρουσιάσει η Νίνα Μαζάνη. Κατάγεται από την Ξάνθη. Έχει σπουδάσει φωνητική και υποκριτική. Έγινε ευρέως γνωστή μέσα από την viral persona Ιρίνα Μαζάνοβα που δημιούργησε η ίδια και λάνσαρε σε διάφορα βίντεο της σε Instagram και TikTok. Το 2022 μας συστήθηκε δισκογραφικά κυκλοφορόντας την πολύ επιτυχημένη επανεκτέλεση του τραγουδιού «Η νύχτα μυρίζει γιασεμί», σε στίχους του Σαράντη Αλιβιζάτου και μουσική του Μάριου Τόκα. Έχει τραγουδήσει «Το νόημα της Ζωής» και το ντουέτο «Η Γιορτή» με τον Πάνο Μουζουράκη, τραγούδια που ακούστηκαν στη σειρά του MEGA «Η Γη της Ελιάς» και κέρδισαν τις καλύτερες εντυπώσεις και σχόλια! Το τελευταίο της single ονομάζεται «Αυτό το Τραγούδι» σε στίχους και μουσική του Γιάννη Χριστοδουλόπουλου. Πρόσφατα κυκλοφόρησε και ένα radio edit του τραγουδιού!Έχει ιδιαίτερα αγαπηθεί για τα covers αγαπημένων της τραγουδιών στον λογαριασμό της στο TikTok. Έχει δώσει τη φωνή της σε ήρωες ταινιών της Disney – Lion King (2019), Encanto (2021) & Wish (2023). Η φωνή της έχει ξεχωρίσει για την ιδιαίτερη χροιά της, την βραχνάδα, την δυναμική και την ενέργεια που μεταδίδει. Είναι γνώστης της ελληνικής νοηματικής γλώσσας, την οποία συχνά εντάσσει στην καλλιτεχνική της έκφραση. Το καλοκαίρι του 2023 συμμετείχε σε συναυλίες του Κωστή Μαραβέγια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τον χειμώνα συμμετέχει στις εμφανίσεις του Κωστή Μαραβέγια στο Vox. Παράλληλα, εμφανίζεται και στο NOX, στο πλευρό της Μαρινέλλας και της Μπέττυς Μαγγίρα. Το πρώτο album της με τίτλο ΦΩΣ κυκλοφορεί ψηφιακά από τη MINOS EMI/UNIVERSAL στα μέσα Φεβρουαρίου. Η Νίνα Μαζάνη είναι από τις νέες φωνές που θα μας απασχολήσουν πολύ από εδώ και στο εξής! Καλωσήρθατε στον κόσμο της!

Γέφυρα ποταμού Κόσυνθου, ώρα 19:00
Τελετή λήξης «Το κάψιμο του Τζάρου»
Μπροστά σε χιλιάδες επισκέπτες αναβιώνει εδώ και σχεδόν εξήντα χρόνια, μετά την ολοκλήρωση της μεγάλης καρναβαλικής παρέλασης, το έθιμο «Τζάρου» στον ποταμό Κόσυνθο. Ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα που σηματοδοτεί το τέλος του καρναβαλιού. Κάτω από τη λάμψη ενός εντυπωσιακού σόου με πυροτεχνήματα η τελετή λήξης θα φωτίσει τον Θρακιώτικο ουρανό, ενώ ταυτόχρονα θα μεταδώσει την απαραίτητη λάμψη, υποστηρίζοντας ιδανικά την αναγέννηση και τον ερχομό του νέου μέσα από τις στάχτες του παλιού. Ο «Τζάρος» ή «Τζάρους» κατά τους κατοίκους της Ανατολικής Θράκης, ήταν ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο πάνω σε έναν σωρό από πουρνάρια. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς καιγόταν στο κέντρο αλάνας, πλατείας ή σε υψώματα, για να μην έχουν το καλοκαίρι ψύλλους. Το έθιμο αυτό το έφεραν οι πρόσφυγες από το Σαμακώβ της Ανατολικής Θράκης και αναβιώνει κάθε χρόνο από τους κατοίκους του ομώνυμου συνοικισμού, ο οποίος βρίσκεται κοντά στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου στην παλιά πόλη της Ξάνθης.

