Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας: Το παλαιότερο εν ενεργεία μοναστήρι της Ευρώπης από ψηλά [drone video]

Ένα εντυπωσιακό βίντεο για το ιστορικό μοναστήρι, όπως φαίνεται από ψηλά στην «αγκαλιά» του Παγγαίου όρους

Η Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας είναι ιστορικό μοναστήρι στον Δήμο Αμφίπολης του Νομού Σερρών, κοντά στα όρια με τους Νομούς Καβάλας και Δράμας, στην «αγκαλιά» του Παγγαίου όρους.

Εκκλησιαστικά υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Δράμας. Είναι κτισμένο σε υψόμετρο 753 μέτρων, στη βόρεια πλευρά του Παγγαίου όρους. Η Παναγία η Εικοσιφοίνισσα, με την αχειροποίητο θαυματουργό εικόνα της, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Μακεδονίας και είναι το παλαιότερο εν ενεργεία μοναστήρι στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ολόκληρη η Μονή περιβάλλεται από ψηλό τείχος και στο κέντρο της βρίσκεται ο ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου. Στο πρώτο και κύριο μέρος της Μονής βρίσκεται το καθολικό, το οποίο είναι το παλαιότερο κτίσμα της, το Ηγουμενείο, τα κελιά των μοναζουσών, το αρχονταρίκι, το παρεκκλήσιο της Αγίας Βαρβάρας με το αγίασμα, το μουσείο, η τράπεζα και τα εργαστήρια κεντητικής και αγιογραφίας.

Στο δεύτερο μέρος των κτηριακών εγκαταστάσεων της Μονής περιλαμβάνονται τα τρία κτήρια των ξενώνων, το πρεσβυτέριο για το λειτουργό Ιερέα της Μονής και το παρεκκλήσιο της Ζωοδόχου Πηγής.

Ο Θεόφιλος Μπάμπουλης παρουσιάζει από ψηλά στο κανάλι του Point Of View GR στο Youtube το μοναστήρι με ένα εντυπωσιακό βίντεο, αναδεικνύοντας τη μοναδικότητα της Μονής και τη μυσταγωγεία που αποπνέει.

Δείτε το βίντεο