*Όλες τις εκδηλώσεις στο Δημοτικό Αμφιθέατρο, στην κεντρική σκηνή, παρουσιάζει ο Ξανθιώτης δημοσιογράφος Γιώργος Κουτσουρλής. Επίσης συμπαρουσιάζει την καρναβαλική παρέλαση για τη δημόσια τηλεόραση δίπλα στη Νίνα Μαζάνη. Ο Γιώργος Κουτσουρλής γεννήθηκε και ζει στην Ξάνθη. Είναι δημοσιογράφος-παρουσιαστής και έχει ασχοληθεί με το ρεπορτάζ ειδήσεων, την παρουσίαση Κεντρικού Δελτίου Ειδήσεων και Ψυχαγωγικών εκπομπών. Συνεργάζεται ως ανταποκριτής με τηλεοπτικούς σταθμούς και sites. Έχει αναλάβει την οργάνωση και την παρουσίαση εκδηλώσεων.

Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου
Δημοτική Ενότητα Σταυρούπολης
Πλατεία Σταυρούπολης ώρα: 11:00
Η περιοχή Σταυρούπολης περιμένει και φέτος την Καθαρά Δευτέρα να υποδεχτεί τους καρναβαλιστές της κυριακάτικης παρέλασης και όσους θέλουν να περάσουν την ημέρα τους σε έναν τόπο με μοναδικά πολιτιστικά, λαογραφικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία, στην καρδιά του φυσικού παράδεισου της κοιλάδας του ποταμού Νέστου. Ο Δήμος Ξάνθης σε συνεργασία με πολιτιστικό σύλλογο Σταυρούπολης «Ορφέας» της περιοχής διοργανώνει στη Δ.Ε. Σταυρούπολης από το πρωί εκδηλώσεις με παραδοσιακούς ήχους συνοδευόμενους με δωρεάν νηστίσιμα εδέσματα και άφθονο κρασί. Για τους μικρούς μας φίλους θα υπάρχουν ζογκλέρ και ξυλοπόδαροι, και διαγωνισμός χαρταετού, καθώς επίσης και ποντιακοί χοροί από το παιδικό τμήμα του πολιτιστικού συλλόγου Κομνηνών. Ο «Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μοναστηρακίου Δράμας» μετά από πρόσκληση του «Επιμορφωτικού Συλλόγου Τέχνης και Παράδοσης Σταυρούπολης και Ξάνθης» θα παρουσιάσει χορούς και τραγούδια της Δράμας και το έθιμο των «Αράπηδων».

Αποκριάτικο Έθιμο της «Καμήλας»
Στην πλατεία του οικισμού της Σταυρούπολης, οι κάτοικοι της μαζί με τους επισκέπτες, μεταμφιεσμένοι και κάνοντας διάφορους ήχους θα συμμετάσχουν σε μια παρέλαση χρωμάτων και χαράς, με οδηγό ένα ομοίωμα καμήλας και έναν ενήλικο να παριστάνει τον καμηλιέρη Άραβα. Το έθιμο της καμήλας αρχικά είχε παγανιστικό χαρακτήρα, τελούνταν και συμβόλιζε την δέηση των κατοίκων για τη γονιμότητα της γης, αφού η χρονική στιγμή συνέπιπτε με τον ερχομό της άνοιξης και την έναρξη των αγροτικών εργασιών. Αργότερα σε συνδυασμό με την Ορθόδοξη πίστη και θρησκεία που θέτει την ημέρα αυτή ως την αρχή της Σαρακοστής, άλλαξε χαρακτήρα και συμβολίζει πια στο νου των κατοίκων, το τέλος των εορτών του καρναβαλιού και την αρχή της νηστείας.

Οικισμός Κομνηνών, ώρα: 12:30
Παραδοσιακό γλέντι
Στην πλατεία του οικισμού Κομνηνών, συνοδεία ποντιακής λύρας, κάτοικοι και επισκέπτες, μπορούν να χορέψουν σε μία γιορτή βασισμένη στην τοπική παράδοση. Η παραδοσιακή ορχήστρα αποτελούμενη από τους: Γιώργο Παπαγιαννίδη, Παναγιώτη Κοργιανίδη, Ξενοφώντα Πολιτσίδη και Ζαφείρη Ευθυμιάδη θα χαρίσει υπέροχες στιγμές στους επισκέπτες. Κατά τη διάρκεια του γλεντιού, μοιράζεται από τον πολιτιστικό σύλλογο Κομνηνών» στους παρευρισκόμενους δωρεάν η πατροπαράδοτη φασολάδα, συνοδευμένη από τουρσί, ελιές, χαλβά και λαγάνα.

Καρναβαλική παρέλαση-Στολές πληρωμάτων

*Φωτογραφία: xanthinea.gr